Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна меліорація.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

5. Сучасні проблеми осушувальних меліорацій

Економічна криза останніх років стала головною причиною помітного спаду продуктивності меліорованих земель гумідної зони і ефективності осушувальних меліорацій. Зменшились поставки добрив, меліорантів, інших хімічних засобів, незадовільно ведеться експлуатація та утримання меліоративної мережі, різко скоротились обсяги реконструкції меліоративних систем, порушується технологія меліоративного землеробства. Внаслідок порушення технології, а також неоптимального поживного і водного режимів грунту помітно знизилась урожайність сільськогосподарських культур.

Нинішні проблеми меліоративного землеробства й осушувальних меліорацій в Україні досить повно висвітлюються на прикладі Волинської області, яка ще недавно мала понад 400 тис. га осушуваних земель.

Тут протягом останніх 10–12 років не проводяться перезалуження сінокосів і пасовищ, а добрива вносять приблизно на 10% їхньої площі. Не вносять потрібну кількість добрив і меліорантів на осушуваних орних землях. Понад 50% гідротехнічних споруд на меліоративній системі області вийшли з ладу. Несправність меліоративних систем призводить до пере-зволоження окремих площ.

В області упродовж останніх років практично не ведуться кротодренажні роботи, очищення каналів та ремонт гідротехнічних споруд. Як наслідок, недієздатність систем спричиняє збільшення строків пропуску води і запізнення на 10–12 днів з початком польових робіт, а також тривале затоплення угідь під час літніх злив. Не вистачає меліоративної техніки для догляду за системами, а наявна техніка вже більш як на 50% відпрацювала свій нормативний ресурс.

За потреби у реконструкції меліоративних систем області близько 200 тис. га протягом 1997–1999 pp. не реконструйовано жодного гектара. А відтак урожайність зернових на меліорованих землях в останні роки різко знизилась і коливалась у межах 7–12 ц/га, картоплі –близько 80, сіна з поліпшених природних кормових угідь – 5–6 ц/га.

Аналогічні проблеми характерні і для Рівненської, Хмельницької та інших областей. За даними Хмельницького науково-виробничого об'єднання "Еліта", урожайність цукрових буряків на осушуваних землях області в 1985–1990 pp. становила 30, 6– 36, 1 т/га, а в 1991–1995 pp. зменшилась до 24, 4–25, 2 т/га, або на 30%. Знизилась урожайність кормових буряків, значні недобори врожаю відмічено при вирощуванні кукурудзи на силос.

Однією з серйозних проблем, яка негативно впливає на рівень ефективності використання меліорованих земель, є нездатність більшості господарств здійснювати належний догляд і утримання на своєму балансі внутрігосподарської меліоративної системи, вартість якої становить до 70% від вартості усієї системи. Це пояснюється скрутним фінансовим становищем цих господарств та незадовільним забезпеченням їх засобами механізації й іншими матеріально-технічними ресурсами.

Не сприяють ефективному використанню меліорованих земель також і проблеми кадрового забезпечення. У Рівненській області для обслуговування меліоративних систем на площі понад 320 тис. га потрібно майже 200 інженерів і 1000 робітників, а фактично є лише третина.

До важливих проблем осушувальних меліорацій слід віднести і недостатнє наукове забезпечення та використання наукових розробок у виробництві. Це, перш за все, стосується запровадження екологічно безпечних систем землеробства, антидеградаційних технологій і меліоративних заходів поліпшення грунтів, створення нових сортів культур, придатних для вирощування на осушуваних землях, технологій регулювання водно-повітряного режиму грунту тощо.

Наведений перелік проблем не є вичерпаним для характеристики сучасного стану осушувальних меліорацій в Україні, але без їхнього невідкладного розв'язання сподіватися на підвищення ефективності використання меліорованих земель гумідної зони марно.