Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_5.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
174.81 Кб
Скачать

Практична робота № 5

Дослідження технічних характеристик первинних засобів гасіння пожежі

Мета. Засвоєння методики аналізу відповідності фізико-хімічних властивостей вогнегасних речовин характеристикам можливої пожежі, вивчення будови, технічних характеристик, принципу дії й особливостей застосування первинних засобів гасіння пожеж.

Порядок виконання роботи:

  1. Коротко занотувати:

-класифікацію вогнегасників, їх конструкції і особливості застосування;

-групи знаків пожежної безпеки; замалювати в зошиті по одному зображенню з кожної груші знаків;

2. Відповідно до запропонованої площі(87 кв.м.), користуючись відомостями дод. 23:

-вибрати можливі для застосування вогнегасні речовини та засоби гасіння пожежі;

-обрати типи вогнегасників, які можна застосовувати у громадських та адміністративно-побутових будинках, вивчити їх технічні характеристики, принцип роботи та порядок приведення в дію (увімкнення);

-описати послідовність дій при гасінні пожежі вогнегасником; знати послідовність дій при гасінні пожежі за відсутності вогнегасників.

Заповнити табл. 5.1.

  1. ХАРАКТЕРИСТИКА ВОГНЕГАСНИКІВ

Вуглекислотні вогнегасники

Вогнегасниквуглекислотний ввк-1,4 (новепозначення) (оу-2), ввк-3,5 (оу-5)

1 - корпус (сталевийбачон); 2 - голівка; З - розтруб; 4 - гайка;

5 - запобіжна мембрана; 6 - шайба;7 - кільцеущільнювальне;

8 - запобіжна чека; 9 - важількерування клапаном; Ю-ручка;

II- кулачок: 12 шток; 13 - клапан; 14 - пружина; 15 - трубка сифонна

Вогнегасники вуглекислотні застосовуються для гасіння неве­ликої кількості всіх видів горючих і тліючих матеріалів, а також електроустановок, які знаходяться під напругою.

Не можна гасити спирт, ацетон, фотоплівки, целулоїд, мета­левий калій і натрій. Вогнегасники можна ефективно використо­вувати при температурі від -25° С до +50° С.

Вуглекислотний вогнегасник ВВК-1,4 (рис. 28.1) складається з міцного сталевого балона 1, обладнаного спеціальним вентилем- запором 2,4-14 і розтрубом-снігоутворювачем 3. До вентиля-запору прикріплена сифонна трубка 15, яка має косий зріз в нижній частині, що забезпечує повний вихід С02 з балону. Запобіжна мембрана 5 розрахована на розрив при температурі +50° С. На балоні є ручка 10, за допомогою якої тримають вогнегасник у вертикальному положенні. Вогнегасник наповнюють стиснутим вуглекислим газом до робочого тиску 6,0-106 Па (60 кг/см2).

Для приведення в дію вуглекислотного вогнегасника (нове позначення) ВВК-1,4 (ОУ-2), ВВК-3,5 (ОУ-5) (рис.28.1) необхідно видалити запобіжну чеку 8, направити розгруб-снігоутворювач3 на вогнище пожежі, натиснути на важіль 9, при цьому вогнегасна речовина з корпуса 1 по сифонній трубці 15 через розтруб 3 подається на вогнище. Вогнегасник тримати тільки в вертикальному положенні вентилем догори.

Порошкові вогнегасники

Існують ручні вогнегасники марок ВП-2, ВП-2А, ВП-8Б, ВП-5, ВП-10; пересувні ВП-100; стаціонарні ВП-250 і комбіновані ВК-100. Всі вони призначені для гасіння загорянь різноманітних твердих матеріалів і речовин, JI3Pі ГР, лужноземельних металів, електро­установок під напругою до 1000 В. Залежно від марки і призначення вогнегасника вони можуть застосовуватися при температурі навко­лишнього повітря в межах від -50 до +50° С.

За будовою і принципом роботи порошкові вогнегасники схожі. Цифри в маркуванні означають місткість корпусів. У вогнегасниках ємністю 2 л і більше корпуси виготовляють з листової сталі. Ручні вогнегасники забезпечені запірно-пусковими устроями підйомного типу, а ВП-5 і ВП-10 - шлангами довжиною відповідно 0,6 і 0,8 м, на кінцях яких є стволи для викидання порошку під тиском робочого газу.

Рис. 28.2. Ручний порошковий вогнегасник ВП-1 «Момент» 1 - корпус; 2 - балон з робочим газом; 3 -стакан-оправка; 4 -пружина; 5 - насадка; б - шток з головкою

Як вогнегасний засіб використовується порошок П-ІА. Для викидання порошку в корпусі вогнегасника встановлений балончик із вуглекислим газом типу АС-1.

Щоб привести вогнегасник у дію, необхідно: зняти вогнегасник з кронштейна, перевернути дном вверх, зняти захисний ковпачок; штоком з головкою вогнегасника (6) ударити по твердому предмету; при цьому голка штока проколює мембрану балона високого тиску і пружиною 4 відводиться в початкове положення; направити струмінь порошку на осередок горіння, стиснутий диоксид вуглецю через калібрований отвір надходить в порожнину корпусу і порошок через насадку 5 під тиском виходить з корпусу. Тривалість безперервної дії — до 10 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]