Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizhnarodne_modul (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
225.26 Кб
Скачать

1. Поняття та місце мПрП

Міжнародне приватне право — це система юридичних норм, спрямованих на регулювання міжнародних невладних відносин з "іноземним елементом".

Завданням міжнародного приватного права є регламентація вказаних відносин для всебічного захисту прав та інтересів суб'єктів права, створення єдиного правового простору щодо здійснення ними своїх прав та обов'язків, укріплення співпраці держав, які належать до різних економічних, правових, соціальних, культурних систем.

Ознаки приватного права:

1)регулювання приватноправових відносин, що виникають в умовах міжнародного життя;

2)наявність свого предмета та метода регулювання;

3)належить до галузі внутрішньодержавного приватного права;

4) тісний зв'язок з цивільним правом;

5) тісний зв'язок з міжнародним публічним правом.

Місце МПрП в юридичній системі:

1)МПрП є частиною МПП

2)МПрП – це поєднання внутрішнього законодавства і МПП

3)МПрП є окремою галуззю права, оскільки має окремий предмет і притаманні лише йому правові способи регулювання.

2.Предмет мПрП

Предметом міжнародного приватного права є правовідносини двох груп.

- по перше, це так звані колізійні відносини,

- по друге — приватноправові відносини в широкому розумінні слова, тобто власне цивільно-правові відносини — особисті немайнові та майнові, "обтяжені" іноземним елементом . Ці відносини випливають з права власності, права на підприємницьку діяльність, торговельних та інших відносин, відповідно до зовнішньоекономічних контрактів. При цьому головну увагу слід приділити саме останнім, оскільки традиційні сімейні, спадкові, трудові відносини достатньо повно відображені у наявній літературі з МПрП. Вони відносно консервативні. Підприємницькі, торговельні відносини, по-перше, динамічніші, а, по-друге, стали поширеними внаслідок переходу країн колишнього соціалістичного табору до ринкової економіки, виникнення значної кількості суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. У сучасних умовах інтеграції України в СОТ та ЄС роль таких відносин підвищується.

В літературі звертається увага на наявність різних доктрин щодо предмета МПрП:

1) Французька доктрина – виходить із того, що основою МПрП є норми про громадянство та про правове становище іноземців. Крім того, значна увага приділяється питанням колізії законів та питанням міжнародного процесу та міжнародного арбітражу.

2) Німецька доктрина – обмежує предмет МПрП колізійним правом. Правове становище іноземців у Німеччині відносять до цивільного права, а питання громадянства до державного права;

3) Англо-американська доктрина - зосереджує увагу на процесуальних питаннях. Тобто, насамперед ставиться завдання визначити, за яких умов місцевий суд компетентний розглядати справу з участю «іноземного елемента».

3. Поняття та елементи міжнародних приватноправових відносин.

Приватноправові відносини – відносини, які ґрунтуються на засадах юридичної рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності, суб’єктами яких є фізичні та юридичні особи.

Відносинами, які підпадають під сферу дії норм міжнародного правового характеру – відносини, суб’єкти яких автономні та юридично рівноправні. В сукупності приватноправових відносин традиційно включають цивільні, шлюбно – сімейні, трудові відносини.

1)цивільні правовідносини – МПрП – цивільне право в міжнародному аспекті, але ті що:

- виникають у сфері міжнародних відносин;

- виходять за межі однієї країни;

- суб’єктами цих відносин мають бути іноземні фізичні та юридичні особи;

2)шлюбно-сімейні відносини з міжнародним елементом;

3)трудові відносини за участю іноземців. Трудове право має елементи публічного і приватного права.

Особливістю приватноправових відносин, яка виводить їх з-під сфери дії базових галузей права і яка вкладає в предмет міжнародного приватного права, є наявність «іноземного» або « міжнародного елемента».

За ознаками, які визначають наявність іноземного елемента у правовідносинах, зазвичай, виділяють три основні групи відносин з іноземним елементом:

- відносини,суб’єктом яких виступає сторона, що є іноземною,

- відносини, в котрих всі учасники належать до однієї держави, але об’єкт у зв’язку з яким виникають відносини, знаходяться за кордоном,

- відносини, виникнення, зміна або припинення яких пов’язані з юридичним фактом, що має місце за кордоном

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]