Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСЕ ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
622.59 Кб
Скачать

4. Дослідження як функція управління.

Наукове дослідження – це складний і багатограний процес, у якому поєднуються організаційні, технічні, економічні, правові і психологічні аспекти.

Увесь процес дослідження – від творчого задуму до оформлення наукового результату – умовно можна розбити на п’ять послідовних етапів:

- Визначення мети, об’єкта і предмета дослідження.

- Інформаційне забезпечення.

- Методичне і програмне забезпечення.

- Аналіз даних.

- Формульвання висновків та пропозицій.

Мета дослідження – це очікуваний кінцевий результат. Мета визначає стратегію і тактику дослідження, загальну його спрявоність і логіку. Для досягнення мети формулююється послідовність відносно самостійніх наукових задач, кожна з яких стосується конреткного аспекту наукової теми і підпорядкована меті.

Залежно від мети вибирається об’єкт і предмет дослідження.

Об’єкт дослідження – це те, що породжує проблену ситуацію і на що спрямовується процес пізнання. Об’єкт відносно автономний і має чіткі межі. Вирізняють об’єкти прородні, соціальні, ідеалізовані.

Предметом дослідження є найбільш значущі властивості об’єкта, окремі його аспекти, сегменти чи взаємозв’язки, які підлягають вивченню.

Ресурси, які використовуються при проведені дослідженю – інформація, методичне та програмнезабезпечення.

Завершальний етап наукового дослідження – логічно і послідовно викладений результат. Науковий результат – це нове знання, набуте в процесі фундаментального чи прикладного дослідження

5. Сутність поняття “методологія дослідження”.

Науковий процес базується на певних методологічних засадах – концепціях і теоріях, що лежать в основі дослідження. Загальна стратегія пізнання, система наукових принципів, форм і методів дослвдження, які забезпечують досягнення кінцевого результату, називається методологією.

Мета методології – вивчення засобів, методів і прийомів наукового пізнання за допомогою яких суб’єкт наукового пізнання набуває реальних знань про наукову діяльність.

Суб’єкт – людина, яка спрямовує свою діяльність на з’ясування проблем і їх вирішення.

В процесі опанування методологією дослідження, дослідник зтикається з проблемами, які носять пізнавальних характер (емпіричні, теоретичні, оціночні, методичні, методологічні).

Метолоогія наукового дослідження аналізує, головним чином, метои і засоби пізнання, які використовуються як на емпіричній, так і на теоретичній стадії досліджень.

Предметом вивчення методології наукових досліджень є поняття і методи самої науки, їх сфери застосування, обґрунтованість наукових результатів, осмислення досягнень науки з точки зору загальнолюдської культури.

Методоологія, як особлива наука виникає в зв’язку з необхідністю узагальнення тих методів, які були вже відкриті у інших науках, зосереджує зусилля на досягнені методів пізнання.

Розрізняють три види методології:

1. Філософську або фундаментальну - систему діалектичних методів, які є найзагальнішими і діють на всьому полі наукового пізнання, конкретизуючись і через загальнонаукову, і через часткову методологію.

2. Загальнонаукову, яка використовується в переважній більшості наук і базується на загальнонаукових принципах дослідження: історичному, логічному, системному, моделювання тощо.

3. Частково-наукову - сукупність специфічних методів кожної конкретної науки, які є базою для вирішення дослідницької проблеми.

6. Методологічний апарат дослідження: формулювання і розпізнавання проблеми; вибір та формулювання теми дослідження; обґрунтування її актуальності; визначення предмета та об’єкта дослідження; постановка й формулювання мети дослідження; побудова гіпотези, визначення задач дослідження; розробка підходів щодо вирішення проблеми; визначення та формулювання орієнтирів та обмежень, вибір методів дослідження.

Методологія досліджень – сукупність цілей, підходів, орієнтирів, пріоритетів, засобів і методів дослідження. В процесі опанування методології дослідження дослідник стикається з проблемою. Проблеми можуть бути: емпіричними, методологічними, методичними. Методологія наук досл аналізує гол чином ті методи і засоби пізнання, які використ як на емпіричній, так і на теоретичній стадії дослідження. Методологія виникає з необхідності узагальнення тих методів і засобів, які були відкриті в інших науках. Вона досл. зусилля на досл засобів та методів пізнання.

Визначення і розпізнання проблеми передбачає комбінацію і послідовн таких дій і процедур: формулювання проблеми, побудова проблеми, оцінка пробл, обґрунтування пробл, позначення проблеми.

Об’єкт дослідження – це те, що породжує проблемну ситуацію і на що спрямовується процес пізнання. Об’єкт відносно автономний і має чіткі межі. Вирізн об’єкти природні, соціальні, ідеалізовані.

Предмет дослідження – досліджувані з певною метою властивості об’єкта, окремі його аспекти, сегменти чи взаємозв, які підлягають вивченню. Об’єкт і предмет як категорії наук процесу співвіднос між собою як загальне і частинне (поодиноке).

Гіпотеза – наукове припущення, що виув для пояснення якихось явищ, підлягає перевірці і за рез перев підтверджується чи спростовується.

Метод дослідження – див пит 7.