Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_OMA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 3.2. Аудит активів

3.2.1. Аудит необоротних активів

Питання для обговорення на практичному занятті

1. Особливості аудиту нематеріальних активів

2. Законодавчі вимоги до обліку та розкриття необоротних активів

3.Основні методи оцінки справедливої вартості активів

4. Помилки в обліку нематеріальних активів та їх причини

Рекомендовані джерела

Нормативно-правові:1,6,7,13

Основні:14-17

Додаткові:18,19,21,23-26,29-32,40,41,43,53,58

Інтернет-ресурси:3,4,8,9,10

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Інвестиційна фірма працює в галузі нерухомості і володіє великою кількістю основних засобів, а також орендує основні засоби. У фірми є свій юридичний відділ, відділ з ремонту і відновлення обладнання. Фірма здійснює любі операції з нерухомістю без залучення зовнішніх експертів.

Розробіть аудиторські процедури, які допомогли би зібрати докази про право власності фірми на майно і обладнання.

Завдання 2.

В ТОВ ” М+” коло матеріально-відповідальних осіб, які відповідають за збереження основних засобів, не визначено, основні засоби не застраховані, однак створені умови для забезпечення їх збереження (металева двір, грати на вікнах, сигналізація). В обліку фіксуються місця розміщення і експлуатації основних засобів, а також прізвища осіб, за якими вони закріплені.

Інвентаризація основних засобів проводиться один раз на рік. При виявленні пошкоджених основних засобів на підприємстві виявляють винних осіб. Також перевіряють обсяг і якість ремонтів.

Класифікацію основних засобів на відповідні групи не здійснено. З обліку основних засобів ведуться інвентарні картки (однак вони заведені не на всі об’єкти).

Схеми відображення на рахунках руху основних засобів не розроблені. Основні засоби відображаються в обліку на дату затвердження акта прийому-передачі основних засобів. Акти з руху основних засобів підписуються керівником і головним бухгалтером. Рух основних засобів здійснюється після дозволу керівника. Перевірки повноти і своєчасності оприбуткування і введення в експлуатацію основних засобів не проводяться. При списанні основних засобів контролюється оприбуткування матеріалів і відходів.

Підприємство не здає в оренду і немає орендованих основних засобів.

В розрахунково-платіжних документах ПДВ виділяється окремим рядком.

Дані синтетичного і аналітичного обліку звіряються один раз в квартал перед складанням звітності. Аналогічно перевіряється правильність нарахування податків, правильність нарахування амортизації.

Щорічно проводиться аналіз ефективності використання основних засобів, їх наявності і руху.

Оцініть стан внутрішнього контролю операцій з основними засобами. Зробіть висновки. Результати оформіть в таблиці.

Тести перевірки стану системи внутрішнього контролю операцій з основними засобами

пор.

Зміст питання

Відповідь

Примітки

так

ні

1

2

3

4

5

Завдання 3.

В процесі аудита ТОВ „М+” виявлено, що на підприємстві протягом періоду, що перевіряється, 11.11.200Х р. вибув внаслідок зносу об’єкт основних засобів – підйомник первісною вартістю 1800 тис. грн. Оприбутковано лом – 200 грн., нарахована заробітна плата робочим за демонтування станків – 2500 грн. Відсутній акт списання підйомника.

В обліку на суму нарахованої заробітної плати зроблені проведення: Д 23 „Виробництво” – К 66 „Розрахунки з оплати праці”.

Металобрухт оприбутковано в кореспонденції: Д 201 „Сировина і матеріали” – К 79 „ Фінансові результати”.

Результат від ліквідації підйомників окремо не підраховано і не віднесено на відповідні рахунки бухгалтерського обліку. Розрахунковим шляхом отриманий збиток в сумі 77500 грн. враховано при розрахунку оподатковуваного прибутку, оскільки передчасний знос відбувся внаслідок довготривалої їх експлуатації у приміщеннях з підвищеною вологістю, недостатнього технічного догляду, що встановлено аудитором при отриманні пояснень від посадових осіб.

За даними інвентарної картки обліку основних засобів встановлено: первісна вартість – 1800000 грн.; дата введення – 11.03. 200Х-6 р. дата вибуття – 11.11.200Х р., для цілей бухгалтерського обліку строк експлуатації встановлено у відповідності з технічною документацією 8 років.

Необхідно:

  1. На основі зібраних доказів охарактеризувати дотримання норм діючого законодавства на даній ділянці обліку.

  2. Систематизувати виявлені порушення і оформіть результати перевірки для включення у звіт аудитора.

Завдання 4.

Проводиться аудит компанії, в якій основні засоби представлені землею, машинами, обладнанням.

Розробіть програму отримання доказів про правильність відображення основних засобів у фінансовій звітності.

Завдання 5.

В червні 200Х р. співробітники ТОВ „М+” розробили фірмовий знак, вартість якого оцінено в 120000 грн. В бухгалтерському обліку фірмовий знак прийнятий в якості нематеріального активу, з нарахуванням амортизації з розрахунку 10 років, способом відображення на рахунках бухгалтерського обліку по кредиту рахунку 12 „Нематеріальні активи”.

В якості підтвердження наявності фірмового знаку персоналом було представлено його зображення, затверджене керівником ТОВ „М+”, а також наказ про розміщення фірмового знаку на всієї продукції, що випускається (при розміщенні реклами). Витрати підтверджені на суму 6000 грн., щодо інших сум – дано роз’яснення, що це потенційні доходи, очікувані в зв’язку з використанням фірмового знаку.

Необхідно:

  1. На основі зібраних доказів охарактеризувати дотримання норм діючого законодавства на даній ділянці обліку.

  2. Систематизувати виявлені порушення і оформіть результати перевірки для включення у звіт аудитора.

Завдання 6.

ТОВ „М+” має різні види нематеріальних активів, аналітичний облік яких ведеться в картці обліку нематеріальних активів, право власності яких підтверджується договорами, охоронними документами (патентами, свідоцтвами тощо). Поряд з тим в наказі про облікову політику нічого не сказано про строки корисного використання нематеріальних активів, порядок нарахування амортизації, методику відображення в обліку погашення вартості нематеріальних активів. Первинні облікові документи приймаються до обліку за формою, яка міститься а альбомах уніфікованих (типових) форм первинної облікової документації. Визначено перелік осіб, яким надано право підпису документів на придбання, переміщення та списання нематеріальних активів.

Однак до актів прийому-передачі нематеріальних активів не завжди прикладаються документи, що відносяться до відповідного об’єкту (описуючі техніко-економічні особливості, підтверджуючі витрати, акти оцінки вартості). В наказі про облікову політику не затверджені додаткові форми первинної облікової документації з обліку руху нематеріальних активів (акти на списання або вибуття, відомості обліку руху окремих видів нематеріальних активів тощо), робоча схема кореспонденції рахунків з обліку нематеріальних активів, план організації документообороту.

В бухгалтерському обліку виявлені факти несвоєчасної постановки нематеріальних активів на облік, а також невірного відображення в обліку невиключних прав на користування результатами інтелектуальної діяльності і нематеріальними активами, наданими у тимчасове користування. В деяких випадках в оцінку нематеріальних активів включені витрати, непов’язані з придбанням цих об’єктів обліку. По окремим об’єктам нематеріальних активів необґрунтовано нараховувалась амортизація без врахування строків їх корисного використання, а також нараховувалась і включалась до собівартості амортизація по нематеріальних активах, внесених до статутного капіталу або використовуваних у невиробничій сфері. В деяких випадках до об’єктів нематеріальних активів неправомірно відносились матеріальні носії з результатами інтелектуальної власності, придбані ТОВ „М+” у власність. Мали місце окремі випадки неповного відображення ПДВ по нематеріальним активам при їх придбанні за плату та в обмін на інше майно, нарахуванні податку на прибуток при їх безоплатному отриманні.

Реалізація нематеріальних активів здійснювалась у відповідності з вимогами нормативних актів, однак при списанні нематеріальних активів не видавались накази керівника підприємства. Для узагальнення інформації про вибуття нематеріальних активів, які належать ТОВ „М+”, в усіх випадках використовувався рахунок 70 „Доходи від реалізації”.

При інвентаризації нематеріальних активів в усіх випадках вказувались підтверджуючі права на нематеріальні активи, строки володіння правами.

Необхідно:

  1. Оцінити стан організації внутрішнього контролю і системи бухгалтерського обліку, результати оформіть в таблиці (див. ситуацію 2).

  2. За отриманими результатами складіть програму аудиторської перевірки нематеріальних активів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]