Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфлікти. лекція.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
38.22 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Філософський факультет

Кафедра психології

Лекція на тему:

«Конфлікти в житті і навчанні студентів. Способи вирішення конфліктів»

Виконали:

Студентки гр.ФФП42

Орач Мар`яна, Циб Іванна

Перевірила:

Левус Н. І.

Львів-2012

План

  1. Поняття конфлікту. Конфліктна ситуація.

  2. Функції конфлікту

  3. Типи конфліктів

  4. Причини конфліктів

  5. Альтернативні способи розвзання конфліктів

Вступ

Спілкування з іншими людьми - невід'ємна частина, необхідна умова повноцінного життя кожної людини. Найкраще в нашому житті пов'язане із спілкуванням. А саме неприємне? Також із спілкуванням, з взаємостосунками удома і на роботі. Роздумуючи про те, що заважає нормальному спілкуванню, взаємодії, ми частіше всього згадуємо про конфлікти і про те, що з ними пов'язано: відсутність взаєморозуміння, загрози, ворожнеча, образи, спроби (деколи безнадійні) довести свою правоту... Ми звикли відноситися до конфліктів як до явища тільки негативного. Нам хочеться їх уникнути. Але чи можна прожити без конфліктів? Щоб відповісти на це питання, треба, перш за все визначити, що таке конфлікт, прийти до згоди щодо значення цього слова. Існують різні визначення конфлікту, і всі вони підкреслюють наявність суперечності, яка приймає форму розбіжностей, якщо йдеться про взаємодію людей. Конфлікти можуть бути прихованими або явними, але в основі їх завжди лежить відсутність згоди між двома або більше сторонами - особами або групами. Більшість дослідників схильні вважати, що існування суспільства без конфліктів неможливе, оскільки конфлікт є невід'ємною частиною буття людей, джерелом змін, що відбуваються в суспільстві. Люди, щоб подолати розбіжності вступають, у відкриту конфліктну взаємодію, в процесі якої вони одержують можливість висловлювати різні думки, виявляти більше альтернатив при ухваленні рішення – саме в цьому і полягає важливе позитивне значення конфлікту. 

.

1. Конфлікт – зіткнення осіб, їхніх ідей, інтересів, оцінок, рівня прагнень, домагань тощо.

Конфліктна ситуація – стан загострення суперечностей у соціальній групі, колективі. Конфліктна ситуація свідчить про невдоволеність окремих осіб певним станом справ у групі, наявність конфліктів між окремими особами.

Багато психологів конфлікт передусім пов’язують із суперечностями або одним з його моментів – боротьбою суперечностей. Наприклад, на думку американського конфліктолога Козера, конфлікт є боротьбою за цінності і претензії на певний статус, владу і ресурси. Вчений Боулдінг вважає конфліктом усвідомлено зрілу суперечність і зіткнення інтересів. Дарендорф розглядає конфлікт як всі структурно – залежні відношення протилежностей норм і очікувань, інститутів і груп.

Будь–який конфлікт характеризується предметом суперечностей й конфліктуючими суб’єктами. До структури конфлікту належать ще засоби і методи дії, поле конфлікту, конфліктна ситуація. Суб’єктом конфлікту може бути можуть бути індивіди, групи, класи, національно-етнічні спільноти, організації, соціальні інститути, суспільні та політичні об’єднання, держави, міжнародні спільноти.

Суб’єкти конфлікту не залишаються незмінними в процесі протистояння. Чим більше розвинутий конфлікт, тим вища зрілість суб’єктів. Матеріальний чи духовний об’єкт суспільного життя, стосовно якого формується протилежна спрямованість активності людей, становить предмет конфлікту.