Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizhnarodne_modul (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
225.26 Кб
Скачать

43. Об’єкти права власності іноземців в Україні.

У главі ЦК «Загальні положення про право власності» закріплено наступне: «фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна,за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону їм не можуть належати». Для з’ясування винятків потрібно звертатись до спеціального законодавства.

Деякі об'єкти в Україні не можуть бути у власності іноземних громадян та осіб без громадянства. Це випливає із змісту законодавства України чи безпосередньо встановлюється його нормами. Так, Конституція України зазначає, що виключно народу України на праві власності належать: земля, її надра, повітряний та водний простір, інші природні ресурси її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. У цьому Законі вказано, що іноземним громадянам й особам без громадянства земельні ділянки у власність не передаються (ч. З ст. 11). Інші нормативно-правові акти також містять це положення, наприклад, ст. 6 Земельного кодексу України. Закон України «Про режим іноземного інвестування» від 19 березня 1996 p., дозволяючи іноземним інвесторам придбання прямо не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, в т. ч. будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у формі акцій, облігацій та інших цінних паперів, виключає з цього переліку земельні ділянки (п. З ст. 4). Відповідно до Кодексу України «Про надра» не передаються у власність іноземним суб'єктам права й надра України.

Іноземні держави можуть мати на території України у власності майно, необхідне для здійснення дипломатичних, консульських та інших міжнародних відносин у випадку й порядку, встановленому міжнародними договорами та законодавчими актами України. Відповідно до міжнародних договорів за участю України на її території можуть розміщуватися й використовуватися об’єкти власності іноземних держав.

Відповідно до статей 12, 13 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» право власності на житло іноземці та особи без громадянства набувають відповідно до законодавства України, а також зазначається, що іноземці та особи без громадянства можуть відповідно до законодавства України мати у власності будь-яке майно, успадковувати і заповідати його, а також мати особисті немайнові права.

Водночас, згідно з Земельним кодексом України землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземним громадянам, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам. Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Згідно з Кодексом України про надра, надра є виключною власністю народу України і надаються тільки у користування. Іноземним юридичним особам і громадянам надра у користування та право на переробку мінеральної сировини надаються на конкурсній основі на підставі угод (контрактів), що укладаються відповідно до вимог цього Кодексу та інших законодавчих актів України. Порядок укладання контрактів на користування надрами та переробку мінеральної сировини за участю іноземних юридичних осіб та громадян визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про право власності на окремі види майна» від 24.01.95 затверджено перелік видів майна, що не може перебувати у власність громадян, громадських об’єднань, міжнародних організацій та юридичних осіб інших держав на території України, до якого входять:

1. Зброя, боєприпаси (крім мисливської і пневматичної зброї, зазначеної в додатку N 2, і боєприпасів до неї, а також спортивної зброї і боєприпасів до неї, що придбаваються громадськими об'єднаннями з дозволу органів внутрішніх справ), бойова і спеціальна військова техніка, ракетно-космічні комплекси. 

2. Вибухові речовини й засоби вибуху. Всі види ракетного палива, а також спеціальні матеріали та обладнання для його виробництва. 

3. Бойові отруйні речовини.

4. Наркотичні, психотропні, сильнодіючі отруйні лікарські засоби (за винятком отримуваних громадянами за призначенням лікаря).

5. Протиградові установки. 

6. Державні еталони одиниць фізичних величин. 

7. Спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. Зазначені засоби не можуть також перебувати у власності юридичних осіб недержавних форм власності.

8. Електрошокові пристрої та спеціальні засоби, що застосовуються правоохоронними органами, крім газових пістолетів і револьверів та патронів до них, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії. 

Слід також підкреслити, що певне майно може використовуватися іноземцями тільки на території України. Його вивезення за межі митної території нашої держави заборонено. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2002 № 1911 затверджено «Перелік товарів промислового значення, вивезення яких громадянами України, іноземцями та особами без громадянства за межі митної території України не допускається», серед яких: рідкісноземельні метали, скандій та ітрій у чистому вигляді, у сумішах або сплавах, ртуть, необроблені шкури овець або шкурки ягнят тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]