Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес. Померанський І.В. НП для с.в....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1.Поняття апеляційного оскарження.

2.Порядок порушення апеляційного судочинства

3. Порядок розгляду апеляційної скарги, подання

Питання для самостійного вивчення

1.Зміст ухвали апеляційного суду

2.Зміст рішення апеляційного суду

Тема 20. Касаційне провадження

Об'єктом касаційного оскарження, касаційного подання прокурора можуть бути рішення та визначення суду першої інстанції, що набрали чинності, що були предметом розгляду суду апеляційної інстанції, а також визначення та рішення суду апеляційної інстанції. Підставою касаційного оскарження, касаційного подання є неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права.

Право касаційного оскарження мають сторони й інші особи, що беруть участь у справі, прокурор, а також особи, що не брали участь у справі, якщо суд розв'язав питання про їхні права й обов'язки (ст. 324 ЦПК України).

Згідно зі ст. 325 ЦПК України касаційна скарга може бути подана протягом двох місяців з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.

У разі пропущення строку, встановленого частиною першою цієї статті, з причин, визнаних судом поважними, суд касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк, але не більш як у межах одного року з дня виникнення права на касаційне оскарження.

Касаційна скарга, подана після закінчення строку на касаційне оскарження, повертається судом касаційної інстанції особі, яка її подала, якщо вона не порушує питання про поновлення цього строку, а також коли у поновленні строку відмовлено.

Питання про поновлення строку на касаційне оскарження і про повернення касаційної скарги вирішується ухвалою. Суду касаційної їнстанції. касаційне подання прокурора можуть бути подані протягом одного місяця з дня проголошення визначення або рішення суду апеляційної інстанції.

Касаційна скарга подається безпосередньо до суду касаційної інстанції, де вона реєструється і передається в порядку черговості судді-доповідачу. Протягом десятиденного строку з дня надходження скарги суддя-доповідач вирішує питання про прийняття касаційної скарги до розгляду касаційним судом. За наявності клопотання особи, яка подала скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали).

Якщо заявником допущено недоліки (не сплачено державний збір, скарга (подання) не відповідають вимогам ст. 326 ЦПК), застосовуються положення ст. 121 Кодексу, про що суддю-доповідача постановляє відповідну ухвала.

Суд у десятиденний строк з дня постановлення ухвали про прийняття касаційної скарги витребовує справу, надсилає копії касаційної скарги та доданих до неї матеріалів особам, які беруть участь у справі, і встановлює строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на касаційну скаргу.

Після отримання справи суддя-доповідач протягом десяти днів готує доповідь, у якій викладає обставини, необхідні для ухвалення рішення суду касаційної інстанції, з’ясовує питання про склад осіб, які беруть участь у справі.

Попередній розгляд справи має бути проведений протягом п’яти днів після складання доповіді суддею - доповідачем.

У попередньому судовому засіданні суддя-доповідач доповідає колегії суддів про проведення підготовчої дії та обставин, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції.

Суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.

Суд касаційної інстанції скасовує судове рішення за наявності підстав, які тягнуть за собою обов’язкове скасування судового рішення.

Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.

Питання для самоконтролю

1. Право касаційного оскарження та порядок його здійснення

2. Розгляд справ у суді касаційної інстанції

3. Повноваження касаційної інстанції

Питання для самостійного вивчення

1.Порядок розгляду справи судом касаційної інстанції

2.Межі розгляду справи судом касаційної інстанції

3.Повноваження суду касаційної інстанції

Змістовий модуль 4. Окремі питання що використовують

у зв’язку з розглядом цивільних справ