Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15-21.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
350.38 Кб
Скачать

84. Залишення позову без розгляду.

Врегульовано статтею 81 ГПК і вже загаданою поставною Пленуму ВГСУ.

Перелік підстав для залишення позову без розгляду є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. Основна відмінність за правовими наслідками між припиненням провадження у справі та залишенням позову без розгляду полягає в тому, що в останньому випадку сторони після усунення обставин, які перешкоджають розгляду спору господарським судом, можуть знову звернутися до нього.

Підстави:

1) позовну заяву підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано;

2) у провадженні господарського суду або іншого органу, який діє в межах своєї компетенції, є справа з господарського спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих же підстав. При цьому господарський суд самостійно повинен підтверджувати (доводити) наявність такого факту шляхом подання копії ухвалу про відкриття провадження у справі між тими ж сторонами, стосовно того ж предмету і з тих же підстав;

3) позивач не звертався до установи банку за одержанням з позивача заборгованості, коли вона, відповідно до законодавства, повинна одержуватися через банк;

4) позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з’явився на виклик у засідання господарського суду і його нез’явлення перешкоджає вирішенню спору. Для застосування даної підстави необхідно дотримуватися таких умов:

- факт витребування відповідних матеріалів підтверджено процесуальним документом, а вразі оголошення перерви у судовому засіданні протоколом судового засідання;

- витребувані документи чи явка представника позивача справді необхідна для вирішення спору господарським судом;

- відповідні дії позивача були здійснені без поважний причин.

5) громадянин відмовився від позову, який було подано в його інтересах прокурором.

Про залишення позову без розгляду виноситься ухвала, в якій можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету, а також про стягнення штрафів (пункти 4 і 5 частини 2 статті 83 ГПК).

Ухвалу про залишення позову без розгляду може бути оскаржено.

Після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду, позивач має право знову звернутися з ним до господарського суду в загальному порядку.

85. Протокол судового засідання.

Питання про протоколи судового засідання окремо не вирішується в постановах Пленуму ВГСУ, хоча про нього згадується, зокрема, у постанові, про яку йшлося в попередніх питаннях, де сказано, що в тому випадку, якщо було оголошено перерву у судовому засіданні, факт витребування судом доказів може бути підтверджено відомостями із протоколу судового засідання.

Відповідно до статті 81-1 ГПК, у судовому засіданні, а також про огляд і дослідження письмових і речових доказів у місці їх знаходження складається протокол.

У протоколі судового засідання зазначаються:

1) рік, місяць, число і місце проведення судового засідання;

2) найменування суду, що розглядає справу, та склад суду;

3) номер справи і найменування сторін;

4) відомості про явку у судове засідання представників сторін, інших учасників судового процесу або про причини їх неявки;

5) відомості про роз’яснення господарським судом сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, їх процесуальних прав та обов’язків, зокрема, права заявляти відводи, та попередження перекладача про відповідальність за завідомо неправильний переклад, судового експерта – за дачу завідомо неправильного висновку або відмову від дачі висновку;

6) усні заявки та клопотання сторін та інших осіб, які беруть участь у справі;

7) усні роз’яснення судовими експертами своїх висновків і відповіді на поставлені їм додаткові питання.

Протокол веде секретар судового засідання.

Протокол протягом трьох днів підписують суддя (суддя – головуючий у колегії суддів) і секретар судового засідання.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають паво ознайомитися з протоколами і протягом п’яти днів після їх підписання подавати письмові зауваження з приводу допущених у протоколах неправильностей або неповноти протоколу. Зауваження на протоколи у всіх випадках долучаються до матеріалів справи.

Господарський суд розглядає зауваження на протоколи протягом п’яти днів з дня подання зауваження і за результатами розгляду виносить ухвалу, якою приймає зауваження або мотивовано відхиляє їх.

На вимогу хоча б одного із учасників судового процесу у суді першої інстанції чи апеляційної інстанції при розгляді справи по суті або за ініціативою господарського суду здійснюється фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу.

У випадку неявки в судове засідання всіх учасників судового процесу фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відтворення технічного запису судового процесу здійснюється в судовому засіданні при розгляді справи судом першої інстанції, в апеляційному чи касаційному порядку, а також при розгляді зауважень на протокол судового засідання на вимогу сторін чи за ініціативою суду.

Питання про видачу копії технічного запису учаснику процесу, про його відтворення поза судовим засіданням вирішується головуючим у кожному окремому випадку залежно від обставин.

Розмір судового збору за роздрукування та видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання встановлюється законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]