Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15-21.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
350.38 Кб
Скачать

81. Відкладення розгляду справи, перерва в засіданні.

Перш за все, дане питання регулюється статтею 77 Господарського процесуального Кодексу (далі – ГПК), в якій зазначається, що господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному судовому засіданні. Такими обставинами, зокрема, є:

1) нез’явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу;

2) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи в судовому засіданні в режимі відеоконференції, за наявності ухвали суду про таку участь;

3) неподання витребуваних доказів;

4) необхідність витребування нових доказів;

5) залучення до участі у справі іншого відповідача, заміна неналежного відповідача;

6) необхідність заміни відведеного судді, судового експерта.

Про відкладення розгляду справи виноситься ухвала, в якій вказуються час і місце проведення наступного засідання.

Суддя має право оголосити перерву в засіданні в межах встановленого строку вирішення спору з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Слід мати на увазі, що відкладення судового засідання та оголошення перерви в ньому не впливають на перебіг строку вирішення спору.

Про відкладення у розгляді справи згадується також в одній із постанов Пленуму Вищого господарського суду України (далі – ВГСУ), зокрема в постанові від 26 грудня 2011 року № 18 «Про деякі питання практики застосування ГПК судами першої інстанції», в пункті 3.5 говориться: Якщо передбачені у пунктах 2, 3, 4, 5 і 6 частини першої статті 63 ГПК підстави повернення позовної заяви виявлено господарським судом після прийняття позовної заяви до розгляду, справа підлягає розглядові по суті. У разі необхідності розгляд справи може бути відкладено (стаття 77 ГПК), зокрема, з метою: одержання необхідних доказів чи обґрунтованого розрахунку стягуваної (оспорюваної) суми; надіслання відповідачеві чи іншим особам, які беруть участь у справі, копій позовних матеріалів. Повне найменування і поштові адреси сторін може бути з'ясовано безпосередньо у судовому засіданні. Не сплачені у встановленому порядку та розмірі суми судового збору можливо стягнути за результатами розгляду справи.

Як бачимо, в законодавстві не розмежовано випадків, коли суд повинен виносити ухвалу про відкладення справи, а коли, власне, він може оголосити перерву в судовому засіданні. Видається, що така перерва оголошується в тому випадку, коли строк, на який переривається розгляд справи, є коротшим, ніж строк, при якому розгляд справи відкладається.

82. Зупинення провадження у справі та його поновлення.

Для з’ясування даного питання слід звернутися до статті 79 ГПК, а також до постанови Пленуму ВГСУ від 26 грудня 2011 року № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального Кодексу судами першої інстанції».

З аналізу даної статті випливає, що можна виділити дві групи підстав зупинення провадження у справі:

1) обов’язкові:

- в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов’язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом. При цьому в пункті 3.16 згаданої вище постанови зазначається, що пов’язаною з даною справою є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають і можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі; в тому числі йдеться про преюдиційні факти. Під неможливістю розгляду даної справи слід розуміти неможливість даного господарського суду встановити обставини, які встановлюються іншим судом у даній справі, - у зв’язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов’язаних між собою справ різними судами або з інших причин. Іншим судом, про який йдеться в частині 1 статті 79 ГПК є будь-який орган, що входить до складу судової системи України згідно із статтею 3 та частиною 2 статті 17 Закону України «Про судоустрій та статус суддів»; іншим судом може вважатися також інший склад суду, одноособовий чи колегіальний, в тому ж самому судовому органі, в якому працює суддя (судді), що вирішує (вирішують) питання про зупинення провадження у справі. Надіслання судом першої інстанції у передбачених законом випадках матеріалів справи судам вищої інстанції також підпадає під дію частини 1 статті 79 ГПК. При цьому слід мати на увазі, що при поданні апеляційних та касаційних скарг на ухвали, зазначені у статті 106 ГПК, розгляд справи може бути продовжено. Якщо в той час, коли матеріали справи передані до суду вищої інстанції, надходить певна позовна заява, то суд уповноважений винести ухвалу про відкладення розгляду справи;

- у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або до іншого компетентного органу іноземної держави.

2) факультативні – зазначені в частині 2 статті 79 ГПК – господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь у справі, або за своєю ініціативою у випадках:

- призначення господарським судом судової експертизи;

- надсилання господарським судом матеріалів прокурору або органу досудового розслідування;

- заміни однієї із сторін її правонаступником.

Господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що його зумовили.

Про зупинення провадження у справі та його поновлення виноситься ухвала. Ухвалу про зупинення провадження може бути оскаржено(пункт 6 частини 1 статті 106 ГПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]