Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО-2015. Хімія. Комплексне видання.pdf
Скачиваний:
65
Добавлен:
24.04.2021
Размер:
5.69 Mб
Скачать

ОрганіЧна хімія

рОзмаїття і класиФікація ОрганіЧних реЧОвин

виникнення органічної хімії

Ви вже знайомі з багатьма хімічними речовинами і знаєте, що їх можуть утворювати атоми майже будь-яких хімічних елементів. Серед всіх хімічних елементів окремо вирізняється Карбон, тому що на його основі будується величезна кількість різноманітних сполук, він утворює десятки мільйонів речовин. Речовини на основі атомів Карбону називають органічними, а їхнім вивченням займається спеціальний розділ хімії — органічна хімія.

Органічні речовини відомі людству протягом декількох тисяч років (серед перших відомих органічних речовин були винний спирт, оцтова кислота, цукор тощо). Але довгі роки їх могли виділяти тільки з живих організмів або продуктів їх життєдіяльності і не могли самостійно їх синтезувати. В ті часи це пояснювалось теорією віталізму, згідно з якою органічні речовини можуть утворюватися тільки в живих організмах під впливом деякої «життєвої сили». Caме тому в 1807 році шведський хімік Єнс Якоб Берцеліус запропонував назву «органічні» для позначення речовин, що одержують з живих організмів.

Переворот в уявленні про органічні речовини і бурхливий розвиток органічної хімії почався з відомого синтезу Вьолера. В 1825 році, проводячи свої хімічні експерименти, Вьолер зі звичайних неорганічних сполук у звичайній пробірці отримав сечовину, яку до цього часу виділяли із сечі і тому вважали органічною речовиною. Але дослід Вьолера довів, що органічні речовини можуть утворюватися і без впливу «життєвої сили». Це було крахом теорії віталізму. Після повідомлення Вьолера багато хіміків звернули увагу на добування органічних речовин, що стало початком розвитку нового напрямку хімії — органічної хімії.

поняття про органічні речовини

У наші часи органічними називають як природні, так і синтетичні сполуки Карбону. Сьогодні відомо понад 20 мільйонів органічних речовин. Вони відіграють величезну роль у природі,

тому що життя на Землі пов’язане з їхнім виникненням і перетвореннями. Органічні сполуки становлять основу харчових продуктів, здавна застосовуються як сировина для виготовлення тканин, а також входять до складу різних видів палива. У сучасному світі незамінні синтетичні високомолекулярні сполуки, які використовуються як конструкційні матеріали, волокна тощо. Багато які з них за своїми властивостями перевершують природні матеріали. Органічні сполуки — основні компоненти ліків, мийних засобів, пестицидів. Сировиною для виробництва більшості органічних речовин служать нафта й природний газ.

Основою органічних сполук є Карбон. На відміну від інших хімічних елементів, властивості атомів Карбону дозволяють йому утворювати величезну кількість сполук, різноманітних за властивостями і функціями, які вони можуть виконувати. Різноманіття органічних сполук пояснюється двома важливими властивостями Карбону:

здатністю атомів Карбону утворювати між собою міцні хімічні зв’язки, тобто з’єднуватися в досить довгі ланцюжки або цикли;

здатністю атомів Карбону утворювати різні зв’язки: одинарні, подвійні і потрійні:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

 

C

 

 

 

 

 

 

 

C

 

C

 

C

 

C

 

 

 

 

 

 

C

 

C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

 

C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

C

C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

C

C

Незважаючи на все різноманіття, органічні сполуки мають деякі спільні властивості. Майже всі вони мають молекулярну будову, тобто складаються з молекул. Для таких сполук характерні порівняно низькі температури плавлення і кипіння, тому багато органічних сполук за звичайних умов є газуватими, леткими рідинами або легкоплавкими твердими речовинами.

На відміну від більшості неорганічних сполук органічні речовини, як правило, горючі і при нагріванні розкладаються. Багато з них нерозчинні у воді, а водні розчини розчинних речовин практично не проводять електричного струму. Це говорить про те, що для органічних

156

молекул характерні ковалентні неполярні або слабополярні хімічні зв’язки.

При повному спалюванні органічних речовин утворюються вуглекислий газ і вода. Отже, більшість органічних сполук, крім Карбону, містять також атоми Гідрогену і також, можливо, Оксигену. При розпаді білків утворюється амоніак, отже, органічні речовини також можуть містити атоми Нітрогену. Ці чотири елементи — Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген — утворюють більшість органічних сполук. Крім того, органічні речовини можуть містити атоми Сульфуру, Фосфору й елементів-галогенів.

класифікація органічних сполук

класифікація органічних сполук за складом

Для вивчення органічних речовин зручно розділити їх на окремі класи відповідно будові або властивостям. Найпростіші органічні сполуки містять тільки два елементи — Карбон і Гідроген, їх називають вуглеводнями (від двох слів — вуглець і водень). У складніших за складом речовинах зазвичай є атоми Оксигену або Нітрогену.

Органічні речовини

Вуглеводні

 

Оксигено-

 

Нітрогено-

 

вмісні спо-

 

 

 

вмісні спо-

 

 

луки

 

Містять ато-

 

 

луки

 

Містять

 

 

 

 

ми С, Н

 

атоми

 

Містять

 

 

С, Н, О

 

Представни-

 

 

атоми

 

Представ-

 

 

 

C, H, N

ки

 

ники

 

 

 

 

Алкани,

 

Спирти,

 

Представ-

Алкіни,

 

Кислоти,

 

 

 

ники

Арени

 

Жири,

 

 

 

Аміни

 

 

Вуглеводи

 

 

 

 

 

Існують також органічні речовини складнішого складу, які не укладаються в цю схему.

класифікація органічних сполук за будовою карбонового кістяка

Для складання більш детальної класифікації необхідно звернутися до будови органічних сполук. У другій половині XIX ст. німецький хімік Фрідріх Кекуле встановив, що основою кожної органічної молекули є карбоновий ланцюг, або карбоновий кістяк, що являє собою послідовність хімічно зв’язаних між собою атомів карбону.

У багатьох реакціях карбоновий кістяк молекули залишається незмінним.

Карбонові кістяки бувають циклічними — у них карбоновий ланцюг замкнутий у цикл, і відкриті, або ациклічні (приставка а — означає заперечення),— карбоновий ланцюг не замкнутий.

Органічні речовини

Ациклічні

Карбоновий ланцюг відкритий С—С—С—С—С—С

Циклічні

Карбоновий лан-

цюг утворює цикл

C C C

C C C

класифікація органічних сполук за кратністю зв’язків

Органічні сполуки можна також розділити за кратністю зв’язку. Сполуки, що містять тільки одинарні зв’язки С—С, називають насиченими. Ця назва пов’язана з тим, що вони містять максимально можливе при даному кістяку число атомів Гідрогену, тобто як би насичені Гідрогеном. Сполуки зі зв’язками С=С або CCназивають ненасиченими.

Органічні речовини

Насичені

 

 

Ненасичені

У карбоновому лан-

 

У карбоновому лан-

цюзі тільки одинарні

 

цюзі є подвійні та

зв’язки

 

потрійні зв’язки

С—С

 

C

 

C

C

 

C

 

 

 

 

 

 

класифікація органічних сполук за функціональними групами

Хімічні властивості органічних речовин визначаються не тільки будовою карбонового кістяка, але і головним чином видом атомів, які з ним зв’язані. У вуглеводнях карбоновий кістяк з’єднаний тільки з атомами Гідрогену, а в складніших молекулах — з атомами інших елементів або групами атомів, які називають функціональними групами.

Функціональні групи — це активні центри органічних молекул. Caме вони найчастіше перетерплюють хімічні перетворення, тим самим визначаючи багато хімічних властивостей (функції) органічних сполук. Від функціональних груп залежить належність органічної речовини до того або іншого класу.

157

Соседние файлы в предмете Химия в школе