Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфлікти. лекція.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
38.22 Кб
Скачать

Вправи Конфлікт-жарт.

Мета: виявлення особливостей впливу гумору на конфлікт.

У складних ,конфліктних ситуаціях яскраво виявляється внутрішня сутність кожної людини . Хтось реагує на те,що відбувається , бурхливо, емоційно. Інші виявляють терпіння й дипломатичність , намагаються згладити гострі кути. Треті і зовсім розряджають обстановку веселим жартом. Поведінка в момент конфлікту залежить від темпераменту кожної людини ,її характеру , навичок, виховання, набутого життєвого досвіду.

Учасники діляться на дві підгрупи. Одна придумує конфліктну ситуацію, а друга застосовує жарт для розв`язання конфлікту.

Релаксаційний комплекс «Конфлікт»

Мета:одержання нової інформації про давній конфлікт і зміна свого бачення ситуації на більш конструктивне.

Інструкція: Сядьте зручно . Уявіть собі важку театральну завісу, яка повільно підіймається. І починається п`єса з вашого життя. На сцені ви бачите знайомих людей у конфліктній ситуації . Ви дивитеся п`єсу з глядацького залу , а серед людей на сцені ви впізнаєте себе. Ви чуєте голоси… Про що там говорять люди? Ви розглядаєте їхній одяг. Він вам не подобається і ви вирішуєте переодягнути всіх у костюми іншої епохи. Це п`єса вашого життя, ви - її режисер, її головний герой. Ви переносите цю сцену на екран телевізора . Спробуйте уявити її у чорно-білому зображенні…Тепер – у кольоровому зображенні. Спробуйте вимкнути звук . Тепер учасники вашої п`єси лише жестикулюють . Через деякий час ви увімкнете звук, щоб почути слова головного героя – себе. Ви вмикаєте звук і чуєте ці слова. Про що ви говорите?

Уявіть екран у вигляді шахової дошки . На ній розміщені об`ємні фігурки. Ви бачите на цій шаховій дошці учасників конфлікту і себе. Де ваше місце на цій дошці? Уявіть, як ви переставляєте фігурки з однієї клітинки на іншу і вишиковуєте їх в один ряд.

Тепер ви прибираєте фігурки з дошки і кладете в коробку. Закриваєте її, накидаєте гачок і обережно кладете на місце. Ваше поле внутрішнього зору починає затягуватись важкою театральною завісою. Ви пригадуєте ,що все відбувалось тимчасово на телеекрані і повертаєте вимикач. Екран гасне . Деякий час на ньому залишається світла крапка , потім зникає і вона.

Малюнок «Конфлікт»

Мета: візуалізація конфлікту і пошук шляхів його вирішення.

Кожен учасник має завдання намалювати власне уявлення про конфлікт і розповісти, що зображено на малюнку , а також описати свої відчуття. Далі кожен учасник групи підходить до малюнків інших учасників і за побажанням домальовує на кожному з них те, що на його думку , допоможе у розв`язанні цього конфлікту.

Рольова гра «Конспект»

Закінчується навчальний рік, пора готуватись до екзаменів. У вас прекрасний конспект з якогось предмета. А у вашого товариша конспекту зовсім немає , бо він часто прогулював .А готуватись треба. Товариш приходить до вас і просить позичити конспект. Але ж вам теж треба вчити .А з іншого боку – незручно відмовити .

Запитання для обговорення:

Чи траплялись у вас подібні випадки?

Як ви почували себе? Чому?

Як вирішувати проблему?

Як ви почували себе потім? Чому?