Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizhnarodne_modul (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
225.26 Кб
Скачать

4. Міжнародна торгівельна палата

Неурядова. Заснована в 1920 р., вона об’єднує зацікавлені у розвитку економічних і фінансових зв’язків національні федерації підприємців, ділові кола та фірми понад ста країн. МТП проводить роботу з узагальнення й уточнення звичаєвих норм, які формуються в міжнародній торговельній практиці. Нею створені збірки уніфікованих звичаїв і правил, які широко застосовуються в більшості країн світу. Найвідоміші документи, розроблені цією організацією, – це, зокрема, Міжнародні правила з уніфікованого тлумачення торговельних термінів (ІНКОТЕРМС), Уніфіковані правила по інкасо, Уніфіковані правила та звичаї для документарних акредитивів. Існують кілька редакцій цих документів, останні прийняті в 2010, 2000, 1995, 1993 рр. відповідно. І хоча зазначені правила не носять імперативного характеру, їх широке визнання та застосування міжнародною комерційною спільнотою підтверджує їх велике значення. Звичайно, їх застосування залежить від наміру сторін, і в контракті має міститися пряма чи непряма вказівка на те, що сторони бажають застосовувати до своїх правовідносин відповідні правила.

Щоправда, з ІНКОТЕРМС в Україні склалася досить оригінальна ситуація. Указом Президента України “Про застосування міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів” від 4 жовтня 1994 р. №569/94 встановлено обов’язкове застосування правил ІНКОТЕРМС національними суб’єктами підприємницької діяльності при укладанні договорів, зокрема, зовнішньоекономічних.

18. Поняття та значення матеріальних і колізійних норм у мпп

Колізійною називається норма міжнародного приватного права, яка не вирішує безпосередньо певного питання правовідносин, а тільки зазначає, що ці правовідносини мають регулюватися правом тієї чи іншої держави. Колізійна норма міжнародного приватного права має дволанкову структуру: обсяг та прив'язку. Обсяг — це вказівка на вид цивільних правовідносин з іноземним елементом (традиційно обсяг відповідає конкретному приватноправовому інституту: спадкові відносини, договірні зобов'язання, деліктні зобов'язання, взяття шлюбу і т.д.), а прив'язка—на право, що підлягає застосуванню.

Матеріально-правові норми міжнародних угод є уніфікованими правилами, створеними кількома суб'єктами права для безпосереднього регулювання правовідносин, що часто виникають у практиці міжнародного приватного права. Міжнародні угоди можуть повністю або частково містити такі норми. Здебільшого матеріально-правовий метод застосовується за укладення угод із питань авторського права, регулювання праці, відшкодування шкоди, зовнішньоекономічних відносин, деяких інших.

На думку М. М. Богуславського, матеріально-правовими є уніфіковані та внутрішні матеріальні норми. Причому останні повинні бути спрямовані виключно на регулювання відносин із "зовнішнім елементом". Іншими словами, це спеціальне регулювання нормами в межах внутрішнього законодавства, розрахованого саме на регулювання "міжнародного фактичного складу".

Вочевидь, визначаючи коло матеріально-правових норм, які входять до складу міжнародного приватного права, слід враховувати: а) характер відносин, що регулюють ці норми; б) специфіку правового регулювання у сфері міжнародного приватного права.

Тому до матеріально-правових норм у міжнародному приватному праві належать: 1) уніфіковані норми Міжнародних договорів; 2) норми національного законодавства, які регулюють правовідносини з "іноземним елементом"; 3) міжнародні й торговельні звичаї; 4) судова та арбітражна практика (в державах, де вона визнається джерелом права).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]