Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес. Померанський І.В. НП для с.в....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

Введення

В умовах перехідної ринкової економіки зростає роль права. Не останню роль у цьому займає цивільне процесуальне законодавство. Розгляд справ у порядку цивільного судочинства є одним зі способів здійснення судової влади в Україні (ст. 6 Конституції України) та реалізації права на судовий захист (ст. 55 Конституції України).

В останні роки прийнято низку законодавчих актів, які внесли істотні зміни в регулювання цивільного судочинства. Зокрема певним змінам піддалося регулювання процесуальної діяльності у зв'язку із прийняттям 18 березня 2004 року нового Цивільного процесуального кодексу України. С прийняттям нового Кодексу внесені суттєві зміни до закону України „ Про судоустрій України”.

Необхідність написання даного посібника по дисципліні „Цивільний процес” викликана метою надання студентам допомоги в самостійному вивченні цивільного процесу й ознайомлення їх зі змінами в цивільному процесуальному законодавстві.

Зміст курсу Змістовий модуль 1. Загальні питання цивільного процесу

Тема 1. Цивільне процесуальне право як самостійна галузь права

Предмет цивільного процесуального права. Метод правового регулювання цивільних процесуальних правовідносин. Поняття цивільного процесу.

Тема 2. Принципи цивільного процесуального права

Поняття та значення принципів цивільного процесуального права. Система принципів цивільного процесуального права.

Тема 3. Цивільні процесуальні правовідносини

Поняття цивільних процесуальних правовідносин. Передумови виникнення цивільних процесуальних правовідносин. Загальна характеристика складу учасників цивільного процесу.

Тема 4. Сторони у цивільному процесі, їх процесуальні права

Сторони в цивільному процесі, їх права та обов’язки. Процесуальна співучасть. Неналежна сторона й порядок її заміни. Процесуальне правонаступництво.

Тема 5. Треті особи в цивільному процесі

Поняття та види третіх осіб. Участь у процесі прокурора, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та осіб, яким за законом надано право захищати права і свободи інших осіб.

Тема 6. Участь прокурора в цивільному процесі

Загальна характеристика участі прокурора в цивільному процесі. Права та обов’язки прокурора в цивільному процесі.

Тема 7. Участь у цивільному процесі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб

Підстави та мета участі в цивільному процесі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободі та інтереси інших осіб. Форми участі цих органів та осіб у цивільному процесі

Тема 8. Представництво в суді

Поняття представництва в суді. Підстави і види представництва (законне, статутне, добровільне). Повноваження представника в суді. Порядок їх оформлення. Особи, які не можуть бути представниками в суді. Особи, які можуть бути представниками в суді. Документи, що підтверджують повноваження представників.

Тема 9. Підвідомчість і підсутність цивільних справ

Поняття і види підвідомчості. Загальні правила підвідомчості цивільних справ суду. Поняття і види підсудності. Родова підсудність цивільних справ. Територіальна підсудність, її види. Порядок передачі справ до іншого суду.

Тема 10. Процесуальні строки

Поняття і види процесуальних строків. Порядок обчислення, продовження та поновлення процесуальних строків.

Тема 11. Судові витрати. Судові штрафи

Поняття і види судових витрат. Державні мита. Види судових витрат. Звільнення від оплати судових витрат. Розподіл судових витрат між сторонами. Поняття і види судових штрафів. Підстави і порядок накладення судових штрафів.

Змістовий модуль 2. Докази і доказування у цивільному процесі. судовий розгляд цивільних справ

Тема 12. Докази і доказування у цивільному процесі

Поняття доказування в цивільному процесі. Предмет доказування. Підстави звільнення від доказування. Розподіл обов’язків доказування між сторонами. Належність і допустимість засобів доказування.

Поняття доказів в цивільному процесі. Окремі види доказів (засобів доказування). Пояснення сторін і третіх осіб. Показання свідка. Письмові докази. Речові докази. Висновок експерта. Забезпечення доказів.