Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rosiya_shpori.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

46. Росія в період правління Павла і (1796-1801)

Наступник КІІ на престолі Павло – людина капризна та деспотична, від чого часто залежала і його політика.Не підтримуючи політики матері, Павло ломав і перекреслював встановлені Катериною установи,губернії,прощав засуджених нею, звільняв і засилав її фаворитів. Будучи людиною амбіційною, він збудував Михайлівський дворець для власної оборони.

У армії насаджувались реакційні пруські порядки, звільняючи і засилаючи тих, хто противився такій політиці.

У небачених масштабах здійснювалась роздача поміщикам державних селян. Павло поширив кріпосне право і на південні райони держави.В його царювання,вперше після селянської війни 1773-1775рр., по Росії прокотилась хвиля селянських виступів і бунтів.

5.04.1797р.- указ про трьохденну панщину селян;

-заборонялось продавати дворових людей і безземельних селян. Але цей указ практично нічого не змінив. На придушення бунтів були направлені великі військові сили.

1798р.- продаж укр.. селян лише із землею.

У 1797р. цар видав закон про престолонаслідування за яким, корона переходила по старшинству- до старшого сина.

9.03.1798р. губернаторам було дозволено перебувати на виборах очільників дворянства.

1799р.- відміна губернських зібрань дворян. Дворянам заборонялось подавати колективні чолобитні, за кримінальний злочин їх можна було піддавати тілесному покаранню. Цар потребував повернення дворян у полки.

Повернувшись до попередньої колегіальної системи управління державою, Павло І відновив цю систему у повному обсязі – як було за Петра І ( за Катерини їх було лише три). Вся ця політика вела до укріплення деспотичної влади монарха .

На відмінну від Катерини ІІ Павло відмовився надавати воєнну допомогу Австрії, Англії і Пруссії для війни із Францією і почав проводити політику щодо Середземного моря. Уже у 1797р. він взяв Мальту, але пізніше вона була захоплена Наполеоном. Цей факт став причиною вступу Павла у нову анти французьку коаліцію (1798 - Австрія,Осм.імп.,Англія і Неаполь): у Австрії був поставлений допоміжний корпус рос. військ, в Середз.морі- Чорноморська ескадра (Ф.Ф.Ушаков). Завоювали від французів фортецю Корф. Ще більші успіхи мали місце на суші - командувати з’єднаними рос-австр. військами було назначено О.В. Суворова.

15-17.04.1799р. він розгромив фр. при р.Адді .Після цього наполеонівські генерали залишили Мілан і Турин. Але перебування військ Суворова у Пн. Італії було небажаним для австрійців.

Суворову було запропон. відправитись у Швейцарію, де по дорозі об єднані війська рушили б на територію Франції.Та австрійці не дочекавшись Суворова залишили корпус Римського-Корсакова, також не забезпечили війська Суворова продовольством. У відповідь Павло відізвав війська в Росію і в 1800р. розірвав союз з Австрією, Англією (остання не допомогла їм у Голландії). Стається крутий поворот у зовн.політ. Павла - він укладає союз із Францією і вступає в нові союзи - з Пруссією проти Австрії і з Пруссією, Швецією і Данією – проти Англії. Ці договори викликали масу обурення серед дворян - особливо тих,які підтримували торгівельні зв’язки з Англією.Врезультаті,счинилась змова проти царя і 12.03.1801р. його було вбито.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]