Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizhnarodne_modul (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
225.26 Кб
Скачать

27.Структура колізійної норми

Структура колізійної норми складається з двох елементів: обсяг та прив’язка.

Обсягом колізійної норми називається вказівка в ній на ті відносини, які потребують правового врегулювання, а прив’язкою — вказівка на закон (тобто правову систему, правопорядок), з допомогою якого і врегульовуватимуться зазначені відносини.

Звернімося до проекту Закону України «Про міжнарод­не приватне право», а саме до п. 1 ст. 48: «Права та обов’яз­ки за зобов’язаннями, що виникають внаслідок завдання шкоди (обсяг), визначаються за правом країни, в якій мала місце дія або інша обставина, що стала підставою для ви­моги про відшкодування шкоди (прив’язка)».

В обсязі визначаються відносини, пов’язані із зобов’язан­нями, що виникли внаслідок заподіяння шкоди (зобов’язан­ня з делікту).

У прив’язці визначається, правом якої країни врегульо­вуватимуться ці правовідносини, тобто «за правом країни, в якій мала місце дія або інша обставина, що стала підста­вою для вимоги про відшкодування шкоди».

Отже, стаття 48 не встановлює прав та обов’язків учас­ників вказаних відносин, а відсилає до права держави, в якій мала місце дія.

Таким чином, обсяг — це частина колізійної норми, яка вказує на коло приватноправових відносин міжнародного характеру, що підлягає правовій регламентації. Традицій­но обсяг відповідає якомусь конкретному приватноправо­вому інституту, як то: спадкові відносини, договірні зобов’я­зання, деліктні зобов’язання, взяття шлюбу і т. ін.

28.Види система колізійних норм.

За формою колізійної прив’язки:

  • Одностороння

  • Двостороння (формула прикріплення)

За формою вираження волі законодавця:

  • Імперативні

  • Диспозитивні

За кількістю прив’язок:

  • Однозначні

  • Множинні (альтернативні та кумулятивні)

За дією у просторі:

  • Міжнародні

  • Міжобласні (інтерлокальні)

38. Односторонні та двосторонні колізійні норми.

Найбільш істотною є класифікація за формою колізійної прив'язки. За цим критерієм колізійні норми поділяються на односторонні та двосторонні.

Одностороння — це така норма, прив'язка якої прямо називає право держави, яке належить застосовувати, і найчастіше вказує на застосування права у своїй державі (українська колізійна норма вказує на застосування права України). Так, згідно зі ст. 52 проекту Закону України «Про міжнародне приватне право», форма і порядок укладання шлюбу в Україні визначається правом України.

Двостороння колізійна норма є більш типовою і її прив'язка не називає право конкретної держави, а формулює загальний принцип, використовуючи який, можна обрати право. Тому прив'язку двосторонньої колізійної норми на­зивають «формулою прикріплення», тобто вона допомагає прив'язати правовідносини до конкретного правопорядку. У п. 2 ст. 37 Договору між Україною та Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах визначається: «правові стосунки у сфері успадкування нерухомого майна регулюються законодавством тієї Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно»1. Таким чином, закріплюється можливість застосування або вітчизняного, або іноземного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]