Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rosiya_shpori.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

18. Борис Годунов . Внутрішня та зовнішня політика ( 1598 – 1605 )

1598р –на Земському соборі Годунова вибрали царем , перший «Рабоцар ». Протягом правління Федора Івановича , державними справами займався швагро (брат його дружини Ірини )Борис Годунов . Бояри були проти Годунових , бо вони не були «царської крові»

Політика внутрішня :

- укріплення кордонів і міст ; покращення становища служилих людей .

- скасування Юрієвого дня 1592-1593 р .

- 1598 (9)- затверджувався патріарх Йов усієї Русі , збільшилися єпархії , самостійність церкви , але цар призначав вище духівництво .

- Пільги служилим і посадницьким людям на місцях , на державних землях – слободах і сотнях . Розпочалася внутрішня політична криза .Неврожай 1601 – 1603р – голод , епідемії , смертність ., духівництво вороже ставилося до царя політики , причини голоду це гріхи , Годунов несправедливий цар , надавались робочі місця у Москві . Голод привів до громадянської війни .

Зовнішня політика :

- закріплення міжнародного становища 1590- 1595р. Тянзівський мир зі Швецією . , 1600р – мир з Річ Посполитою , просування на Сибір , зміцнення позицій на Кавказі.

19 . Лжедмитрій I. Початок громадянської війни (Смути ) у Московській державі ( початок XVII ст.)

Чернець Григорєв Отєчев – Лжедмитрій I, служив у Романових , бояри використали його як авантюру, щоб скинути Годунова з трону .В 1601 р – зявився у Польщі його підтримували польські магнати, вони підготовували до зведення на московський престол .Лжедмитрій І зобов’язався передати Польщі: Україну та Смоленську землю; забезпечити участь Москви у анти турецькій коаліції; запровадити у Москві католицтво; надати допомогу Сигізмунду ІІІ Вазі у його боротьбі проти Швеції. Хоча він був самозванцем , але видавав себе за законного царя спочатку його підтримувало велика кількість населення . У жовтні 1604 р на чолі пол. – литв вдерся загону вдерся у Сівер . Україну , де був підтриманий козаками і частиною селянства. Закріпився у Путивлі. У червні 1605 р зайняв Москву .Насямагався проводити внутрішню політику:підтримка серед дворянства збільшення податків ,служилі люди получили привілеї , був введений п’ятиденний термін пошуку селянів втікачів; готувався новий законодавчий кодекс; духовенство стало з пересторогою ставилося до Лжедмитрія І, який обложив монастирі податками, і підтримував зв’язки з католицькою церквою, жорстоке кріпацтво, соціальні заворушеннz, загострилися відносини з Польщею, він не виконував своїх обіцянок щодо допомоги у війні з Швецією, закон про холопство. Намагався розширювати культурні, політичні , торгівельні зв’язки, намагався щоб Росія була відкритою державою. Цар не виконував своїх обіцянок У 17 травня 1606 р . був проведений проти нього змова російського боярства, а саме Василій Шуйський проти поляків і Лжедмитрія І влади, убитий заколотниками , пробувши на троні 331 день .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]