Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rosiya_shpori.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

40. Внутрішня політика Катерини іі (др.Пол. 18 ст.)

22 вересня 1762 р. Катерина II була корон. в Успенському соборі Московського Кремля. Катерина II віддавала величезну роль законодавству. Однією з перших реформ Кат.II було розділення Сенату на шість департаментів з певними повноваженнями. Сенатська реформа покращ.управління країною з центра; Сенат позбувся законодавчій функції, яка все більш переходила до імператриці.У 1764 р. було відмінене гетьманство на Україні. Автономія України була ліквідована. 1764 р. пров. секулярізацию церковного майна. Колишні монастирські селяни (їх було близько 1 млн. осіб чол.статі) перешли під владу держави. Вони стали назив. економічними, оскільки для управління ними була створена Колегія економії.У 1773 р. був введений принцип віротерпимості. У 1765 р. в країні приступили до розмежуванню земель.Воно було покликане упорядкувати землеволодіння і зупинити земельні суперечки. Але набіл. заходом Кат. II було скликання Комісії для створення проекту нового уложення.

Губернська реформа. 7 листопада 1775 р. прийнято «Установу для управління губерній Всеросійської імперії» Країни ділилася на губернії, в кожній з яких повино проживати 300-400 тис. осіб чоловічої статі. До кінця правл. Кат.ІІ в Рос. нарах. 50 губерній. Очолювали губернії губернатори, які підпорядк. безпосередньо імпер. При губернаторі створюв. Губернське правління, йому підпорядк. Губернський прокурор. Фінінсами в губ. займалася Казенна палата на чолі з віце-губернатором. Школами, лікарнями богадільнями займався Наказ суспільного піклування; вперше були створені держ. заклади з соц. функціями. Губ. Ділилися на повіти (20-30 тис. чол. насел.). Гол. Органом влади в повіті став Нижній земський суд на чолі з капітаном-виправником. У повіти за зразком губерній були призначені скарбник повіту, і землемір повіту.

Кат.II відокремила судові органи від виконавчих. Всі стани, окрім кріпосних (для них господарем і суддею був поміщик), повинні були брати участь в місцевому управлінні. Кожен стан одержував свій суд. Поміщика судив Верхній земський суд в губерніях і суд, повіту, в повітах. Державних

селян судила Верхня розправа в губернії і Нижня розправа у повіті, городян - городовий магістрат в повіті і губернський магістрат в губернії. Всі ці суди були виборними, виключаючи суди нижньої розправи, які призначав губернатор. Найвищим судовим органом в країні ставав Сенат, а в губерніях - палати кримінального і цивільного суду, члени яких призначалися державою. Новим для Росії був Совісний суд, покликаний припиняти розбрати і мирити тих, що сваряться. Він був безстановим. Розділення влади не було повним, У окрему адмін. одиницю було виділене місто.

Після губ. реформи перест. функціон. всі колегії, окрім Іноземної колегії, Військової і Адміралтейської. Функції колегій перейшли до губернських органів. У 1775 р. була ліквідована Зап.Січ, а більшість козаків переселили на Кубань. Катерина II надавала величезне значення освіті. У 60-70-і роки XVIII в. вона разом з през. Академії мистецтв і дирек. Сухопутного шляхетського корпуса І. І. Бецким зробила спробу створити систему закритих станових навчальних закладів.

Шкільна реф.1782-1786 рр.У повітових містах будувалися дворічні малі народні училища

у губернських - чотирилітні гол. нар. училища. У школах ввод.: єдині терміни поч. і зак. занять, класно-урочна система, розроблялися методики викладання дисциплін і навчальна література, єдині навчальні плани. Освіта, як і всі інші сфери життя країни, у основі своїй мала становий характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]