Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия (2) цив.процес ЕКЗАМЕН.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.97 Mб
Скачать

86)Судові дебати.Порядок проведення і значення

Судові дебати — частина судового засідання, у якій підводять підсумки проведеного дослідження фактичних обставин справи, аналізують зібрані докази, висловлюють і обґрунтовують думки з приводу питань, що підлягають розгляду судом, і про те, як у цілому повинна бути вирішена справа.

Процедура судових дебатів допомагає суду з різних позицій проаналізувати досліджені обставини справи, зіставити різні точки зору щодо оцінки доказів, прав та обов'язків учасників спірних правовідносин, а також закону, що підлягає застосуванню, сформувати своє внутрішнє переконання із цих питань. Отже, завданням даної частини судового розгляду є надання допомоги суду щодо правильного встановлення фактичних обставин справи і вірної юридичної кваліфікації спірних правовідносин.

У судових дебатах виступають з промовами особи, які беруть участь у справі. У цих промовах можна посилатися лише на обставини і докази, досліджені в судовому засіданні.

У судових дебатах спочатку надається слово позивачеві та його представникові. Треті особи без самостійних вимог виступають у судових дебатах після особи, на стороні якої вони беруть участь. Третя особа, яка заявила самостійні позовні вимоги щодо предмета спору, та її представник у судових дебатах виступають після сторін. За клопотанням сторін і третіх осіб у судових дебатах можуть виступати лише їхні представники.

Органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, виступають у судових дебатах першими. За ними виступають особи, в інтересах яких відкрито провадження у справі.

Суд не може обмежувати тривалість судових дебатів певним часом. Головуючий може зупинити промовця лише тоді, коли він виходить за межі справи, що розглядається судом, або повторюється. З дозволу суду промовці можуть обмінюватися репліками. Право останньої репліки завжди належить відповідачеві та його представникові (ст.193 ЦПК).

Якщо під час судових дебатів виникає необхідність з'ясування нових обставин, що мають значення для справи, або дослідження нових доказів, суд постановляє ухвалу про повернення до з'ясування обставин у справі. Після закінчення з'ясування обставин у справі та перевірки їх доказами судові дебати провадяться в загальному порядку (ст. 194 ЦПК).

Таким чином, судові дебати — це один із проявів принципу змагальності судового розгляду, оскільки вони дають можливість його учасникам активно відстоювати свої законні інтереси, сприяють формуванню внутрішнього переконання суддів на основі всебічного аналізу всіх обставин справи1.

87)Судові органи касаційної інстанції.Порядок і підстави визначення суду касаційної інстанції

Стаття 108. Касаційна інстанція

Вищий господарський суд України переглядає за касаційною скаргою (поданням) рішення місцевого господарського суду та постанови апеляційного господарського суду.

Коментована стаття визначає, що касаційне провадження здійснюється вищим судовим органом спеціалізованого господарського суду — Вищим господарським судом України.

Згідно з Законом України "Про судоустрій України" Вищий господарський суд України належить до вищих спеціалізованих судових органів України (ст. 38 Закону). Відповідно до вимог ст. 39 Закону Вищий господарський суд України, який є вищим спеціалізованим судом, розглядає в касаційному порядку справи господарської юрисдикції. Вищий господарський суд України в касаційній інстанції розглядає справи колегіально, у складі не менше трьох суддів (ст. 13 Закону).

Відповідно до положень ч. З ст. 38 Закону Вищий господарський суд України може засновувати судові палати для розгляду окремих категорій справ з окремої спеціалізації у межах відповідної спеціальної судової юрисдикції. Склад палат визначається наказом голови Вищого господарського суду України на підставі рішення президії Вищого господарського суду України про затвердження судових палат.

Так, у Вищому господарському суді України відповідно до наказу голови Вищого господарського суду України від 27 лютого 2003 р. № 18 "Про утворення судових палат у Вищому господарському суді України" створені чотири судові палати: 1) Судова палата з розгляду справ про банкрутство; 2) Судова палата з розгляду справ між господарюючими суб'єктами; 3) Судова палата з розгляду справ, які виникають з податкових та інших правовідносин, пов'язаних з державним регулюванням діяльності господарюючих суб'єктів; 4) Судова палата з розгляду господарських спорів, пов'язаних із захистом права на об'єкти інтелектуальної власності.

Отже, у вищому спеціалізованому суді господарської юрисдикції визначена спеціалізація суддів, яка відповідно до зазначеного наказу поширюється і на апеляційні, і на місцеві господарські суди (п. 3.2 і п. 4 Наказу). Всі касаційні скарги, після надходження їх до Вищого господарського суду України, передаються у названі палати за спеціалізацією управлінням документального забезпечення Вищого господарського суду України. Розподіл касаційних скарг, які надійшли до судової палати, покладений на заступників голови Вищого господарського суду України, які одночасно є головами судових палат за посадою.

4. У касаційній інстанції переглядаються в касаційному порядку рішення місцевих господарських судів і постанови апеляційних судів за касаційними скаргами (поданнями), поданими суб'єктами, які мають право на подання касаційної скарги (подання). Склад цих суб'єктів визначений у ст. 107 цього Кодексу.

порядок і підстави визначення суду касаційної інстанції-?