Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_OMA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вправи для самостійного закріплення знань

  1. Складіть схему планування аудиту.

  2. Складіть перелік процедур, які необхідно виконати для отримання уяви про бізнес клієнта, його середовище і внутрішній контроль, і поясніть їх сутність.

  3. Складіть перелік джерел інформації та визначте напрями, за якими здійснюється збір інформації про бізнес клієнта та його оточуюче середовище.

  4. Складіть перелік факторів, які обумовлюють форму і зміст загального плану аудита.

2.1.3. Аудиторський ризик і його оцінка Питання для обговорення на практичному занятті

1. Визначення припустимого аудиторського ризику

2. Можливість використання моделі аудиторського ризику

Теми реферативних доповідей

  1. Методи розподілу і мінімізації ризиків.

  2. Страхування ризиків професійної діяльності аудиторів.

  3. Класифікація помилок в бухгалтерському обліку , які впливають на рівень властивого ризику.

  4. Підходи до оцінки властивого ризику.

  5. Підходи до оцінки ризику контролю.

  6. Ризики при проведенні комп’ютерного аудиту.

Рекомендовані джерела

Нормативно-правові:1-5,13

Основні:14-17

Додаткові:18,21-24,27-29,32,37-39,43,49,51

Інтернет-ресурси:2-6,8-11

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Розрахуйте прийнятний аудиторський ризик, якщо аудитор визначив наступні значення його компонентів: властивий ризик складає 70%, ризик контролю – 45%, ризик невиявлення – 15%.

Завдання 2.

Розрахуйте ризик невиявлення, якщо аудитор використовує наступні дані: аудиторський ризик – 0,07, властивий ризик – 0,65, ризик контролю – 0,15.

Завдання 3.

В ході планування аудиторської перевірки організації необхідно розрахувати аудиторські ризики. Після розроблення програми аудиту, тестів контролю аудиторських процедур аудитори встановили, що властивий ризик дуже високий – 80%, ризик контролю – 50%, а ризик невиявлення для критичних областей обліку – 20%.

Визначте:

  1. аудиторський ризик:

  2. яким повинен бути ризик невиявлення для того, щоб значення аудиторського ризику складало 4%.

Завдання 4.

Фірма К вперше обрала Вас аудитором. Контакт з попереднім аудитором був припинений з причини несвоєчасного надання висновку.

У фірми є два незалежних підрозділи. Перший підрозділ і головний офіс находяться в одному місці. Перший підрозділ займається виробництвом опалювальних систем для офісів, заводів тощо. Всі роботи виконуються за замовленням споживачів. Другий підрозділ находиться в 250 км від першого і займається виробництвом побутової електроніки.

В кожному підрозділі працює свій бухгалтер. Баланс і звіт про фінансові результати готуються окремо, потім в головному офісі складається консолідована звітність. В останній час перший підрозділ став дуже дохідним, в той час як рентабельність другого знизилась. Рада директорів займається пошуком покупців для другого підрозділу. Якщо не найдуть, то він буде закритий.

Менеджери першого підрозділу відрізняються високим професіоналізмом і мають гарну репутацію. Директори сподіваються підняти курс акцій підприємства, оголошуючи результати діяльності по цьому підрозділу раніше, ніж це роблять конкуренти. Тому вони бажають, щоб аудиторський висновок по фінансовій звітності був підготовлений як можна раніше. Вони настільки „приховують” комерційну інформацію, що вже повідомили декільком журналістам, які пов’язані з аналізом бізнесу, про свої очікування, що прибуток за поточний рік по першому підрозділу перевищить минулорічний майже на 30%.

Визначте фактори ризику і шляхи їх можливого подолання.

Завдання 5.

Нижче наведені сім ситуацій, в яких аудитор планує застосувати модель аудиторського ризику для визначення запланованих прийнятних рівнів ризику невиявлення і запланованих обсягів доказів стосовно тверджень фінансової звітності. Аудитор застосовує судження для того, щоб отримати кількісний вираз аудиторського ризику, властивого ризику і ризику невиявлення.

Показник

Ситуація

1

2

3

4

5

6

7

Прийнятний рівень аудиторського ризику

1%

1%

5%

5%

5%

5%

10%

Запланований рівень властивого ризику

20%

50%

20%

50%

20%

50%

50%

Запланований рівень контрольного ризику

50%

50%

50%

40%

20%

255%

20%

Запланований рівень ризику невиявлення

Позиція за обсягом аудиторських доказів

Необхідно:

  1. використовуючи модель аудиторського ризику, розрахувати запланований рівень ризику невиявлення для кожної з наведених ситуацій;

  2. зробити градацію ситуацій шляхом визначення їх позицій в наступній послідовності: від найбільшого обсягу необхідних аудиторських доказів (1) до найменшого (7);

  3. пояснити залежність обсягу необхідних аудиторських доказів від запланованого рівня ризику невиявлення;

  4. пояснити, що означають результати, отримані в ситуаціях 5 і 7 відносно процедур отримання доказів для того, прийти до запланованого ризику невиявлення;

  5. описати, як на Ваші відповіді у пункті 1) вплинуть зміни тільки одного з наступних факторів, в той час як два інших фактори залишаться без змін для рівнів, які вказані в таблиці:

а) збільшення прийнятного рівня аудиторського ризику;

б) зменшення запланованого рівня властивого ризику;

в) збільшення запланованого рівня ризику контролю.

Завдання 6.

ЗАТ „СЦ” надає сервісні послуги та має відділи: з ремонту теле-, радіоапаратури і побутової техніки, з хімічної чистки одягу і швейне ательє. На підприємстві створена служба методології обліку і внутрішнього аудиту, яка здійснює щорічні перевірки всіх структурних підрозділів.

Визначте, які аудиторські процедури необхідно виконати аудитору, щоб оцінити ризик контролю на ЗАТ „СЦ”.

Завдання 7.

Нижче наведені чотири ситуації, коли аудитор бажає визначити запланований прийнятний рівень ризику невиявлення і запланований рівень доказів, необхідних для конкретних тверджень фінансової звітності. Аудитор використовує судження для отримання некількісних виражень аудиторського ризику, властивого ризику і ризику контролю.

Показник

Ситуація

1

2

3

4

Бажаний рівень аудиторського ризику

Низький

Низький

Низький

Низький

Оцінений рівень

властивого ризику

Помірний

Високий

Низький

Низький

Запланований рівень контрольного ризику

Низький

Максимальний

Високий

Низький

Запланований рівень ризику невиявлення

Заплановані докази

Необхідно:

  1. використовуючи компоненти ризику, наведені в таблиці, розрахувати запланований рівень ризику невиявлення для кожної ситуації;

  2. зробити градацію ситуацій шляхом визначення їх позицій в наступній послідовності: від найбільшої кількості необхідних доказів (1) до найменшої кількості необхідних доказів (4);

  3. пояснити класифікацію ситуації 4.

Завдання 8.

Клієнт аудитора володіє трьома великими магазинами. В кожному з них декілька відділів. Всі відділи повинні детально перевірятись хоча б один раз на п’ять років. Більш ретельно слід перевіряти відділи, де аудиторський ризик більш високий. Відомо, що у минулому році в цих магазинах було проведено аудит. В кожному магазині існує відділ внутрішнього контролю.

Визначте, яких заходів повинен ужити аудитор для оцінки ризику.

Завдання 9.

ВАТ „МІК” виробляє кисломолочну продукцію. Особливістю його діяльності є залежність від закордонних постачальників сировини. Підприємство систематично займається розробленням і впровадженням на ринок нових видів кисломолочних продуктів внаслідок високої внутрішньогалузевої конкуренції. В зв’язку з цим за останні роки значно зросла виручка від реалізації продукції. Розглянуті показники діяльності розглянуті в табл. 1, 2, 3, 4.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]