Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_OMA.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Вправи для самостійного закріплення знань

1. Складіть перелік основних напрямів, джерел інформації (звітність, облікові регістри, первинні документи, необлікова інформація) і прийомів аудита, які використовує аудитор при перевірці засновницьких документів та формування статутного капіталу.

2. Складіть блок-схему етапів, послідовності перевірки і контрольних точок перевірки формування статутного капіталу та його структури.

3. Складіть перелік можливих порушень при формуванні статутного капіталу та розрахунках з засновниками, поясніть за допомогою яких прийомів вони виявляються і як виправляються.

      1. Аудит власного капіталу Питання для обговорення на практичному занятті

1. Особливості власного капіталу як елемента звітності

2. Законодавчі вимоги до формування та використання власного капіталу

3. Помилки в обліку операцій з власним капіталом та їх причини

Рекомендовані джерела

Нормативно-правові: 1,6,7,13

Основні: 14-17

Додаткові:18,19,21,23-26,29-32,40,41,43,53,56

Інтернет-ресурси: 3,4,8,9,10

Ситуаційні завдання

Завдання 1.

Постійний аудитор корпорації „К” приступив до перевірки рахунків власного капіталу і викуплених власних акцій компанії. Аудитор вирішив розробити тести по суті при максимальній оцінці ризику контролю.

Корпорація „К” випустила прості акції без номінальної і об’явленої вартості і здійснює функції реєстратора. Протягом минулого року корпорація „К” випустила і викупила назад власні прості акції, певну частину яких корпорація ще утримувала на кінець року. Ряд операцій було здійснено між акціонерами протягом року.

Операції з простими акціями можуть бути прослідковано за індивідуальними рахунками акціонерів у допоміжній книзі і в журналі реєстрації сертифікатів акцій. Корпорація не виплачувала дивідендів ні готівкою, ні акціями. Корпорація не володіє будь-якими іншими видами акцій , акціонерними правами, варрантами, опціонами.

Визначте, які тести по суті повинен застосувати аудитор при вивченні рахунків власного капіталу і викуплених власних акцій.

Завдання 2.

Складіть робочий документ аудитора – методика перевірки статутного капіталу за наступною формою:

Методика аудиту статутного капіталу

Предмет аудита

Ціль аудита

Напрями аудита

Інформаційна база

Прийоми аудита

Можливі порушення

і помилки

Оцінка суттєвості виявлених помилок

Об’єкти

Елементи

Контрольні точки

Нормативно-законодавчі акти, організаційно-установчі документи

Звітність, облікові регістри, первинні документи, необлікова інформація

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

При оформленні таблиці необхідно врахувати, що основними елементами перевірки статутного капіталу є: склад і структура капіталу; розмір капіталу, встановлений законодавством; дотримання форм і строків оплати. Організаційно-правові і фінансово-аналітичні напрями перевірки статутного капіталу ставлять цілі: перевірку державної реєстрації випуску акцій; дотримання максимально можливої величини номінальної вартості привілейованих акцій та встановленого законодавством мінімального розміру капіталу; перевірку обґрунтованості зміни величини статутного капіталу, форм і строків його оплати. При виборі прийомів аудита слід керуватись МСА 500 „аудиторські докази”, класифікатором можливих помилок, а також специфічними прийомами вивчення статутного капіталу – розрахунок відношення номінальної вартості привілейованих акцій до величини статутного капіталу; зіставлення величини зареєстрованого статутного капіталу з показниками звітності; розрахунок величини чистих активів; визначення обґрунтованості оцінки внесків майна тощо.

Виходячи з можливих помилок прийміть рішення про їх суттєвість і відповідно відображення в аудиторському висновку.

Завдання 3.

Складіть програму перевірки власного капіталу. Конкретні дії аудитора наведіть в розрізі тверджень фінансової звітності.

Завдання 4.

Рада директорів ВАТ „АВС” оголосила грошові дивіденди в сумі 130 тис. грн. протягом поточного року. Сума дивідендів, які підлягали виплаті на початок року, склала 42,5 тис. грн. і 35 тис. грн. – на кінець року.

Визначте суму дивідендів, виплачених протягом року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]