Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15-20.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
50.33 Кб
Скачать

15. Дотримання вимог Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів"

Відповідно до Положення про порядок здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.01.96 N 6, Міністерством охорони здоров’я України видано наказ N 356 від 18.12.97 “Про затвердження Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів в державних і комунальних закладах охорони здоров'я України».

Згідно вказаного Положення постійний контроль за виконанням правил виготовлення в аптеках, правил придбання, ввезення, вивезення, перевезення, зберігання, розподілу, торгівлі (реалізації), обліку, прописування і використання наркотичних і психотропних лікарських засобів та прекурсорів, спеціальних бланків форми N 3 в державних і комунальних закладах охорони здоров'я України покладається на Комітет з контролю за наркотиками, його уповноважених представників в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Згідно з вимогами статті 18 Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів i прекурсорів" в аптечних складах, аптеках, лікувально-профілактичних закладах, лабораторіях аналізу якості лікарських засобів Державних інспекцій, державних науково-дослідних установах (лабораторіях) та навчальних закладах системи охорони здоров'я повинні проводитись щоквартальні інвентаризації наркотичних i психотропних лікарських засобів та прекурсорів списку N 1 таблиці IV Переліку. Результати таких інвентаризацій повинні оформлятися інвентаризаційними описами встановленої форми; у випадках виявлення розбіжностей в балансі з результатами проведеної інвентаризації надсилаються відомості в територіальні органи МВС України та Комітет.

Для приймання наркотичних і психотропних лікарських засобів, прекурсорів списку N 1 таблиці IV Переліку та спецбланків форми N 3 наказами керівників аптечних складів повинна бути утворена постійна комісія (в складі не менше п'яти осіб), в тому числі з дублюючим складом членів, під головуванням заступника керівника аптечного складу.

Комісія повинна здійснювати суцільні перевірки всіх наркотичних і психотропних лікарських засобів, прекурсорів списку N 1 таблиці IV Переліку та спецбланків форми N 3, що надійшли від постачальників, на відповідність їхніх найменувань, якості, кількості, ваги тощо значенням у супровідних документах постачальників.

Результати цих перевірок повинні оформлятися, незалежно від наявності чи відсутності розходжень, письмовими актами зразу ж по закінченні перевірок за формою N 2, визначеною цим Порядком.

В аптечних складах наркотичні, психотропні лікарські засоби та прекурсори списку N 1 таблиці IV Переліку, що підлягають предметно-кількісному обліку, незалежно від лікарської форми, повинні обліковуватися в спеціальних журналах (книгах), пронумерованих, прошнурованих, скріплених печаткою аптечних управлінь (комітетів, відділів тощо) обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, обласних і міських державних об'єднань (корпорацій, підприємств тощо) "Фармація" та підписом їх керівників. В таких же журналах (книгах) повинні обліковуватися спецбланки форми N 3.

Лiкарi лікувально-профілактичних закладів, в т.ч. клінік науково-дослідних інститутів, вищих медичних закладів за наявності вiдповiдних медичних показань зобов’язані виписувати хворим рецепти на наркотичні i психотропні лiкарськi засоби та лiкарськi засоби - прекурсори списку N 1 таблиці IV Переліку, засвідчувати ці рецепти своїм підписом та особистою печаткою.

Лiкарi повинні виписувати рецепти, як правило, після огляду хворого та з обов'язковим записом у вiдповiднiй медичній документації відомостей про призначення лікарських засобів, їх перелік та номер рецепта.

Забороняється виписувати рецепти на наркотичні i психотропні лiкарськi засоби та прекурсори списку N 1 таблиці IV Переліку, що не дозволені до медичного застосування в Українi.

Рецепти повинні виписуватися із зазначенням вiку хворого, оплати ліків (пільгової чи за повну вартість), способу вживання лікарського засобу, на бланках, виготовлених друкарським способом за формами, затвердженими наказом МОЗ України від 30.06.94 р. N 117 "Про порядок виписування рецептів, відпуску лікарських засобів та виробів медичного призначення".

Не мають права виписувати рецепти на наркотичнi, психотропні лiкарськi засоби, прекурсори списку N 1 таблиці IV Переліку у чистому виглядi та з iндиферентними речовинами:

- медичнi працiвники, якi не працюють в державних та комунальних закладах охорони здоров'я;

- зубнi лiкарi, фельдшери i акушерки;

-фельдшери-завiдувачі фельдшерсько-акушерськими пунктами, здоровпунктами i медичними пунктами.

Забороняється завіряти печаткою закладу охорони здоров'я незаповнені та не підписані лікарем рецептурні бланки.

В аптеках наркотичні i психотропні лікарські засоби, незалежно від лікарської форми, та прекурсори списку N 1 таблиці IV Переліку повинні зберігатися в окремому приміщенні - матеріальній кімнаті лікарських засобів (далі - матеріальна кімната), обладнаній згідно з Типовими вимогами.

Наркотичні i психотропні лікарські засоби, прекурсори списку N 1 таблиці IV Переліку в аптеках повинні зберігатися в замкнених вогнетривких сейфах. Зберігання психотропних лікарських засобів та прекурсорів списку N 2 таблиці IV Переліку може бути забезпечено в замкнених металевих шафах, надійно прикріплених до підлоги чи стіни.

Запаси наркотичних, психотропних лікарських засобів і прекурсорів списку N 1 таблиці IV Переліку - в аптеках, що знаходяться в містах дислокації аптечних складів, не повинні перевищувати запасів двотижневого нормативу зберігання.

Прокурорськими перевірками виявлялися порушення зберігання наркотичних засобів без відповідної ліцензії, незаконна видача невстановленим особам рецептів на придбання психотропних препаратів, порушення законності постановки та перебування на диспансерному обліку осіб, які вживають наркотичні засоби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]