Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15-21.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
350.38 Кб
Скачать

72. Відзив на позовну заяву.

Регулюється ст.. 59 ГПК

Відповідач має право після одержання ухвали про порушення справи надіслати:

1) господарському суду - відзив на позовну заяву і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачу, іншим відповідачам, а також прокурору, який бере участь в судовому процесі, - копію відзиву.

Відзив підписується повноважною особою відповідача або його представником.

Відзив повинен містити: найменування позивача і номер справи; мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство, а також докази, що обгрунтовують відхилення позовної вимоги; перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву (у тому числі про надіслання копій відзиву і доданих до нього документів позивачеві, іншим відповідачам, прокурору).

До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Ця норма має диспозитивний характер, оскільки надіслання відзиву є не обов’язковим. Водночас, незважаючи а диспозитивність норми, суд може зобов’язати відповідача надати відзив на позовну заяву та встановити строк для надання відзиву.

Відзив – це процесуальний документ, у якому відповідач викладає свої заперечення проти позову та їх матеріально-правові і процесуальні підстави.

У відзиві сторона, яка його надсилає, повинно чітко зазначити дані, за якими суд може визначити по якій справі надсилається відзив. До таких даних відноситься назва суду, суддя, який розглядає справу та номер справи. Крім того, сам відзив повинен чітко містити позицію сторони щодо поданого позову, зазначивши в якій частині не визнає позов з зазначенням доказів та норм чинного законодавства на підтвердження своєї позиції.

Як і інший процесуальний документ, відзив у разі додання до нього документів, повинен містити чіткий їх перелік з повною назвою документа.

Щодо відомостей, які повинні міститися у відзиві, крім зазначених у ст.. 59, можуть міститися й інші відомості, але лише ті, що мають значення для справи.

Крім того, законодавець зобов'язав сторону додавати докази направлення відзиву сторонам по справі. Доказом такого направлення є квитанція з поштового відділення з описом вкладеного, або інші документи (з кур'єрської доставки) про направлення та вручення.

Відзив, підписується повноважною особою або його представником. У відзиві повинен містити документ, який підтверджує право представника на діяти від імені повноважної особи.

До документів, які можуть підтверджувати такі повноваження можна віднести:

Довіреність фізичної особи, на надання повноважень, яка підлягає нотаріальному посвідченню;

Довіреність юридичної особи, або документи, які підтверджують повноваження керівника. В даному випадку, для запобігання настання негативних наслідків, при подачі довіреності необхідно надати статутні документи та докази, які підтверджують право керівника на видачу довіреності;

Ордер на вчинення певної дії та договір про надання адвокатських послуг, укладений з заявником;

Крім того, у разі підпису посадовою особою необхідно вказати її посаду та долучити документ, який надає їй право на звернення до суду (Статут, Протокол, Довіреність тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]