Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_5.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
174.81 Кб
Скачать

Хладонові вогнегасники

Вуглекислотно-брометилові вогнегасники ОУБ-ЗА, ОУБ-7А, ОЖ-7 призначені для гасіння невеличких осередків займання різно­манітних речовин, матеріалів, що тліють (бавовни, текстилю, ізоля­ційних матеріалів і т.п.), а також електроустановок, що знаходяться під напругою не більше 380 В. Такі вогнегасники непридатні для гасіння лужних і лужноземельних металів і сплавів на їхній основі, а також речовин, що можуть горіти без доступу повітря (кіноплівка). Вогнегасники ефективно працюють при температурі від - 60 до +50° С.

Вогнегасники представляють собою циліндричні сталеві балони зварної конструкції, що складаються з обичайки і двох штампованих днищ. У верхній частині корпусу вварюється горловина, у яку вкручені запірна головка з розпорошуючою насадкою.

Головка складається з корпусу (5), клапана, пружини, штока, накидної гайки, за допомогою якої головка приєднується до корпусу вогнегасника, важеля, вушка і штуцера, в який вкручена сифонна трубка. Сифонна трубка не доходить до дна балона на 1,5 ... З мм, що забезпечує практично повний вихід заряду із вогнегасника.

При застосуванні вогнегасник необхідно піднести до осередку пожежі, направити насадку, що розпорошує, на вогонь і натиснути важіль запірно-пускової головки. При цьому заряд, який витискується стиснутим повітрям, по сифонній трубці поступає у насадку, що розпорошує, де з рідкої фази перетворюється в аерозоль, що викидається з розпилювача. Струмінь треба направити в нижню частину полум'я, починаючи з ближнього краю. При застосуванні вогнегасник слід тримати вертикально.

У хладонових вогнегасниках застосовують склад 4НД на основі галоїдованих вуглеводнів (98% (по масі), бромистого етилу та 2% вуглекислоти із додаванням повітря до створення у вогнегаснику робочого тиску 0,86-0,9 МПа при 20°С), що утворюють при виході з корпуса крізь насадку струмінь аерозольного типу, який складається з дрібнодисперсних крапель.

За вогнегасними властивостями заряд вогнегасника ОУБ-ЗА ефективніше вуглекислоти більше ніж в 4 рази і має високу змочувальну здатність. У вогнегасниках ОУБ-ЗА також застосовують високоефективний склад ТФ (тетрафтордіброметан), відомий також за назвою хладон 114В2, або суміш брометилового спирту з хладоном 114В2.

Масу заряду вогнегасника перевіряють не менше одного разу на рік. Одночасно перевіряють тиск повітря в зарядженому вогнегаснику. Суттєвим недоліком є те, що пари бромистого етилу токсичні, а в суміші з повітрям можуть утворювати вибухонебезпечні концентрації. Тому при роботі з такими вогнегасниками необхідні запобіжні заходи і використовувати їх безпечніше у відкритих установках, а не в приміщенні. Вогнегасники варто періодично випробувати на міцність гідравлічним тиском.

Рис. 28.3. Хладоновий вогнегасник ОУБ-ЗА (ОУБ-7А): / — пусковий важіль; 2 - запірна головка; 3 - рукоятка; 4 — кріплення; 5 - балон; 6 - кронштейн; 7 - пристрій, що розпорошує; 8 — запобіжний ковпак 95

Пінні вогнегасники

Пінні вогнегасники підрозділяються на хімічно-пінні (ВХП-10) і повітряно-пінні (ВІЇ П-10).

Заряд хімічного пінного вогнегасника типу ВХП-10 складається з кислотної частини (0,45 л суміші сірчаної кислоти H2SO4, сірчанокислого заліза Fe2SC>4 і сірчанокислого алюмінію А12 (804)з) розміщеної в поліетиленовому стакані, лужного розчину (8,5 л води і 560 г бікарбонату натрію) і 50 г піноутворювача.

Хімічний пінний вогнегасник типу ВХП-10 (рис. 28.4) складається зі сталевого зварного корпуса 1, у верхній частині якого горловина, закрита чавунною кришкою 5. Запірний пристрій має гумовий клапан 9, укріплений на штоку 6, пружину 7, що притискає клапан 9 до горловини кислотного стакана 10, важіль запуску З підняття клапана.

Перед приведенням в дію вогнегасника прочищають сприск 2 шпилькою, підвішеною до ручки вогнегасника, повертають важіль запуску 3 на 180°, корпус тримають за ручку 11, перевертають вогне­гасник кришкою 5 униз. При цьому клапан 9 кислотного стакана 10 відкривається, кислотна частина заряду витікає, змішується з лужною. Відбувається реакція з утворенням вуглекислого газу, який заповнює пухирі піни, створює тиск усередині корпуса, що виштовхує піну з вогнегасника у вигляді струменя через сприск.

При гасінні твердих матеріалів струмінь піни спрямовують у місце найбільш інтенсивного горіння, а при гасінні горючих рідин - по поверхні рідини від країв, поступово укриваючи піною всю поверхню, що горить. Хімічні пінні вогнегасники не застосовують для гасіння електроустановок під напругою, гасіння лужних і лужно­земельних металів.

Для запобігання розривання балона при засміченні сприску передбачено захисний клапан, мембрана якого розривається під тиском Р=1,1 МПа. Зберігають хімічні пінні вогнегасники тільки у вертикальному положенні при температурі 5 - 45° в легкодоступному місці на висоті не більш 1,5 м від підлоги. Корпус вогнегасника щорічно перевіряють гідравлічним тиском 2 МПа під час перезаряджання.

Повітряно-пінні вогнегасники типів ВПП-9, ВПП-10, ВПП-100 (рис. 28.5.) мають заряд, що складається з 6%-го водяного розчину піноутворювачатипу ПД-ІД.

Балон 4 заповнений вуглекислим газом під тиском 6 МПа. При його застосуванні необхідно піднести до осередку пожежі, направити на вогонь піногенератор 6, видалити запобіжну чеку 21 і натиснути на важіль 9 запірно-пускового пристрою. При цьому сполучена з важелем кнопка з голкою 19 пробиває мембрану балона з робочим газом 4, газ, проходячи через отвір, що дозує, витискує заряд по сифонній трубці 5 через сітку 7, він змішується з повітрям і утворює повітряно-механічну піну із високою кратністю. У робочому поло­женні вогнегасник треба тримати вертикально, не перевертаючи.

Повітряно-пінні вогнегасники в 2,5 рази ефективніші хімічно- пінних, при цьому повітряно-механічні піни не шкідливі для навко­лишніх предметів.

Рис. 28.5. Вогнегасник повітряно-пінний ВПП-9

/ — корпус; 2 - головка; З — рукав; 4 — балон з робочим газом; 5 - трубка сифонна; б - піногенератор; 7 - сітка; 8 — корпус фільтра; 9 - важіль керування клапаном; 10 - ручка; 11- кільце ущільнювальне; 12 - кпапан; 13 - переходник; 14 - гайка накидна; 15 - кільце ущільнювальне; 16 -штифт; 17 - пружина; 18 - вісь; 19- кнопка з голкою; 20 — пружина; 21 - запобіжна чека; 22 — кільце ущільнювальне; 23 — запобіжний клапан

Повітряно-пінні вогнегасники так само, як і хімічні, не можна застосовувати для гасіння електроустановок під напругою, тому що при цьому може відбутися ураження електричним струмом по струмені. Огляд вогнегасників проводять щорічно.

ЗНАКИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

Знаки пожежної безпеки - це частина знаків безпеки, які засто­совуються в усіх галузях народного господарства. При їх вивченні потрібно звернути увагу на 4 групи знаків: забороняючі, попере­джувальні, нриписувальні, вказівні, а також на сигнальні кольори: червоний, жовтий, зелений і синій.

Сигнальний колір - червоний: смислове значення — заборона, безпосередня небезпека, засіб пожежогасіння; контрастний колір - білий.

Сигнальний колір - жовтий: смислове значення — попере­дження, можлива небезпека; контрастний колір - чорний.

Сигнальний колір — зелений: смислове значення — наказ, без­печно; контрастний колір - білий.

аптечка першої медичної допомоги

Сигнальний колір - синій: смислове значення - вказівка, інфор­мація; контрастний колір - білий.

Вогнегасник Легкозаймисті речовини

2.Зважаючи на те, що приміщення площею 87 кв.м. і відноситься до класу адміністративних приміщень ми повинні передбачити не менше 2 пееносних вогнегасників з масою заряду вогнегасної речовини не менше 5 кілограм і 1 вуглекислотний вогнегасник з масою заряду не менше 3 кілограм, то на підприємство слід закупити 10 вогнегасників порошкових ВП-10 так як вони мають найширший спектр дії і дозволяють тушити електрообладнаня і справляються з пожежами класу «А» та «В» набагато краще вуглекслотних, а також 5 вогнегасників вуглекислотних ВВК-2/ОУ-3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]