Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rosiya_shpori.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
391.17 Кб
Скачать

2. Новгородська республіка. Особливості соціально-політичного устрою (середина 12 – 15 ст)

Про особливості сусп-політ устрою дізнаємось з «Судної грамоти». Соціальні відносини = феодальні. Боярство – привіл стан – вел землевласники – вел керівники респ обир лише з дворян. Походження: 1)воїни княжої дружини, 2) представники місцевої родоплемінної знаті, 3) знать+дружина. 14-15 ст – відносини між селянами і феодалами на договірній основі. Бояри були знатного родового походження і незнатного, з яких обир тисяцького. В цей же час виник термін «селянин». Осн повинності: 1) «Усп» - «сипати» зерно в житницю феодала, 2) «Дрібний дохід» - гроші, прод тваринництва, льон, риба, хутро. 3) селяни вел вотчин «Ключничний дохід» для боярського управляючого, ключника. 4) податки на користь новгород держ. «Житьї-люди» - як і бояри – феодали. Брали участь у віче, їх предст входили у склад новг посольство до вел кн.. Але вони не могли стати боярами і займ вищі держ посади. Купецтво – важл політ роль, неоднорідний склад: 1)Багаті – «гості» - торговали з ін. містами та країнами, 2) бідніші – купці – внутр. торгівля. Багаті будували церкви, іноді володіли землями з зал селянами. Майстри – в вел ремісничих центрах їх багато. Вільні ремісники (предст тисяцький )= власники майстерень, рибаки, носильники наз. «Молодшими (Чорними)» людьми. Раби: чол. – холоп, жін. – роба. Особл група – найбагатші – Духовні феодали. Наймогутнійший дім Св Софії. Духовенство: 1) Біле (прихідське) – уч у політ житті, 2) чорне (монахи) – уч у сусп. житті. Кін 12-13 ст поч. обир Новгор архієпископа (резиден – Юріївський монастир) з ініціативи бояр, що хотіли усунути владу дому Св.Софії.

Політ устрій: Поступово поч. з кін 11 – 13 ст сформ всі елем політ сист Новгор.: віче, посадство, тисяцький, Боярська рада(Очол Владика – настоятель мон Св Софії). Політ устрій – феодальна республіка. 

Віче – вищий орган влади, але реальна влада – Боярська рада – форм з вищих посадових бояр: посадника, тисяцького, старих посадників і тисяцьких, старост міських кінців. Очол Владика. Рада виріш: 1) обир князя, 2) посадника та ін. чиновників, 3) готув зібрання віче, 3) виріш пит внутр. політ. Князя запрошували після того, як обрала рада і кандидатуру підтвердили на віче→дог про обов’язки і права. На ост етапі існ Новрог респ – князь посилав намісника. Архієпископ: 1) глава церкви, 2) очол раду, 3) закріпл печаткою дог і док Новг, 4) з 14 ст – виріш земельні пит., 5)церк суд, 6) суд вищої інстанції засід в його резиденції. Адміністрація: посадник – очол сист управл. Обир на віче з предст знатних боярських родів. Ф-ції: - присяжний на віче, - контрол д-сть князя, - вів адмін., зовн справи, - слідкув за податками. З сер 14 ст. обир 6 посадників (1 гол, 5 помічників) – представництво 5 кінців міста. До кін 15 ст чис посадників – 24, згодом – 36. Тисяцький – обир на віче з числа осіб не боярського походж, але з 14 ст – з бояр. Очол сист готських. Ф-ції: торгівля, суди в торг справах, допом посаднику.  Кончаківські віче (очол кончаківський староста). 5 кінців Новгор: Плотницький, Словенський, Загородський, Неревський, Гончарський.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]