Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСЕ ШПОРЫ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
622.59 Кб
Скачать

53.Загальні вимоги, що висуваються до рукописів наукової праці згідно із Державними стандартами України.

За постановою Президії Вищої атестаційної комісії України "Про підвищення вимог до фахових видань, внесених до переліків ВАК України" від 15 січня 2003 р. № 7-05/1

Для статті:

Рукопис подається в редколегію в одному екземплярі, виконаному відповідно до дійсних вимог і видрукуваному на принтері, з додатком електронної версії на дискеті. Рукопис оформляється за бажанням автора на російській або українській мові.

ПАРАМЕТРИ СТОРІНКИ: Текст статті друкується на папері для письма формату А4 через 1 інтервал шрифтом Times New Roman Cyr pt 14 звичайний, з автопереносом. Текст вирівнюється по ширині сторінки. Розмір лівого, правого і верхнього поля – 20 мм, нижнього – 25 мм. Сторінки не нумеруються.

СТИЛЬ ШАПКИ СТАТТІ Й АНОТАЦІЇ. . Шапка статті складається з УДК, списку авторів і назви статті. УДК друкується у верхньому лівому куті сторінки. . На наступному після УДК рядку друкують список авторів. Список авторів складається з ініціалів і прізвища кожного з авторів, перерахованих через кому. Ініціали відокремлюються від прізвища пробілом. Якщо список авторів на одному рядку займає більше її половини, то його розміщають на двох рядках. Назва статті розміщається відразу після списку авторів, по центрі. Бажано, щоб назва статті не містило більш 12 слів. Перенос слів у назві не допускається.

Анотація розташовується відразу за назвою статті, пишеться українською мовою. Обсяг анотації не повинний перевищувати 7 рядків. Після анотації залишається один порожній рядок. Далі друкується назва статті англійською мовою; вимоги до його оформлення аналогічні. Після назви статті англійською мовою розташовується анотація англійською мовою. Текст її відокремлюється від тексту статті порожнім рядком.

СТИЛЬ ФОРМУЛ. Усі складні формули набираються в редакторі формул Microsoft Equation або MathType., курсивом, розміром основного тексту. Формули розміщаються симетрично по центрі сторінки і відокремлюються знизу і зверху чистим рядком. Нумеруються тільки ті формули, на які в тексті статті є посилання. Пояснення до формул приводяться відразу після формули підряд, розділяються крапкою з коми, в одному абзаці, що починається словом "де". Прості формули можуть розміщатися безпосередньо в тексті, якщо вони не порушують його структуру, міжстроковий інтервал і якщо на них немає посилань. Формули й елементи формул, а також латинські букви, що позначають параметри і величини, у тексті статті набираються курсивом.

СТИЛЬ МАЛЮНКІВ. Малюнки розташовуються відразу після першого згадування між абзацами тексту або на окремій сторінці. Пояснювальний підпис, якщо вона є, розташовується безпосередньо під малюнком або праворуч від нього.Підрисуночний підпис розташовується строкою нижче пояснювального підпису і містить слово "Рис.", номер малюнка і через тире – його назва. 5.4. Малюнки нумеруються арабськими цифрами. Якщо малюнок один – йому також привласнюється номер (перший). Малюнок із усіма підписами розміщається симетрично по центрі сторінки і відокремлюється знизу і зверху чистим рядком. Забороняється вставляти в тіло малюнка підрисуночні підписи.

СТИЛЬ ТАБЛИЦЬ Таблиці розміщають безпосередньо після першого їхнього згадування між абзацами тексту або на окремій сторінці. Напис таблиці розміщається по центрі над таблицею, без відділення порожнім рядком, і складається зі слова "Таблиця", номера таблиці і через тире – назви.. Таблиця розміщається симетрично по центрі сторінки і відокремлюється знизу і зверху чистим

Посилання на літературні джерела в статті приводяться в квадратних дужках.

СТИЛЬ СПИСКУ ЛІТЕРАТУРИ. Список літератури розташовується відразу після тексту статті і відокремлюється від нього фразою "Список літератури". З нового рядка з абзацного відступу наводиться бібліографічний опис літературного джерела відповідно до діючих стандартів по бібліотечній і видавничій справі.