Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Региональная экономика.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
922.62 Кб
Скачать

55. Основні принципи і фактори розвитку і розмішення галузей машинобудування в Ук

Для важкого маш-буду характерні підприємства повного виробничого циклу, що виробляють продукцію невеликими серіями чи взагалі індивідуально, вони з тих чи інших причин орієнтовані на сировину чи на споживача.

Загалом металомісткі вир-ва розміщуються поблизу сировини чи наперетині транспортних шляхів. Точне машинобудування, авіаційна промисловість тяжіють до кваліфікованих кадрів. Такі галузі як суднобудування чи сільськогосподарське маш-буд-ня орієнтуються звичайно на споживача (у першому випадку до морів чи судноплавних річок). Галузі маш-буд, що забезпечують промисловість устаткуванням розміщуються у районах, де існує потреба їх готової продукці.

Сучасний стан та особливості розміщення галузей машинобудування в Ук

Розміщення окремих галузей маш буду залежить від характеру вир-ва, його трудомісткості, потреб у кваліфікованих кадрах, ресусо-, енерго- та водоміст-кості

Металомісткі галузі маш буд концентруються в містах тих областей що є основними виробниками чорних металів (Краматорськ, Кривий Ріг, Донецьк, Дніпр, Луганськ)

Електротехнічне (кадри)– Харків (генератори для турбін), Запоріжжя (трансфоорматори), Харків, Полтава (електродвигуни)

Верстакобудування (споживач) – Харк, Київ, Житомир, Одеса

Сг маш буд – Харків, Кіровоград, Одеса, Херсон

Необхідно дотримуватися територільної доцільності кооперування підприємств, нерівноммірне розміщення (мало на заході), необхідне технічне переоснащення, реконструкції та переспеціалізації підприємств. Слід відкривати спільні підприємства з іноз конмпаніями.

Окремі галузі машбуду мають дуже великі можливості розвитку, серед них віймьковопромисловий комплекс, ракето-, літако- та суднобудування.

Нині в машинобуд Укр необхідно формувати нову мережу доцільних економ звязків і насамперед у межах держави. Підприємства машинобуд в Укр розміщенні вкрай нерівномірно – одна з найважливіших проблем. Подальший розвиток машбуд потребує технічного переоснащення, реконструкції, переспеціалізації підприємств, що виробляють непотрібну суспільству продукцію. Нові напрями – створення приватних невеликих і середніх заводів. Необхідно також використовувати досвід і кошти великих машбуд компаній світу для створення спільних підприємств. Це дасть змогу ефективніше використовувати можливості окремих регіонів.

56. Транспортне машинобудування України, його значення, галузева структура і особливості розміщення.

Підприємства цієї галузі орієнтують­ся, як пра­вило, на споживача готової продукції, за винятком виро­бів, які відзначаються абсолютною транспорта­бельністю.

Локомотивобудування прив'язане до джерел си­ровини. Тепловози вироб­ляють у Луганську на базі паровозобудування і в Харкові на заводі транспорт­ного машинобудування. Промислові електровози випус­кають у Дніпропетровську. У Києві, Львові, Дні­пропетровську, Пол­таві, Одесі, Запоріжжі, Конотопі й Дружківці є заводи для ремонту тепловозів.

Залізничні вагони виробляють у Кременчуці й Дніпродзерж, великовантажні вагони — у Стаханові (Луганська обл.). У Маріуполі налагоджено вир-во металевих вагонів-цистерн. Найбільші вагоноремон­тні заводи розміщені в Києві, Харкові, Одесі, Львові й Конотопі.

Суднобудування — це буд-во й ремонт суден, а також суднове машинобудування. Суднобудування поділяють на морське й річкове, а його географія збігається з морсь­ким узбережжям і внутрішніми во­дними шляхами. Основним центром морського суд­нобудування є Ми­колаїв, де працюють три суднобу­дівних заводи, що випускають різноманітні океанські і морські судна — танкери й суховантажні дизелье­лектроходи. Два суднобудівних заводи у Херсоні ви­пуска­ють різні типи океанських і морських суден, доки для морських пор­тів і портові крани. У Києві ви­пускають морські траулери. Суднобу­дування і суд­норемонт розвинені в Одесі, Іллічівську, Севасто­полі, Керчі та Маріуполі. Річкове суднобудування розвинене в Києві, де будують паса­жирські і букси­рні судна, траулери, рефрижератори. Херсонський завод річкового суднобудування випускає катери, теплоходи, зем­снаряди, судна озерного типу. Річ­кове суднобудування і судноре­монт є в Запоріжжі, Ізмаїлі, Вилкові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]