Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектурний розділ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
410.8 Кб
Скачать

Вступ

Будівництво, будучи матеріалоємним, трудомістким, капіталоємкісним, енергоємним і науково містким виробництвом, містить в собі вирішення багатьох локальних і глобальних проблем, від соціальних до економічних. Скорочення витрат в архітектурі і будівництві здійснюється раціональними об'ємно – планувальними рішеннями будівель, правильним вибором будівельних і оздоблювальних матеріалів, полегшенням конструкцій, удосконаленням методів будівництва. Головним економічним резервом в містобудуванні є підвищення ефективності використання землі. Правильний вибір поверховості забудови визначає її економічність.

У будівельних організацій існує нагальна потреба у великих обсягах будівельно-монтажних робіт із залученням вільних трудових ресурсів, особливо з числа безробітних громадян.

У зв'язку з актуальними екологічними проблемами, надзвичайно важливо максимально раціонально використовувати природні умови будівельного майданчика.

Будівельний комплекс області має великий вплив на економічний і соціальний розвиток Рожнятова. Кожне побудоване будівельниками і введене в експлуатацію промислове підприємство дають додаткові податкові надходження в бюджет. А в кінцевому підсумку, це зарплата бюджетникам - лікарям, вчителям, працівникам культури. Крім того, 1 робоче місце будівельника дає більше 10 робочих місць в суміжних галузях.

Кваліфікаційний проект на тему: «Багатоквартирний житловий будинок з адміністративними та торговими приміщеннями на вулиці Шкільна в смт. Рожнятів» розкриває можливості проектування будівель, максимально раціонально вписаних в міські умови. Тому був розроблений багатоквартирний будинок, який є основним типом житла в містах нашої країни. Такі будинки дозволяють раціонально використовувати територію, скорочують протяжність інженерних мереж, вулиць, споруд міського транспорту. Значне збільшення щільності житлового фонду (кількість житлової площі (м ²), що припадає на 1 га території, що забудовується) при середньоповерховій забудові дає відчутний економічний ефект. Крім того, їх висотна композиція сприяє створенню виразного силуету забудови. Для досягнення цієї мети необхідно використовувати місцеві будівельні матеріали, тобто здешевлювати будівництво.

1. Архітектурно – будівельний розділ

1.1.Загальна частина

Кваліфікаційний проект на тему «Багатоквартирний житловий будинок з адміністративними та торговими приміщеннями на вулиці Шкільна в смт. Рожнятів», виконаний на підставі завдання на кваліфікаційне проектування, відповідно з довідковою літературою, державними стандартами та будівельними нормами і правилами на підставі проекту.

1.1.1.Район будівництва

Ділянка площею 3 Га, що пропонується під будівництво готельно- відпочинкового комплексу на 50 місць визначена містобудівним обґрунтуванням “Розміщення готельно-відпочинкового комплексу на 50 місць в смт. Малехів по вул. Богдана Хмельницького Львівської області” .Ділянка вільна від забудови, проте пересікається повітряними лініями електропередач, газопроводом та знаходиться у межах селища і відноситься до земель запасу селищної ради, використовується під городи. Із заходу ділянка прилягає до території лісового масиву. Зі сходу прилягає до автомагістралі Львів-Київ, півночі та півдня ділянка обмежена приватними територіями.

Дана територія обтяжена планувальними обмеженнями другої санітарно –захисної зони газорозподільчої станції та газопроводу, червоними лініями вулиці Богдана Хмельницького та червоними лініями проектованих вулиць, визначених містобудівним обґрунтуванням.

Район будівництва має наступні кліматичні характеристики:

Кліматичний район будівництва – II;

Територіальний пояс – 2;

Тривалість зимового періоду – 90 днів;

Глибина промерзання грунту – 80 см;

Панівний напрямок вітрів – південно-західний;

Характеристика будівельного майданчика: ділянка, відведена під будівництво рівна з незначним перепадом відміток. На майданчику будівництва, в результаті дослідження грунтів виявлено, що в основі залягають наступні грунти – суглинки, грунт ІГЕ-5 по ІГ3; грунтові води на глибині 6,5-7,4 м. впливу на будівлю не мають.

1.1.2.Генеральний план

Майданчик генплану має прямокутну форму з розмірами 70,00 х 55,00 м. Будівля розташована вгорі забудови. Пішохідні доріжки шириною – 1,5; головна проїжджаюча дорога – 6,0 м. Санітарні та пожежні норми проектування забезпечено. Проектом передбачається повний благоустрій та озеленення території ділянки. Проїзди, вимощення асфальтуються. Тротуари, пішохідні доріжки викладені тротуарною плиткою. Озеленення території забудови виконано засадженням листяних порід дерев, газоном. 

1.1.3.Об'ємно-планувальне рішення

Будівля в плані складної форми, має розміри по осях 38,8х15,9 м. Будівля запроектована висотою 19,8 м., висота підвалу 2,5 м., висота першого поверху 4,3 м., висота поверхів з другого по четвертий 3 м. На першому поверсі запроектовано: торгові зали загальною площею 293,2 м2., зали для роздрібної торгівлі загальною площею 72.6 м2., гардероб для персоналу загальною площею 22,2 м2., кімнати притирального інвентаря площею 6 м2., санвузли площею 2 м2. Для технічного обслуговування дахів передбачені виходи. За правилами пожежної безпеки передбачені пожежні драбини. Провітрювання квартир і коридорів природне, а так само через блоки витяжної вентиляції, розташованих в санвузлах і кухнях. Приміщення горища провітрюється і освітлюється за допомогою слухових вікон. Будівля складається з двох житлових частин. Під частинами будівлі розташовується підвал, де запроектовані технічні приміщення. Житлова частина будинку становить 3 поверха, на кожному поверсі 4 двокімнатні та 2 трьохкімнатні квартири. Сполучення між поверхами відбувається за допомогою сходових кліток. Ступінь вогнестійкості III, ступінь довговічності II.

1.2.Архітектурно-конструктивне рішення

В проектованій будівлі конструктивна схема безкаркасна, цегляна з зовнішніми і внутрішніми несучими стінами. Просторова жорсткість будівлі забезпечується взаємною роботою зовнішніх і внутрішніх несучих стін, плит перекриття та покриття. Зв'язок зовнішніх і внутрішніх несучих стін здійснюється перев'язкою рядів кладки і стрічковим фундаментом. Плити перекриття і покриття є горизонтальними діафрагмами жорсткості. Достатня жорсткість забезпечується за рахунок площі обпирання решт плит на несучі стіни на глибину 130 мм., Анкеруванням і створення жорсткого диска шляхом замонолічування швів цементно-піщаним розчином марки М100.  

1.2.1.Фундаменти

Так як в результаті досліджень грунти виявлені не просадні. Було прийнято використовувати стрічковий збірний фундамент з великих блоків. Глибина закладення фундаменту  3,09 м., глибина промерзання 0,8 м. Збірні стрічкові фундаменти під стіни складаються з фундаментних блоків-подушок марок ФЛ 32.12-1; ФЛ 24.24-1; ФЛ 24.12-1; ФЛ 16.24-1; ФЛ 16.12-1; ФЛ 16.8-1 (по ГОСТ 13580-85), і стінових фундаментних блоків ФБС 24.5.6-Т; ФБС 12.5.6-Т; ФБС 9.5.6-Т (по ГОСТ 21104-79) виготовлені з бетону класу В15. Фундаментні бетонні подушки укладають безпосередньо на піщану підготовку товщиною 100...150мм, яка повинна бути ретельно утрамбована. Фундаментні бетонні блоки укладаються на розчині з обов'язковою перев'язкою, вертикальних швів 20мм. Вертикальні колодязі, що утворюються торцями блоків, ретельно заповнюють розчином. Зв'язок між блоками поздовжніх і кутових стін забезпечується перев'язкою блоків і закладкою в горизонтальні шви арматурної сталевої сітки діаметром 6мм. Між подушками і блоками де велика відстань монолітиться бетоном класу В15.

Горизонтальна гідроізоляція була прийнята з Техноніколь з технологією наплавлення. Вертикальна гідроізоляція виконується з рідкої гуми GPSpraykote, використовується як гідроізоляційна мембрана фундаменту. Даний матеріал створений за оригінальною технологією і володіє такими фізико-хімічними властивостями, які дозволяють працювати в широкому діапазоні застосування тривалий час. Повна відсутність протікання забезпечується за рахунок безшовних з'єднань і єдиної монолітності, виключної адгезії до багатьох будівельних основ і високої еластичності, що важливо в конструкціях, де можливе утворення тріщин при усадці грунту. Особливість нанесення рідкої гуми дає можливість розпилення покриття у вкрай складних умовах.

1.2.2.Стіни і перегородки

Конструктивна схема будівлі - безкаркасна, запроектована з поздовжніми і поперечними несучими стінами, з глиняної повнотілої цегли товщиною зовнішніх стін 510 мм. Осі зовнішніх стін мають внутрішню прив'язку 200 мм, зовнішню 310 мм.

Стіни спираються на збірний стрічковий фундамент. Внутрішні стіни виконані з цегли і мають товщину 380мм, 510мм. Перегородки прийняті цегляні, товщиною 120 мм. Над віконними і дверними прорізами влаштовують збірні залізобетонні перемички, що мають такі марки: 2ПБ 13-1; 2ПБ 16-2; 2ПБ 17-2; 2ПБ 19-3; 2ПБ 25-3; 3ПБ 39-8; 3ПБ 16-37; 5ПБ 18-27; 5ПБ 27-27. Довжина перемичок залежить від отвору. Глибина відмикання 150мм для рядових перемичок, для посилених 200-250мм. Цоколь з залізобетонних блоків товщиною 500мм, оштукатурюється водостійкою штукатуркою. Поверх цоколя під цегляною кладкою роблять гідроізоляційний шар з Техноніколь.

Мал. 1 - "КНАУФ – Тепла стіна"

1.Несуча стіна (конструктивна основа).

2.Клейовий шар (КНАУФ - Севенер)

3.Цокольний опорний профіль

4.Дюбель для кріплення цокольного профіля

5.Утеплювач – піно полістирольні плити

6.Захисний шар (КНАУФ - Севенер) армований сіткою

7.Дюбель для кріплення плит утеплювача

8.Грунтовка КНАУФ - Ізогрунд

9.Декоративний – захисний шар (КНАУФ - Діамант)

Для обробки та вирішення питань енергозбереження в проектованому будинку для зовнішніх стін була прийнята нова технологія «КНАУФ - Тепла стіна»

«КНАУФ - Тепла стіна» - це інновація в системах зовнішнього утеплення, яка максимально відповідає не тільки вимогам сьогоднішнього дня, але і розрахована на перспективу. Дана пропозиція є останнім з серії розробок по ефективному захисту будівель від втрати тепла, створене на базі більш ніж 20-річної успішної діяльності фірми КНАУФ в цій галузі. У системі "КНАУФ-Тепла стіна" як утеплювач застосовуються пінополістирольні плити. Пристрій систем полягає в наступному: на попередньо очищену підставу приклеюється утеплювач за допомогою штукатурно-клейової суміші КНАУФ-Севенер і додатково закріплюється тарілчастими дюбелями, потім наноситься захисний шар з суміші КНАУФ-Севенер, армований склосіткою, на який після грунтування наноситься захисно-декоративний шар штукатурки КНАУФ-Діамант. Фірма КНАУФ пропонує використовувати в своїх системах зовнішнього утеплення фасадів пінополістирол складної форми - KNAUF Therm Façade ПГ II. Плити мають з'єднання типу шип-паз, що забезпечує більш високий рівень технологічності монтажу системи та отримання рівної поверхні утеплювача на площині фасаду, канавки у вигляді ластівочого хвоста на лицьовій і тильній стороні плити, які підвищують міцність зчеплення клейового та захисного шару системи. Фаска, нанесена по периметру плит з тильного боку, запобігає потраплянню надлишків клею в стик між плитами і тим самим виключає утворення містків холоду в теплоізоляційному шарі. Плити KNAUF Therm Facade ПГ II мають розміри 1200х985мм. Плити можуть випускатися товщиною від 80 до 200 мм з кроком 20мм. Система фасадного утеплення «КНАУФ - Тепла стіна» з пінополістирольним утеплювачем пройшла вогневі випробування в ЦНДІБК ім. В.А.Кучеренко і їй присвоєно клас пожежної небезпеки К0.

1.2.3.Плити перекриття

Перекриття в будівлі прийняті із збірних залізобетонних багатопустотних плит круглими пустотами; товщина 220мм, ГОСТ 9561-91, марка П 72.15-8 АтVт; П 72.12-8 АтVт; ПК 71.15-8 АтVт ; ПК 48.15-8 АтVт ; ПК 48.12-8 АтVт ; ПК 42.15-8 АтVт ; ПК 42.12-8 АтVт ; ПК 36.15-8т ; ПК 36.12-8т ; ПК 28.15-8 АтVт ; ПК 28.12-8 АтVт . Відмикання плит перекриття на несучі стіни в поздовжньому напрямку становить не менше 130мм. По стиках виконується заповнення цементно-піщаним розчинів М100 для створення горизонтального диска жорсткості. 

1.2.4.Сходи

У проекті прийняті залізобетонні двохмаршові сходи, які складаються з двох маршів і майданчиків. Сходові марші марки 1ЛМ 30-12-15-4 Серії 1.152.1-7, а сходові площадки марки 2ЛП 25.15-4-К Серії 1.152.1-5. Сталеві перила приварюють до закладних деталей на бічній стороні маршів. При вході в під'їзд влаштовують козирок металевий, з оцинкованого металу. Сходовий марш спирається на майданчик на 80мм і з'єднані металевим посередником розміром 8х100мм на зварному з'єднанні. Огорожами служить металева решітка висотою 700мм приварюється до закладних елементів в бічній площині маршу. Поручень виконують з деревини твердих порід.

1.2.5.Дах, покрівля

Конструкція даху складається із крокв – дощок перерізом 75х175 мм. які опираються на мауерлати ( бруси перерізом 150х200 мм. і які укладають на зовнішні стіни будівлі ) відстань між кроквами 1000 мм. На крокви укладають лати із дощок перерізом 32х100 мм., із кроком 350 мм. До лат кріплять водонепроникний шар покрівлі - металочерепицю. Металочерепиця – це імітація зовнішнього вигляду традиційної черепиці, виготовлена із гарячеоцинкованої сталі завтовшки 0,5 мм. яка ґрунтується та з верхнього боку покривається шаром кольорового пластику. Ці покриття витримують значні перепади температур та мають стійкість до агресивного середовища . Знизу листи мають спеціальний антикорозійний шар який сприяє випаровуванню вологи. Кут нахилу даху становить – 350.

1.2.6.Вікна, двері

На сьогоднішній день важко уявити будівельні роботи без використання високоміцних і комфортних вікон ПВХ. Склопакети - вироби з двох або більше стекол, герметично з'єднаних один з одним за допомогою дистанційної рамки, заповненої абсорбуючим порошком. Також склопакет двокамерний комплектується внутрішнім і зовнішнім герметиком, - це виключає утворення конденсату всередині. Замкнуті порожнини заповнюються осушеним повітрям або інертним газом. Монтаж склопакетів подібної конструкції забезпечує тепло та звукоізоляцію. Інші властивості однокамерного або двокамерного склопакета досягаються за допомогою нанесення покриттів на зовнішнє скло. В залежності від виду скла або конструктивних особливостей склопакети подвійні або одинарні можуть володіти спеціальними властивостями: сонцезахисними, звукоізоляційними, протиударними. Залежно від числа камер, розрізняють однокамерний і двокамерний склопакет. Двокамерний більш надійний і довговічний. Склопакети подвійні більш технічні і зручні в експлуатації. Дуже важливо при виготовленні склопакета правильно визначити місцеположення і орієнтацію стекол із спеціальними властивостями. У разі використання низько-емісійних (енергозберігаючих) стекол, їх встановлюють як внутрішні. При цьому поверхня з покриттям обов'язково повинна знаходитися усередині склопакета. Сонцезахисні стекла рекомендується встановлювати як зовнішнє скло. Крім того, можна заповнити міжскляний простір інертними газами. При підвищених вимогах до безпеки вікон використовують загартовані скла, триплекс. Виходячи з усіх перерахованих вище характеристик, було прийнято в кваліфікаційному проекті встановлювати марки СПД 15-15; СПД 15-21; СПД 9-9; СПД 9-15 за ГОСТ 30673-99. Склопакет кріпиться в кутах і середині, за допомогою анкерів. Зазор між стіною і блоком заповнюється монтажною піною і закривається пластиковим, або гіпсокартонних укосами і зашпаровуються під забарвлення.

В даному кваліфікаційному проекті прийняті двері марки ДГ 21-7; ДГ21-9; ДГ21-14 по ГОСТу 475-78 (2002). Для забезпечення швидкої евакуації всі двері відкриваються назовні у напрямку руху на вулицю, виходячи з умов евакуації людей з будівлі при пожежі. Дверні полотна навішують на петлях (навісах), що дозволяють знімати відкриті навстіж дверні полотна з петель для ремонту або заміни полотна дверей. Щоб уникнути знаходження двері у відкритому стані або грюкання встановлюють доводчики, які тримають двері в закритому стані і плавно повертають двері в закритий стан без удару. Двері обладнуються ручками, засувками і врізними замками. Міжкімнатні двері встановлюють за рівнем і запінюються зазори між дверним блоком і стіною монтажною піною і закривають наличниками. Вхідні зовнішні двері встановлюються за рівнем, і в стіні роблять отвір і встановлюється анкер. Між дверною коробкою і стіною зазори запінюються монтажною піною і закриваються наличниками або зашпаровуються під забарвлення.

1.3.Відомість оздоблення приміщень

Внутрішнє оздоблення: в квартирах стіни обклеюються шпалерами після штукатурки цегляних стін. Кухні обклеюються шпалерами, що миються, а ділянки стін над санітарними приладами облицьовуються глазурованою плиткою. В санвузлах і ванній кімнаті підлоги з керамічної плитки. Стіни облицьовуються глазурованою плиткою.

Таблиця №1

Найменування приміщень

Стеля

Стіни або перегородки

Примітки

Площа, м2

Вид обробки

Площа, м2

Вид обробки

1

2

3

4

5

6

Житлова кімната

1716,48

Шпаклюється, затирається, малюється.

4517,13

Штукатурення, шпаклювання, затирка, наклеювання шпалер

Обробка на всю висоту

1.4.Експлікація підлог

Підлоги в житлових будинках повинні задовольняти вимогам міцності, опірності зносу, достатньої еластичності, безшумності, зручності прибирання. Конструкція підлоги розглянута як звукоізолююча здатність перекриття плюс звукоізоляція конструкції підлоги. Покриття підлоги в квартирах прийнято з лінолеуму на теплоізолюючій підставі. Стяжка виконується з розчину по утеплювач, що є звукоізоляційним шаром. В санвузлах і ванній кімнаті підлоги з керамічної плитки. Позитивними сторонами даних підлог є їх гігієнічність і безшумність. Негативні сторони - велика трудомісткість, що також збільшує термін будівництва.

Таблиця №2

Найменування приміщень

Тип підлог по проекту

Схема підлог

Елементи підлоги і їх товщина

Площа підлоги, м2

1

2

3

4

5

Прихожа, житлові кімнати

I

1.Покриття лінолеум. 5мм.

2.Плита основи підлоги. 40мм.

3.Стрічкова звукоізоляція.

4.Стяжка

5.Плита перекриття. 220мм.

2877

Санвузол, ванна, кухня

III

1.Плитка керамічна 5мм. на клею Ceresit

2.Гріючий кабель залитий піщано-цементним розчином М100,30мм.

3.Вирівнююча стяжка із цементно-піщаного розчину М100 товщиною 30мм.

4.Шар руберойду на мастиці

5.Плита перекриття

444,6

Підвал

IV

1.Покриття бетон 30мм.

2.Гідроізоляція - 1 шар рубероїда на мастиці.

3.Підстелюючий шар бетону класу В15, 140мм.

4.Ущільнений грунт 100мм.

280,12

1.5.Специфікація збірних елементів

Таблиця № 3

Марка

Позначення

Наіменування

Кількість, шт.

Маса, од. (кг)

Примітки

1

2

3

4

5

6

П72.15-8 АтVт

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

П72.12-8 АтVт

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

ПК71.15-8 АтVт

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

ПК48.12-8 АтVт

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

ПК42.15-8 АтVт

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

ПК36.15-8 т

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

ПК36.12-8 т

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

ПК28.15-8 АтVт

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

ПК28.12-8 АтVт

ГОСТ 9561-91

Плити перекриття

2ПБ 13-1

Серія 1.038.1-1

Перемички

46

54,0

2ПБ 16-2

Серія 1.038.1-1

Перемички

32

65,0

2ПБ 17-2

Серія 1.038.1-1

Перемички

20

71,0

2ПБ 19-3

Серія 1.038.1-1

Перемички

80

81,0

2ПБ 25-3

Серія 1.038.1-1

Перемички

44

103,0

3ПБ 39-8

Серія 1.038.1-1

Перемички

24

257,0

3ПБ 16-37

Серія 1.038.1-1

Перемички

36

102,0

5ПБ 18-27

Серія 1.038.1-1

Перемички

30

250,0

5ПБ 27-27

Серія 1.038.1-1

Перемички

24

375,0

1ЛМ 30.12-15-4

Серія 1.152.1-7

Сходові марші

16

2ЛМ 25.15-4-К

Серія 1.152.1-5

Сходова площадка

16

ФЛ 32.12-1

ГОСТ 13580-85

Фундаментні подушки

13

3230,0

1

2

3

4

5

6

ФЛ 24.24-1

ГОСТ 13580-85

Фундаментні подушки

40

4750,0

ФЛ 16.24-1

ГОСТ 13580-85

Фундаментні подушки

20

2150,0

ФЛ 24.12-1

ГОСТ 13580-85

Фундаментні подушки

6

2300,0

ФЛ 16.12-1

ГОСТ 13580-85

Фундаментні подушки

8

1030,0

ФЛ 16.8-1

ГОСТ 13580-85

Фундаментні подушки

8

650,0

ФБС 24.5.6-Т

ГОСТ 13579-78

Фундаментні блоки

130

1630,0

ФБС 12.5.6-Т

ГОСТ 13579-78

Фундаментні блоки

54

790,0

ФБС 9.5.6-Т

ГОСТ 13579-78

Фундаментні блоки

110

590,0

1.6.Специфікація елементів заповнення пройомів

Таблиця № 4

Марка

Позначення

Наіменування

Кількість

Маса, од.,(кг)

Примітки

Віконні блоки

СПД 15-15

СПД 15-21

СПД 9-9

СПД9-15

ГОСТ 24699-2002

СПД15-16

СПД 15-21

СПД 9-9

СПД9-15

48

32

7

7

Дверні блоки

ДГ 21-7

ДГ 21-9

ДГ 21-15

ГОСТ 475-78(2002)

ДГ 21-7

ДГ 21-9

ДГ 21-45

64

72

24

1.7.Інженерне обладнання будинку

1.7.1.Опалення

Опалення та гаряче водопостачання запроектоване з магістральних теплових мереж від УТ-1, з нижньою розводкою по підвалу. Приладами опалення служать конвектора. На кожен блок - секцію і кожен вбудований блок виконується окремий тепловий вузол для регулювання та обліку теплоносія. Магістральні трубопроводи і труби стояків, розташовані в підвальній частині будівлі ізолюються і покриваються алюмінієвою фольгою.

1.7.2.Водопостачання

Холодне водопостачання запроектовано від внутрішньоквартального колектора водопостачання з двома вводами. Вода на кожну секцію подається по внутрішньобудинкової магістрального трубопроводу, розташованого в підвальній частині будівлі, який ізолюється і покривається алюмінієвою фольгою. На кожну блок - секцію і вбудований блок встановлюється рамка введення. Навколо будинку виконується магістральний пожежний господарсько - питний водопровід з колодязями, в яких встановлені пожежні гідранти.

1.7.3.Каналізація

Каналізація виконується внутрішньо дворова з врізкою в колодязі внутрішньоквартальної каналізації. З кожної секції і кожного вбудованого приміщення виконуються самостійні випуску хозфекальних та дощової каналізації.

1.7.4.Енергопостачання

Енергопостачання виконується від міської підстанції з живленням по дві секції двома кабелями - основний і запасний. Вбудовані приміщення живляться окремо, через свої електрощитові. Всі електрощитові розташовані на перших поверхах.

1.8.Техніко-економічні показники

Таблица № 5

Наіменування показників

Одиниці вимірювання

Кількість

Число квартир

Штук

18

Будівельний об'єм

м³

12215

Площа забудови

м²

616,9

Загальна площа

м²

2467,6

Житлова площа

м²

993,6

2.Розрахунково – конструктивний розділ

2.1.Розрахунок багатопустотної плити перекриття

Тип плит перекриття приймається в залежності від архітектурно–планувальних вимог, величини і характеру корисного навантаження, умов виготовлення. Для будівлі приймаємо багатопустотні плити перекриття.

В кваліфікаційному проекті плити міжповерхового перекриття запроектовано:

- багатопустотна плита з круглими пустотами. Номінальна ширина рядової плити 1,2 м. (Мал.2).

Мал.2. До розрахунку збірної багатопустотної плити :а – конструктивна схема; б – розрахункова схема плити; в – поперечний переріз плити; г – розрахунковий переріз плити

2.2.Збір навантажень, які діють на плиту

Таблиця 6

Вид

навантаження

Нормативне навантаження,

кН/м2

Коефіцієнт надійності за навантаженням

Розрахункове

Навантаження

кН/м2

Керамічні плитки

t =0,013 м, ρ = 1800 кг/м3

0.013·18 =

=0,234

1,3

0,304

Стяжка з цементно – пісчаного розчину

t = 0,04 м, ρ =2200кг/м3

0,04 · 22=

=0,88

1,3

1,14

Звукоізолююча

пінобетонна плита

t = 0,006 м, ρ =500кг/м3

0,06·5=

=0,3

1,3

0,39

Пустотна плита перекриття

2,70

1,1

2,97

Постійне навантаження q

4,11

4,8

Тимчасове навантаження

в тому числі :

тривале vl

короткочасне vsh

9,0

4,00

5,00

1,2

1,2

10,8

4,80

6,00

Повне навантаження g + v

13,11

15,60

Навантаження на 1п.м. довжини при номінальній ширині плити 1,2 м :

- розрахункове:

постійне g = 4,80 · 1,2 = 5,76 (кН/м);

повне (g + v) = (4,8+10,8) · 1,2 = 18,72 (кН/м);

- нормативне:

постійне gn = 4,11 · 1,2 = 4,93 (кН/м);

повне (gn + vn) = (4,11+9) · 1,2 = 15,73 (кН/м);

довготривале і постійне (gn + vln) = (4,11+4) · 1,2 =9,7 (кН/м).

2.3.Матеріали для плити

Бетон важкий, класу В15: у відповідності з табл.12 [5] Rbn=Rb,ser=11,0МПа, Rbtn = Rbt,.ser =1,15МПа; згідно табл.13 [5] Rb=8,5МПа, Rbt = 0,75 МПа. Початковий модуль пружності з табл.18 [5]. Eb = 23·103 МПа. Коефіцієнт умов роботи бетону γb2 = 0,9 (табл.15 [5] ).

Арматура : поздовжня – класу А-ІІІ, згідно з табл.22 [5] при ds≥10 мм, Rs=365МПа, згідно табл.29 [5] Es = 20·104 МПа; поперечна - класу А-І, за табл.22 [5] Rs=225МПа, Rsw=175 МПа, Es = 21·104 МПа. До тріщиностійкості плити ставляться вимоги 3-ої категорії.

2.4.Розрахунок плити за граничними станами першої групи

Встановлення розрахункових розмірів плити і визначення зусиль від зовнішніх навантажень:

Розрахунковий проліт плити:

lo = l-16см=6000-160=5840мм.

Поперечний переріз пустотної плити (див.мал.2,в) може бути замінений еквівалентним двутавровим перерізом з полицями в стиснутій та розтягнутій зонах (див.мал.2,г).

Висота перерізу пустотної плити приймається : h =22(см);робоча висота

ho = h- 2-0,5ds = 220-20-0.520 = 190 (мм).

Інші розміри розрахункового поперечного перерізу (див.мал.2,).

Решта розмірів розрахункового перерізу (див.мал.2 ) : товщина верхньої і нижньої полиць hf / = hf = (220 – 143) / 2 =38 (мм); ширина верхньої і нижньої полиць, відповідно, bf / =117(см), bf =119 (см), ширина ребра

b = 117 – 6 · 14,3 = 31,14 (cм).

Розрахункова схема плити в цілому являє собою однопролітну балку завантажену рівномірно розподіленим навантаженням (див.мал.2,б).

Зусилля від розрахункового повного навантаження:

- згинаюий момент в середині прольоту lo = 5,84 (м)

(кН · м);

- поперечна сила по осі опор

(кН · м).

Зусилля від нормативного навантаження :

- повного

(кН · м);

(кН);

- постійного і довготривалого

(кН· м);

(кН· м).

2.4.1.Розрахунок міцності перерізів, нормальних до поздовжньої осі

Розрахунковий переріз плити двотавровий з полицею в стиснутій зоні (мал.2,г).

Положення межі стиснутої зони бетону визначаємо з умови:

;

умова не виконується, .

Відповідно, межа стиснутої зони проходить в стінці. Обчислюємо значення коефіцієнта за формулою:

За табл. 5.3.[1] знаходимо значення ξ = 0,43; η=0,785.

(см2)

приймаємо 7 Ø 16 A – III з As = 14,07 см 2,

ho = h – азш – ds – с/2 = 22 – 2 – 1.7/ 2 = 19,15 (см) ≈ 19 (см),

де азш ≥ 2 (см) –захисний шар бетону.

2.4.2 .Розрахунок міцності перерізів, похилих до поздовжньої осі

Перевіряємо умову забезпечення міцності бетону на стиск по похилій смузі між похилими тріщинами при дії поперечної сили Q = 45,93 кН за формулою:

.

Коефіцієнт , що враховує вплив хомутів, визначається за формулою:

,

де ;

– коефіцієнт поперечного армування, .

З умови зварювання з поздовжньою робочою арматурою Ø16А–ІІІ (додаток 9 [1] приймаємо в якості поперечної арматури 6А-І з площею перерізу 0,283 (см 2 ) ), (згідно табл.22 [5] Rsw = 175 МПа). При числі поздовжніх стержнів отримаємо Аsw = 7· 0,283 = 1,98 (см2).

Згідно з п.5.27 [5], крок поперечної арматури в приопорній зоні довжиною

h  1/4 прольоту при h ≤ 220 (мм) не повинен перевищувати S≤h / 2 ≤ 11 см.

Обчислюємо S = 22 / 2 = 11 (см), приймаємо S = 10 (см); b = 31,2(см), (див.мал.2, б).

1,98 / 10 · 31,2 = 0,006;

1+ 5 · 8,7 · 0,006 =1,26 ≈ 1,3= 1,3.

Коефіцієнт .

Перевіряємо умову:

Q = 45,93 (кН) < 0,3 · 1,1 · 1,26 · 0,92 · 8,5 · 31,2 · 19 · (10 –1) =174,89 (кН).

Умова виконується, тобто міцність по похилій полосі між похилими тріщинами забезпечується. Тепер виконуємо розрахунок на дію поперечної сили для забезпечення міцності по похилій тріщині для найбільш небезпечного похилого перетину за умовою:

Q ≤ Qb + Qsw + Qs,inc , Qs,inc = 0 (похилі стержні відсутні).

Поперечне зусилля Qb, що сприймається бетоном, визначаємо за формулою:

в якій : згідно з п. 3.31 [5] коефіцієнт γb2 , що враховує вплив виду бетону, приймається для важкого бетону γb2 = 2,0; коефіцієнт f, що враховує вплив стиснутої полички таврового елемента визначається за формулою:

,

n = 0.0 (поздовжнє зусилля відсутнє);

довжину проекції С найбільш небезпечного похилого перетину на поздовжню вісь елемента визначаємо за формулою:

,

при цьому зусилля в хомутах на одиницю довжини елемента обчислюємо за формулою:

(Н/см),

приймаємо,Сo=26см . Обчислюємо:

де γb3 = 0.6 – коефіцієнт що враховує тип бетону (п.3.31 [5]).

2.5.Розрахунок плити за граничними станами другої групи

Розрахунок плити за розкриттям тріщин, нормальних до поздовжньої осі.

Для конструкцій, що експлуатуються в закритих приміщеннях, до тріщиностійкості яких предявляються вимоги 3-ої категорії, згідно табл. 2[5], гранична ширина розкриття тріщин : короткочасна [α crc1] = = 0,4 (мм), довготривала [α crc2 ] = 0,3 (мм).

Розрахунок ведеться за навантаженням із коефіцієнтом надійності за навантаженням γf = 1,0.

Ширина розкриття тріщин визначається за формулою:

α crc = φ1 · η · δ · λ · σs / Es · d.

Напруження в поздовжній робочій арматурі визначається за формулою:

.

Приймаємо плече внутрішньої пари сил:

Z ≈ ho – 0,5 · hf / = 19 – 0,5 · 3,8 = 17,1 (см).

Напруження в арматурі від діі постійного і довготривалого нормативних навантажень (згинаючий момент Mnl = 41,35 (кН· м)).

(МПа);

напруження в арматурі від дії повного нормативного навантаження, від якого згинаючий момент Мn = 67,06 (кН· м),

(МПа).

Коефіцієнт армування приймаємо без врахування стиснутої зони бетону:

.

Коефіцієнт φl приймається рівним :

-для короткочасних навантажень і нетривалої дії постійних і тривалих навантажень φl = 1,0;

-для тривалої дії постійних і довготривалих навантажень для конструкцій із важкого бетону природної вологості:

.

Коефіцієнт η = 1,0 –для стержневої арматури періодичного профілю (п.4.14 [5] ).

Коефіцієнт δ визначається за формулою:

,

де α = Es / Eb = 20 · 104 / 23 · 103 = 8,7;

φd =1,13 – коефіцієнт, який згідно п.4.14 [5], визначено за лінійною інтерполяцією.

Обчислюємо:

Коефіцієнт λ визначається за формулою:

де коефіцієнт ω визначається за формулою:

Для короткочасних навантажень і нетривалої дії постійних і тривалих навантажень:

для тривалої дії постійних і довготривалих навантажень:

Обчислюємо коефіцієнт λ : для короткочасної дії навантаження:

для тривалої дії навантаження:

Приймаємо

Визначаємо ширину розкриття тріщин:

Умова виконується.