Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічна меліорація.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

4.3.3. Комп'ютерні системи диспетчерського управління водорозподілом

Для диспетчерського управління міжгосподарським водорозподілом на основі оперативного планування і контролю водокористування та електроспоживання в Інституті гідротехніки і меліорації УААН розроблено і впроваджуються в управліннях зрошувальних систем та управліннях магістральних каналів автоматизовані робочі місця (АРМ) диспетчера, "Водокористування" і енергетика. Названі АРМи розроблено на базі персональних комп'ютерів.

АРМ диспетчера допомагає диспетчерам управлінь забезпечити водорозподіл на міжгосподарській зрошувальній системі чи на магістральних каналах відповідно до їхніх конструктивних параметрів і технологічних характеристик. Воно дає змогу на підставі поточної інформації про стан об'єкта управління своєчасно розраховувати і прогнозувати на заданий диспетчером період (від 2 до 24 год) зміни рівнів і об'ємів води на ділянках міжгосподарських каналів; давати рекомендації з раціонального регулювання рівнів води затворами підпірно-регулювальних споруд; підтримувати оптимальний режим рівнів води в каналах з перекачувальними насосними станціями; розраховувати поточні витрати води через споруду, середньодобові витрати і стік води наростаючим підсумком.

За допомогою АРМ диспетчера легко вивести на екран монітора у вигляді мнемосхеми інформацію про поточний стан будь-якої ділянки чи системи в цілому; поточний чи прогнозований стан каналів (у вигляді повздовжнього профілю із зазначенням рівнів і об'ємів води); поточний стан насосних станцій та підпірно-регулювальних споруд (зображення споруд із станом працюючих насосних агрегатів, добові графіки водоподачі, гідрографи добової зміни рівнів води у верхніх і нижніх б'єфах споруди).

Диспетчер може сформувати, переглянути на екрані монітора, вивести на друк чи занести до архіву для зберігання такі вихідні документи:

диспетчерський журнал;

журнал водозабору і водоподачі;

балансові відомості;

відомості об'ємів водоподачі;

акти подачі води для розрахунку з господарствами та інші.

До складу АРМ диспетчера включають задачі оперативного планування і контролю електроспоживання насосними станціями та раціонального розподілу оперативного ліміту електроенергії.

АРМ "Водокористування" слугує для оперативного планування і контролю водоподачі на водовиділах, у господарствах та управліннях у цілому. Заявки господарств на воду формуються за допомогою ЮС "Полив" або на основі розрахунку дефіциту вологозапасів по кожному полю з урахуванням фаз розвитку рослин і зміни метеопараметрів. Контроль і аналіз водоподачі ведуть шляхом порівняння фактичної водоподачі по кожному водовиділу з відповідним плановим значенням за декаду, з початку місяця і з початку сезону. АРМ "Водокористування" дає змогу легко сформувати необхідні відомості та журнали для оперативного управління або звітності.

Інформація про фактичну водоподачу вводиться в АРМ "Водокористування" як у ручному режимі, так і в автоматизованому – від АРМ диспетчера.

АРМ енергетика слугує для оперативного планування і контролю електроспоживання на насосних станціях. АРМ енергетика розраховує об'єми поданої води за споживаною електроенергією, визначає фактичні питомі витрати електроенергії, здійснює оперативний контроль і аналіз режимів роботи насосних станцій шляхом визначення коефіцієнтів завантаження насосів, часу роботи, числа і частоти переключень. На вимогу оператора можуть бути сформовані журнали і відомості для внутрішньої роботи і для розрахунків з енергопостачальними організаціями.

Названі АРМи можна використовувати як автономно, так і в режимі обміну інформацією. Персональні комп'ютери цих АРМів можуть бути об'єднані комп'ютерною мережею. Для управлінь, які мають віддалені експлуатаційні дільниці, передбачається використання модемного зв'язку.

Впровадження комп'ютерних технологій диспетчерського управління водорозподілом дає змогу:

відмовитись від управління водорозподілом "за планом", зверху донизу, з використанням схеми регулювання "по верхньому б'єфу споруд", яке призводить до великих втрат води і електроенергії, і перейти на управління водорозподілом "за запитом", знизу доверху, від споживача до головної водозабірної споруди, що зменшує на 8–10% витрати води і електроенергії;

підвищити у три-чотири рази оперативність управління водорозподілом і обгрунтованість прийняття рішень диспетчером, що зменшує на 8–15% витрати води і електроенергії, а також у півтора-два рази – число переключень агрегатів перекачувальних насосних станцій на міжгосподарській мережі;

підвищити ефективність впровадження в управліннях зрошувальних систем та магістральних каналів систем диференційованого обліку електроенергії на насосних станціях і заощадити значні кошти за електроенергію.