Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит витрат.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
485.38 Кб
Скачать

Наведення та розкриття витрат.

п/п

Елементи витрат

Нормативний документ, що є підгрунтям для вибору

Відображено в обліковій політиці

+” – так;

-“ – ні

1

Собівартість реалізованих послуг, робіт

П(С)БО 16 “Витрати”

-

2

Загальновиробничі витрати

П(С)БО 16 “Витрати”

+

3

Адміністративні витрати

П(С)БО 16 “Витрати”

+

4

Інші витрати

П(С)БО 16 “Витрати”

+

5

Інші витрати операційної діяльності

П(С)БО 16 “Витрати”

+

Для наведення і розкриття витрат у фінансовій звітності скористаємось “звітом про фінансові результати діяльності” (додаток А), більш конкретніше адміністративні витрати наведені і розкриті у “Звіті про адміністративні витрати діяльності” (додаток Б) та про витрати послуг у “Звіті про надання послуг та фінансові результати діяльності” (додаток В).

Витрати на постачання природного газу наведені і розкриті у “Розрахунку тарифу на постачання природного газу” (додаток Г) та витрати на транспортування природного газу наведені і розкриті у “Розрахунку тарифу на транспортування газу” (додаток Д).

Підприємство користується планом рахунків розробленим НАК “Нафтогаз України” (додаток Л). Саме в ньому передбачено перелік витрат підприємства, а також системою НАК “Нафтогаз України” розробляються всі нормативні акти, що стосуються ведення обліку.

При перевірці наявності і розкриття виявлено, що “Положенням про облікову політику” не передбачено перелік витрат, що відносяться до певного виду витрат. Та цей перелік витрат відображено у Наказі “Про затвердження Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг)”.

При перевірці аналітичного переліку витрат у “Звіті про адміністративні витрати діяльності” по ВАТ “Івано-Франківськгаз” (додаток Б) визначено визначено помилку: відсотки за кредит (в сумі 61000 грн.) віднесено до адміністративних витрат.

3.6 Узагальнення результатів проведення перевірки по суті.

Перевірку витрат на підприємстві ВАТ “Івано-Франківськгаз” я проводила відповідно до якісних аспектів (наявність чи існування, повнота, права і зобов’язання, оцінка, наведення і розкриття) та за допомогою певних процедур.

Результати проведення перевірки відобразимо у таблиці 3.6.1.

Таблиця 3.6.1

Протокол результатів перевірки витрат.

п/п

Процедури перевірки

Порушення

Нормативний акт, що порушено

1

Звірка даних синтетичного обліку із доними головної книги

Порушень не виявлено

-

2

Проведення інвентаризації

Порушень не виявлено

-

3

Перевірка повноти відображення господарських операцій в регістрах обліку

Порушень не виявлено

-

4

Документальна перевірка наявності установчих документів

Порушень не виявлено

-

5

Арифметична перевірка правильності формування витрат (формування собівартості послуг, матеріальних витрат, витрат на оплату праці та ін.)

Порушень не виявлено

-

6

Перевірка аналітичного переліку витрат

Неправильне віднесення витрат до адміністративних витрат

П(С)БО 16 “Витрати”

Отже, здійснивши перевірку по суті за якісними аспектами та процедурами аудиту ми бачимо, що виявлено тільки одне порушення: неправильно те що віднесені витрати на відсотки за кредит до адміністративних витрат, окрім того в обліковій політиці не відображено повністю облік витрат, це також є порушенням, але ця інформація міститься у Наказі “Про затвердження Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг)”. Більше порушень не виявлено, про що свідчать дані з таблиці 3.6.1.