Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна меліорація.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

4.1.9. Будівельні матеріали і вироби для реконструкції меліоративних систем

У період широкого розвитку меліорацій відповідно до прийнятої на той час концепції максимальної індустріалізації будівництва основну кількість меліоративних споруд на системах побудовано з використанням збірного залізобетону заводського виготовлення. Закриту зрошувальну міжгосподарську мережу прокладали з використанням сталевих і залізобетонних труб, а внутрігосподарську – сталевих і азбестоцементних. Полімерні та композиційні матеріали застосовували для влаштування швів, нанесення гідроізоляційних та протикорозійних покрить.

Враховуючи нормативні строки експлуатації меліоративних систем, а також погіршення основних властивостей бетону, залізобетону та інших будівельних матеріалів унаслідок старіння при експлуатації їх в умовах змінної вологості, температури і підвищеної корозійної активності середовища, можна очікувати на найближчий період постійне зростання обсягів ремонтних робіт, реконструкції систем і заміни труб.

Основними будівельними матеріалами для реконструкції систем залишаться бетон і залізобетон, переважно у монолітному варіанті, з адаптацією наявних технологій і засобів їхнього приготування та укладання до умов і специфіки меліоративного будівництва. Широкого застосування набудуть комплекти уніфікованої збірно-розбірної опалубки. Для підвищення пластичності бетонної суміші та підвищення фізико-механічних властивостей бетону використовуватимуться хімічні домішки. При реконструкції внутрігосподарської мережі із напірних сталевих або азбестоцементних труб широко використовуватимуться труби залізобетонні, як економічно вигідніші і довговічні. Порівняно з азбестоцементними залізобетонні труби є також екологічно безпечнішими.

Технологію виготовлення залізобетонних напірних (до 1, 5 ПМа) труб діаметрами 300–400 мм розроблено в Інституті гідротехніки і меліорації УААН. Проводиться підготовка до виробничої перевірки цієї технології. Технологія й устаткування для виготовлення цих труб легко вписується в існуючі цехи вібро-, гідропресованих труб на заводах збірного залізобетону.

Для характеристики гостроти проблеми напірних труб для зрошувальних систем можна навести такі дані. Нині в експлуатації на зрошувальних системах з дощувальними машинами "Фрегат" задіяно близько 20 тис. кілометрів водоводів діаметрами 200–300 мм, збудованих у 70–80-х роках, гарантійний строк експлуатації яких становить 20 років. Уже тепер потребують заміни майже 10% трубопроводів, в основному із сталевих та азбестоцементних труб.

У процесі реконструкції закритої зрошувальної мережі або ремонту із частковою заміною труб будуть використовуватись індустріальні методи агрегатно-блочного монтажу із застосуванням готових конструкцій розгалужень, переходів діаметрів та вставок для монтажу захисної і регулювальної арматури, а також для приєднання дощувальних машин.

Полімерні будівельні матеріали будуть застосовуватись у вигляді бетонополімерних сумішей для ліквідації локальних пошкоджень бетонних та залізобетонних конструкцій, полімерних композицій для ін'єкцій з метою підвищення або відновлення водонепроникності бетонних поверхонь, для нанесення гідроізоляційних та протифільтраційних покрить.

До числа таких ізоляційних композицій належать розроблені в інституті мастики "Бутарбіт-М" та "Пластбіт", які виготовляються на основі недорогих і доступних вітчизняних компонентів: "Бутарбіт-М" (ТУ У 01018946–95) на основі бітуму і бутилкаучуку, та "Пластбіт" – на основі полістирольного лаку і бітуму. Мастику "Бутарбіт-М" використовують для нанесення гідроізоляційних покрить на бетонні та залізобетонні конструкції, "Пластбіт" – для протикорозійних покрить металевих конструкцій, у тому числі призначених для роботи в умовах агресивних ґрунтових середовищ. Обидві мастики наносять механічними способами у холодному стані.