Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСЕ ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
622.59 Кб
Скачать

19.План дослідження як інструмент реалізації програми і розв’язання проблеми. Основні принципи планування дослідження

План дослідження – це комплекс показників, визначених етапів проведення дослідження, виконання яких забезпечує виконання дослідження, визначає загальну спрямованість дослідження, порядок проведення, відображає мету дослідження, системне бачення роботи для отримання бажаного результату, складається з остаточно сформульованих або тез, деталізація етапів, встановлюються терміни виконання і визначаються відповідальні.

План – організаційний документ проведення дослідження

Рисунок. Структура плану наукової роботи

План – організаційний документ проведення дослідження.

На початковій стадії розробляється робочий план, який є основою діяльності дослідників з обраної теми. Він визначає загальну спрямованість дослідження, послідовність його проведення і містить мету, завдання, предмет і головну гіпотезу дослідження. Далі складається план-проспект (реферативне подання передбачуваних(або вже отриманих) результатів у послідовності їх викладення у рукопису і є підставою для формування остаточного варіанту плану).

Крім цього складають індивідуальні плани (кожним виконавцем). Складається також календарний план-графік. Алгоритм – сукупність методів і вибір правил можливого пошуку.

Принципи:

1. Конкретність формулювання завдань – завдання мають бути чітко сформульовані;

2. Організаційна значущість – план дослідження має відповідати існуючій організації діяльності дослідження;

3. Обов'язкове визначення фактичної трудомісткості дослідження і порівняння з нормативною. Не можуть плануватися завдання, непосильні для виконання дослідниками;

4. Інтеграція діяльності. У плані має враховуватися взаємодія різних виконавців і підрозділів, що забезпечуватиме об»єднання зусиль у їхній роботі.;

5. Контрольованість діяльності – система контролю має бути закладена в план – терміни, ресурси тощо;

6. Відповідальність – зазначення осіб, що мають здійснювати окремі етапи дослідження;

7. Реальність – реальність виконання плану має забезпечуватися наявними ресурсами, кваліфікованими дослідниками, наявністю відпов. техніки.

20.Види планів дослідження: індивідуальний, робочий, план-проспект

На початковій стадії розробляється робочий план, який є основою діяльності дослідників з обраної теми. Він визначає загальну спрямованість дослідження, послідовність його проведення і містить мету, завдання, предмет і головну гіпотезу дослідження. Робочий план відбиває системне бачення автором(ми) тієї роботи, яку необхідно зробити для отримання бажаного результату. Такий план може складатися їз остаточно сформульованих пунктів (завдань), що повністю характеризують їх змістовне наповнення, або тез, які в основних рисах подіють позицію автора, робочу гіпотезу та основні положення роботи. В ньому мають бути не лише основні напрями роботи, але й шляхи їх досягнення завдяки деталізації і розподілу на окремі етапи із встановленням термінів завершення та прізвищ конкретних виконавців. Далі складається план-проспект - реферативне подання передбачуваних(або вже отриманих) результатів у послідовності їх викладення у рукопису і є підставою для формування остаточного варіанту плану. Крім цього складають індивідуальні плани для координації діяльності окремих учасників (виконавців) дослідницької роботи. В них визначається конкретна частина роботи (етапу). Яку має зробити кожен виконавець відповідно до робочого плану. Передбачає координацію діяльності з іншими співвиконавцями, термін виконання та очікуваний результат. Такий план затверджує керівник теми або підрозділу.