Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_OMA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вправи для самостійного закріплення знань

    1. Складіть схему аудита синтетичного і аналітичного обліку кредитів і позик.

    2. Складіть схему аудита розрахунку сум процентів за користування кредитами банків та їх списання за рахунок відповідних джерел, повноти і своєчасності погашення кредитів.

3. Складіть схему аудита синтетичного і аналітичного обліку по рахунку 60 „Короткострокові позики”

4. Складіть схему аудита оформлення і відображення на рахунках бухгалтерського обліку позик, отриманих у інших підприємств і фізичних осіб.

5. Складіть класифікацію можливих порушень, які допускаються при обліку кредитів і позик та поясніть, за допомогою яких прийомів вони виявляються і як виправляються.

3.4.2. Аудит кредиторської заборгованості Питання для обговорення на практичному занятті

1. Законодавчі вимоги до надання та одержання кредитів і позик

2. Особливості перевірки розрахунків з постачальниками за експортно-імпортними договорами

3. Помилки в обліку кредиторської заборгованості та їх причини

Рекомендовані джерела

Нормативно-правові: 1,6,7,13

Основні: 14-17

Додаткові:18,19,21,23-26,29-32,40,41,43,53,56

Інтернет-ресурси: 3,4,8,9,10

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

У Головній книзі аптеки містяться наступні дані по рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками” .

Рахунок 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”

(грн.)

Сальдо

63215

Повернення товарів

1620

Надання знижки

Оплачені рахунки за товари

875

178620

Нарахована заборгованість за товари, які поступили від постачальників

234618

Сальдо

116718

Початкове сальдо – 63215 грн. – борг аптеки за отриманий товар. Протягом звітного періоду аптека отримала товари від постачальників на суму 234618 грн., що було зареєстровано бухгалтерським записом по дебету рахунку 28 „Товари” і кредиту рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”. Протягом цього ж звітного періоду аптека повернула частину товарів, що було відображено записом по дебету рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками” і кредиту рахунку 28 „Товари” на суму 1620 грн. Куплені товари згідно облікової політики, прийнятій в даній аптеці, повинні бути відображені по собівартості.

Аудитор встановив, що знижка була надана під вже продані аптекою товари, тому повинний бути зроблений запис: Д-т 63 К 79 - 875 грн.

Протягом звітного періоду аптека оплатила куплені товари в розмірі 178620 грн. На кінець звітного періоду сума кредиторської заборгованості склала 116718 грн.

Були виявлені наступні помилки:

    1. Сума в 6217 грн., оплачена підприємству „К”, була помилково записана у розмірі 2617 грн.;

    2. Платіжне доручення фірмі „М” в сумі 462 грн. було помилково записане по кредиту рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками і підрядниками”.

Аптека ніколи попередньо не оплачує товари постачальникам і не видає аванси.

Необхідно:

  1. Виправити виявлені помилки.

  2. Визначити, яке сальдо по рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками і підрядниками” може підтвердити аудитор.

Завдання 2.

Складіть проект програми отримання аудиторських доказів про правильність обліку розрахунків з кредиторами.

Завдання 3.

Аудитор розглядає питання про аудиторське завдання, яке повинно бути виконане відносно кредиторської заборгованості відповідно до договорів за поточний рік.

Документи за попередній рік свідчать про те, що запити про підтвердження були відправлені 100 з тисячі постачальників ТОВ „М+” Постачальники були відібрані на основі вибірки, проведеної аудитором, ціллю якої було відбір рахунків з крупними залишками в грошовому виразі. Багато часу було витрачено ТОВ „М+” і аудитором при вирішенні питання щодо відносно невеликих розбіжностей між відповідями на запити про підтвердження і бухгалтерськими документами. Альтернативні аудиторські процедури були використані відносно постачальників, які не відповіли на запити про підтвердження.

Необхідно:

1) Визначити, які твердження про кредиторську заборгованість повинен розглянути аудитор при визначенні тестів по суті, які він буде використовувати.

2) Визначити ситуацію, коли аудитору слід скористуватися підтвердженням рахунків до сплати, і обміркувати, чи існує необхідність їх використання.

3) Обміркувати, чому використання крупних залишків в грошовому виразі в якості основи для відбору рахунків до сплати для підтвердження може бути не самим раціональним методом і вкажіть, які більш раціональні процедури можна використовувати при відборі рахунків до сплати для підтвердження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]