Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО-2015. Хімія. Комплексне видання.pdf
Скачиваний:
65
Добавлен:
24.04.2021
Размер:
5.69 Mб
Скачать

Вище ми вже розглядали вплив температури й тиску на швидкість хімічних процесів. Аналогічно можна припустити, що ці параметри так само впливають на розчинність речовин.

Так, розчинність твердих і рідких речовин з підвищенням температури збільшується, а зі зниженням — зменшується. Для газуватих речовин характерна зворотна залежність: із підвищенням температури їхня розчинність зменшується, а зі зниженням — збільшується.

На розчинність речовин також впливає й зовнішній тиск. Оскільки при розчиненні твердих і рідких речовин загальний об’єм суттєво не змінюється, то зміна тиску на розчинність таких речовин майже не впливає. А при розчиненні газів загальний об’єм змінюється істотно, унаслідок чого при підвищенні тиску розчинність газів збільшується, а при зниженні — зменшується.

взаємний вплив розчинювальних речовин

Якщо у воді вже розчинена яка-небудь речовина, то в цьому розчині гази розчиняються гірше, ніж у чистій воді. Найбільший вплив на розчинність газів у воді справляють розчинені електроліти. Так, розчинність кисню у воді в присутності натрій хлориду значно менша, ніж у чистій воді, причому розчинність суттєво зменшується з підвищенням концентрації солі. Сьогодні це явище називають законом Сє­ ченова.

Зменшення розчинності в присутності інших речовин характерне не тільки для газів. Наприклад, якщо до насиченого розчину калій хлориду додати невелику кількість натрій хлориду, то розчинність калій хлориду зменшується й частина речовини випадає в осад. Це явище назива-

ють висолюванням.

Зниження розчинності речовин у розчинах електролітів обумовлене гідратацією йонів, що спричинює зменшення концентрації вільних молекул води. Частина молекул води, яка вже зв’язана з йонами електроліту, не може вступати в процес сольватації інших частинок і, відповідно, не є розчинником для інших речовин.

способи кількісного вираження складу розчинів

Для кількісного опису складу розчину часто вживають величини: масова частка розчиненої речовини й молярність розчину. Окрім цих, є й менш популярні способи: мольна частка, моляльність, нормальність, титр, об’ємна частка

тощо. Способів вираження концентрації досить багато, тому що в цій ролі можна використати відношення якої-небудь величини, що характеризує розчинену речовину (маса, об’єм, кількість речовини), до величини, що характеризує розчин або розчинник. Ми наводимо опис найбільш популярних величин.

Масова частка розчиненої речовини (w) — це величина, що дорівнює відношенню маси розчиненої речовини до маси розчину.

w =

mречовини

або w =

mречовини

100%.

m

 

 

 

m

 

розчину

 

розчину

Масова частка — величина безрозмірна й зазвичай виражається у відсотках.

Мольна частка (χ) — це величина, що дорівнює відношенню кількості розчиненої речовини до сумарної кількості речовини розчинника та розчиненої речовини.

χ =

nречовини

або χ =

nречовини

100%.

nречовини

+nрозчину

nречовини

+nрозчину

 

 

 

Молярність розчину (С) — це величина, що дорівнює відношенню кількості розчиненої речовини до об’єму розчину.

C = nречовини .

Vрозчину

Одиницявимірумолярностірозчину—моль/л. Позначається С = 1 моль/л; С = 0,02 моль/л або С = 1 М; С = 0,02 М. Молярність розчину часто називають також молярною концентрацією.

Моляльність розчину m або m) — це величи-

на, що дорівнює відношенню кількості розчиненої речовини до маси розчинника, вираженої в кілограмах.

Cm =

nречовини (моль)

або Cm =

1000 nречовини

(моль)

.

m

(кг)

m

(г)

 

розчинника

 

 

розчинника

 

 

Одиниця виміру моляльності розчину — моль/кг або моль/1000г. Моляльність розчинів не залежить від температури розчину, на відміну від молярності чи нормальності, тому що маса розчинника (або розчину), на відміну від об’єму, не залежить від температури навколишнього середовища. Завдяки цьому такий спосіб вираження концентрації розчинів дуже часто використовують при дослідженнях в області фізичної хімії, особливо в тих, де необхідно досліджувати температурні залежності.

У зв’язку з кількісним описом складу розчину також часто вживають терміни концентрований та розведений розчин. Поняття концентрований та розведений розчин не має жодної кількісної характеристики. Найчастіше розчин, в якому менше 10% розчиненої речовини, називають розведеним, а якщо більше 50% — концентрованим.

80

електрОлітиЧна

дисОціація

електроліти та електролітична дисоціація

Усі речовини можна розділити на електроліти та неелектроліти. Електроліти — це речовини, розчини або розплави яких проводять електрич­ ний струм. Розчини й розплави неелектролітів електричний струм не проводять.

До електролітів відносять речовини з йонною будовою, а також речовини з полярним ковалентним зв’язком: більшість солей, кислот, основ та деякі оксиди. До неелектролітів відносять багато органічних сполук, зокрема цукор, спирти тощо.

Відомо, що переносниками електричного струму можуть бути заряджені частинки — електрони або йони. Електронна провідність властива речовинам з металічним зв’язком (металам та деяким бінарним сполукам). Такі провідники називають провідниками першого роду. Йонна провідність властива багатьом хімічним сполукам з йонною будовою, наприклад, розплавам багатьох солей, а також водним і неводним розчинам електролітів. Провідники, в яких носіями заряду є йони, називають провідниками другого роду. Для того щоб пояснити йонну провідність розчинів електролітів, слід розглянути механізм електролітичної дисоціації.

механізм електролітичної дисоціації

Насамперед треба відзначити принципову різницю причин йонної провідності й, відповідно, електролітичної дисоціації, сполуки з йонним та ковалентним полярним зв’язками.

В йонних сполуках (зокрема й натрій хлориді) існують уже «готові» йони, які розташовуються у вузлах кристалічної ґратки. При підвищенні температури йонних сполук рухливість йонів прискорюється й при досягненні точки плавлення йони залишають свої місця й отримують можливість вільно пересуватися. При розчиненні відбувається процес гідратації йонів у кристалічній ґратці й подальшого розпаду кристала під дією розчинника на гідратовані йони.

δ−

 

 

 

 

+

 

 

катіони

δ+ O

δ+

=

+

 

+

+

 

 

 

 

H

H

 

 

+

 

аніони

 

 

 

 

 

 

+

 

+

+

 

 

 

 

 

 

+

+

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

+

+

 

 

+

 

 

 

 

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

 

+

+

 

+

 

+

 

+

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

Таким чином, електролітична дисоціація йонних сполук є фактично процесом руйнування кристалічної ґратки, який можна описати таким рівнянням:

{Na+ Cl}n крист nNaр+ р +nClр р .

Утім, для спрощення електролітичну дисоціацію описують так:

NaCl →Na+ + Cl.

Процес електролітичної дисоціації сполук з ковалентним полярним зв’язком відбувається трохи інакше, головним чином за рахунок того, що в таких сполуках, незважаючи на те, що окремі атоми мають заряд, повноцінні йони ще не сформовані. Процес дисоціації сполук з ковалентним полярним зв’язком можна пояснити на прикладі хлороводню.

При потраплянні молекули хлороводню у воду, як і належить, відбувається її гідратація. Причому за рахунок заряду атомів Хлору й Гідрогену молекули води орієнтуються навколо молекули хлороводню у певний спосіб:

 

+

 

 

+

+

 

+

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+

+

+

+

 

 

+

 

 

 

+

+ +

+

 

 

Clδ− +

 

+

+

Hδ+

+

H

 

+

Cl

+

 

+

+

 

 

+

 

+

 

+

 

+

 

 

+

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

катіон

 

аніон

 

 

 

 

 

 

 

 

Молекули води за рахунок взаємодії з атомами Хлору та Гідрогену додатково поляризують зв’язок, що існує між ними. При цьому спільна електронна пара між атомами Гідрогену й Хлору додатково зміщується в бік хлору й ковалентний полярний зв’язок перетворюється в йонний. Унаслідок цього молекула хлороводню під дією молекул води розпадається на катіон Гідрогену та аніон Хлору. У вигляді рівняння процес дисоціації хлороводню можна записати так:

HCl +H2O H3O+ +Cl

або спрощено:

HCl H+ +Cl.

Сполуки з ковалентними неполярними або малополярними зв’язками під дією молекул розчинника не йонізуються, і тому їхні розчини не проводять електричний струм і вони не є електролітами.

Отже, електролітична дисоціація — це про­ цес розпаду молекул на йони (позитивно заряд­ жені катіони й негативно заряджені аніони) при розчиненні за рахунок додаткової поляризації ко­ валентного полярного зв’язку під дією молекул розчинника.

На підставі цього можна припустити, яким чином дисоціюють молекули різних електролітів.

дисоціація кислот

За структурною формулою сульфатної кислоти можна визначити, що найбільш полярним зв’язком є зв’язок між атомами Гідрогену й Оксигену.

81

H O O

S

H O O

Таким чином, у розчині буде розриватися саме цей зв’язок. Зв’язок між Сульфуром та Оксигеном є слабкополярний (різниця електронегативностей дуже мала), отже, при дисоціації розриватися він не буде.

При дисоціації кислот утворюються катіони Гідрогену й аніони кислотних залишків. Рівняння електролітичної дисоціації кислот має такий вигляд:

HCl H+ +Cl,

HNO3 H+ + NO3,

H2SO4 2H+ +SO24,

H3PO4 3H+ +PO34.

Таким чином, з погляду теорії електролітичної дисоціації Арреніуса, кислотами називають сполуки, під час дисоціації яких утворюються йони Гідрогену.

Загальні властивості розчинів кислот обумовлені саме катіонами H+, а концентрація цих йонів є кількісною мірою кислотності середовища.

Слід також зазначити, що дисоціація багатоосновних кислот відбувається ступінчасто, тобто йони Гідрогену відщеплюються від молекул багатоосновних кислот по одному:

H2SO4 H+ +HSO4,

HSO4H+ +SO24,

H3PO4 H+ +H2PO4,

H2PO4H+ +HPO24,

HPO24H+ +PO34.

При ступінчастій дисоціації сульфатна кислота утворює різні аніони: HSO4— гідрогенсульфат-

іон із зарядом –1 та SO2− — сульфат-іон із за-

 

 

 

4

 

рядом

–2,

а фосфатна кислота три аніони:

H

PO

дигідроортофосфат-іон, HPO2−

2

4

 

4

 

гідроортофосфат-іон, PO34— фосфат-іон. Завдяки цьому багатоосновні кислоти можуть утворювати не тільки середні, але й кислі солі:

NaHSO4 — натрій гідрогенсульфат,

Ca(HCO3 )2 — кальцій гідрогенкарбонат, KH2PO4 — калій дигідрогенфосфат, BaHPO4 — барій гідрогенфосфат.

дисоціація основ

За структурною формулою кальцій гідроксиду можна визначити, що максимальну полярність має зв’язок між атомами Кальцію й Оксигену.

OH

Ca

OH

Таким чином, у розчині буде розриватися саме цей зв’язок. Зв’язок між Гідрогеном та Оксигеном є менш полярним (різниця електронегативностей менша), отже, при дисоціації він розриватися не буде.

При дисоціації основ утворюються катіони металів і гідроксид-аніони. Рівняння електролітичної дисоціації основ має такий вигляд:

Ca(OH)2 Ca2+ +2OH,

NaOH Na+ +OH,

Al(OH) Al3+ +3OH.

Згідно з теорією3 електролітичної дисоціації Арреніуса, основами називають сполуки, при дисоціації яких утворюються гідроксид-іони.

Загальні властивості розчинів основ обумовлені наявністю гідроксид-іонів OH, а концентрація цих йонів є кількісною мірою основності середовища.

Дисоціація багатокислотних основ (окрім гідроксидів Барію, Стронцію й Кальцію) також відбувається ступінчасто, тобто гідроксид-іони відщеплюються по одному:

Mg(OH)2 MgOH+ +OH,

MgOHMg2+ +OH,

Al(OH)3 Al(OH)2+ +OH,

Al(OH)2+ AlOH2+ +OH,

AlOH2+ Al3+ +OH.

Завдяки явищу ступінчастої дисоціації гідроксидів можливе існування основних солей:

(CuOH)2 CO3 — основний купрум(ІІ) карбонат, Al(OH)2 Cl — дигідроксоалюміній хлорид.

дисоціація солей

За структурною формулою натрій сульфату можна визначити, що найбільш полярним (з найбільшою різницею електронегативностей атомів) є зв’язок між атомами Натрію та Оксигену.

Na

 

O

O

 

 

 

 

 

S

Na

 

 

O

O

 

 

Таким чином, у розчині буде розриватися саме цей зв’язок. Зв’язок між Сульфуром та Оксигеном є слабкополярний (різниця електронегативностей дуже мала), отже, при дисоціації він розриватися не буде.

Таким чином, при дисоціації солей утворюються катіони металів та аніони кислотних залишків. Рівняння електролітичної дисоціації солей має такий вигляд:

Na2SO4 →2Na+ +SO24,

CuCl2 →Cu2+ +2Cl,

Al2 (SO4 )3 →2Al3+ +3SO24,

Cr(NO3 )3 → Cr3+ +3NO3.

82

Розчини середніх солей не містять однакових йонів, тому не проявляють спільних властивостей, як розчини кислот або основ.

Окрім середніх солей, дисоціація яких описана вище, ще існують кислі та основні солі. При дисоціації кислих солей у розчинах також з’являються йони Гідрогену, а при дисоціації основних солей — гідроксид-іони. Наприклад,

NaHCO3 → Na+ +HCO3→ Na+ +H+ +CO23, Mg(OH)Br → MgOH+ +Br→ Mg2+ +OH+Br.

Зпогляду сучасних уявлень про теорії кислот

іоснов, у теорію Арреніуса не вписуються багато речовин, які є кислотами або основами, зокрема

й такі речовини, як амоніак NH3 або анілін

C6H5NH2.

сильні та слабкі електроліти

Усі електроліти поділяють на сильні та слабкі. Сильні електроліти в розчинах дисоціюють повністю, а слабкі — частково, тобто частина молекул залишається в недисоційованому стані. До сильних електролітів відносять усі солі (за незначним винятком), луги (гідроксиди лужних металів, а також Барію, Стронцію й Кальцію) та

деякі кислоти (HCl, HBr, HI, HNO3, H2SO4(розб) ).

Інші електроліти відносять до слабких.

Силу електролітів можна пояснити ступенем йонності зв’язку, що підлягає розриву при дисоціації. Оскільки в солях між йонами металів та кислотних залишків зв’язок йонний, то майже всі солі належать до сильних електролітів. Аналогічний підхід справедливий також і для кислот та основ. Але якщо в основ полярність зв’язку між атомом металу й гідроксильною групою визначається тільки електронегативністю атома металу, то для кислот полярність зв’язку між атомами Оксигену та Гідрогену залежить від якісного

йкількісного складу кислотного залишку.

Укислот, до складу яких атоми Оксигену не входять НЕ, сила кислот залежить від розміру

атома Е. Чим більший радіус атома, тим більша довжина зв’язку H −Ε, а отже, тим простіше його розірвати й тим більшою є сила кислоти. Таким чином, у ряді галогеноводневих кислот зі збільшенням порядкового номера галогену сила кислоти збільшується: плавикова кислота є слабкою, а йодоводнева кислота — сильною, тобто сила кислот змінюється в ряді: HF < HCl < HBr < HI.

Силу оксигеновмісних кислот можна визначи-

ти за формулою E(OH)m On .Якщо n < 2 — кислота слабка, якщо n більше або дорівнює 2 — сильна.

Взаємозв’язок сили кислоти із числом атомів Оксигену, які не входять до складу гідроксильних груп, можна пояснити в такий спосіб. Атом Оксигену, як найбільш електронегативний,

притягує до себе спільні електронні пари. У результаті електронна густина від атома Оксигену в групі OH зміщується в бік кислототвірного елемента й зв’язок між атомами Оксигену та Гідрогену в гідроксильній групі стає більш полярним.

H O H O O S O S

H O H O O

Чим більше число атомів Оксигену, які не входять до групи OH, тим полярніший зв’язок і сильніша кислота.

Залежність сили кислот від складу кислотного залишку

 

Формула

 

 

 

n

характер

кислота

 

 

 

 

 

електро

HmЕOn+m

Е(OH)m On

 

 

літу

Сульфатна

H2SO4

S(OH)

O

2

2

Сильний

 

 

2

 

 

 

 

Сульфітна

H2SO3

S(OH) O

 

1

Слабкий

 

 

2

 

 

 

 

 

Нітратна

HNO3

N(OH)O

2

2

Сильний

 

 

 

 

 

 

Нітритна

HNO2

N(OH)O

 

 

1

Слабкий

 

 

 

 

 

 

Карбонатна

H2CO3

C(OH)

O

1

Слабкий

 

 

2

 

 

 

 

Ортофосфатна

H3PO4

P(OH)

O

1

Слабкий

 

 

3

 

 

 

 

Гіпохлоритна

HСlО

Cl(OH)

 

 

0

Слабкий

 

 

 

 

 

 

Хлоритна

HСlО2

Cl(OH)O

 

1

Слабкий

 

 

 

 

 

 

Хлоратна

HСlО3

Cl(OH)O

2

2

Сильний

 

 

 

 

 

 

 

Перхлоратна

HСlО4

Cl(OH)O

3

3

Сильний

 

 

 

 

 

 

 

ступінь дисоціації

Для кількісного опису сили електролітів використовують поняття «ступінь дисоціації».

Ступенем дисоціації α називають відношення числа молекул, що розпалися на йони (продисоційованих), до загального числа розчинених молекул.

α = кількість молекул,які розпалися на іони = загальна кількість молекул у розчині

=Nдис = nдис .

N0 n0

Різні електроліти дисоціюють на йони різною мірою. Як випливає з наведеного рівняння, ступінь дисоціації може змінюватися від 0 до 1. Ступінь дисоціації часто виражають у відсотках. Слід зазначити, що при дисоціації відбувається збільшення числа частинок у розчині. Наприклад, якщо в розчині перебуває електроліт типу

Kat+An, який повністю розпадається на йони, то число частинок збільшується у два рази.

Ступінь дисоціації також є характеристикою, за якою можна визначити, є електроліт сильним чи слабким. Так, якщо ступінь дисоціації

83

Соседние файлы в предмете Химия в школе