Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес. Померанський І.В. НП для с.в....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1.Поняття предмету і методу правового регулювання цивільного процесуального права України

2.Поняття цивільної процесуальної форми

3.Види та стадії цивільного судочинства

Питання для самостійного вивчення

1.Співвидношення цивільного процесу та цивільного процесуального права України

2.Місто цивільного процесуального права у системі права України

3.Функции цивільного процесуального права

Тема 2. Принципи цивільного процесуального права

У науці цивільного процесуального права принципи цивільного процесуального права визначаються наступним чином. А.Ф. Клейнман під принципами цивільного процесуального права розуміє корінні підстави цивільного процесуального права. К.С. Юдельсон визначає принципи цивільного процесуального права як теоретичні положення, які виражають необхідність визначення засобів і форм регулювання державою суспільних відносин, обумовлених об'єктивними закономірностями суспільного розвитку. Н.А. Чечіна під принципами цивільного процесуального права розуміє основні ідеї, положення, керівні підстави з питань здійснення правосуддя в цивільних справах.

Із урахуванням викладеного можна дати таке визначення принципів цивільного процесуального права. Принципи цивільного процесуального права – це основні ідеї правосуддя в цивільних справах, які закріплено в нормах права.

Значення принципів цивільного процесуального права визначається їхнім впливом на нормотворчу діяльність. Під час внесення змін до законодавства нормотворчі органи не повинні допускати протиріччя між новими нормами права та його чинними принципами.

Систематизація принципів цивільного процесуального права – це їхнє згрупування згідно з обраним критерієм. У науковій та навчальній літературі з цивільного процесуального права такими критеріями є джерело закріплення принципів (конституційні принципи та принципи, закріплені у процесуальному законодавстві), предмет регулювання (принципи організації та принципи здійснення правосуддя), їхня функціональна роль (організаційно-функціональні та функціональні).

Найбільш практичне значення має систематизація принципів цивільного процесуального права за їхнім змістом та сферою розповсюдження (загальноправові, міжгалузеві, галузеві).

До загальноправових принципів цивільного процесуального права належать демократизм, гуманізм та законність.

Демократизм цивільного процесуального права України полягає в тому, що, здійснюючи правосуддя в цивільних справах, суд повинен захищати соціально-економічні, політичні, особисті права та свободи громадян, права та законні інтереси підприємств, установ, організацій. Діяльність суду має бути направлена на зміцнення правової держави, соціальної справедливості, демократизації всього суспільного життя.

Гуманізм цивільного процесуального права України полягає в тому, що учасникам цивільного процесу забезпечено рівне становище незалежно від статі, освіти, віку, національності та соціального стану. Позивачі за деякими категоріями справ звільняються від сплати державного мита (у справах про поновлення на роботі, в аліментних справах та інших). Ст. 126 ЦПК України встановлює пільгову підсудність за рядом справ.

Принцип законності означає, що провадження в цивільних справах у судах України ведеться за цивільними процесуальними законами України, що діють під час розгляду справи, здійснення окремих процесуальних дій. Усі учасники процесуальної діяльності повинні дотримуватися цих законів. Суд повинен вирішувати справи на підставі Конституції України, інших актів законодавства України, міжна­родних договорів України. Ці положення закріплені в ст. 3, ст. 11 ЦПК України.

До міжгалузевих принципів цивільного процесуального права належать такі принципи, як здійснення правосуддя тільки судом (ст. 6 ЦПК України), рівність громадян перед законом і судом (ст. 6 ЦПК України), колегіальність розгляду цивільних справ (ст. 7 ЦПК України), принцип незалежності суду (ст. 8 ЦПК України), гласність судового розгляду (ст. 10 ЦПК України). Ці принципи також закріплено у ст. 129 Конституції України. До міжгалузевих принципів належить і принцип національної мови судочинства (ст. 10 Конституції України, ст. 9 ЦПК України).

Особливо слід звернути увагу на принцип об'єктивної істини. Принцип об'єктивної істини полягає в тому, що висновки суду, зроблені ним у прийнятому рішенні, повинні відповідати дійсним обставинам справи. Захисту підлягає право, порушення якого мало місце в дійсності, тому суд покликаний установити всі ті факти, які дозволяють йому дати правильну оцінку справи. У ст. 15 ЦПК України говориться, що суд зобов'язаний ужити передбачених законом заходів щодо всебічного, повного та об'єктивного з'ясування обставин справи. Об'єктивність досягається за умовою безстороннього й сумлінного ставлення суду й учасників процесу до дійсних обставин справи.

Серед галузевих принципів цивільного процесуального права особливо слід звернути увагу на принципи диспозитивності, змагальності, безпосередності.

Принцип диспозитивності означає можливість учасників процесу вільно розпоряджатися своїми правами. Цей принцип відноситься до визначення основ руху процесу - його виникнення, розвитку, припинення. За цим принципом право бути ініціатором порушення цивільної справи належить тільки суб'єктам матеріальних правовідносин. Право прокурора та органів державного управління бути ініціаторами порушення цивільних справ в окремих випадках необхідно розглядати не як обмеження свободи розпорядження правами, а як надання допомоги в розпорядженні правами з урахуванням інтересів зацікавлених осіб.

Суть принципу змагальності полягає в тому, що сторони самі визначають коло фактів, на які вони посилаються як на підстави своїх вимог і заперечень. Формальна сторона цього принципу передбачає таку процедуру, в якій справа розглядається шляхом змагання, спору сторін, дослідження доказів, виступу в судових дебатах.

Із принципу безпосередності випливає вимога до суду безпосередньо дослідити матеріали у справі з першоджерел, а також гарантованість для осіб, які беруть участь у справі, безпосередньої участі в судовому засіданні з розгляду справи і проведення поза ним процесуальних дій.