Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрагмент Метод. обеспеч-я по Хоз пр-су для студ...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
32.5 Кб
Скачать

6. Завдання з самостійної роботи студентів

Тема 1. Господарський процес: поняття, джерела, принципи. Господарські суди в системі органів судової влади

Завдання для самостійної роботи:

1. Письмово підготувати повідомлення за питаннями:

1.1. Історія становлення органів господарського судочинства в Україні (готують студенти, які значаться під номерами 1-10 в алфавітному порядку відповідно до списку академічної групи).

1.2. Судова реформа: перспективи розвитку господарських судів в Україні (готують студенти, які значаться під номерами 11-20 в алфавітному порядку відповідно до списку академічної групи).

1.3. Арбітражні (господарські) суди в країнах ближнього зарубіжжя (готують студенти, які значаться під номерами 21-30 в алфавітному порядку відповідно до списку академічної групи).

2. Скласти схеми:

2.1. «Принципи господарського судочинства».

2.2. «Склад Донецького апеляційного господарського суду».

Тема 2. Підвідомчість і підсудність справ господарським судам України

Завдання для самостійної роботи:

1. Визначить підвідомчість і підсудність наступних спорів, аргументуючи відповідь посиланнями на відповідні норми закону::

1) на вимогу Державної податкової інспекції про стягнення з ТОВ коштів, отриманих без встановлених законом підстав;

2) на вимогу фермера Іванова, який займається веденням фермерського господарства, до районної ради про виділення земельної ділянки під пасовище;

3) на вимогу ТОВ «АКВА», яке відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців знаходиться у місті Донецьку, про визнання банкрутом приватного підприємця К., який зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності у Дарницькому районі м. Києва;

4) на вимогу приватного підприємця Іванова, зареєстрованого як суб’єкт підприємницької діяльності у м. Донецьку до ПП «Промінь», зареєстрованого у м. Луганську, про витребування з чужого незаконного володіння трактора, який належить приватному підприємцю та знаходиться у вказаної юридичної особи за її місцезнаходженням.

2. Вирішіть задачу.

У провадженні місцевого господарського суду знаходиться позов ТОВ «ВЕСТ» до ТОВ «НОРД» про визнання недійсним договору підряду. Перед початком судового засідання представники ТОВ «ВЕСТ» заявили відвід судді, що розглядає справу, у зв'язку з тим, що він є братом директора ТОВ «НОРД». Клопотання про відвід судді головою господарського суду задоволене, проте розглянути спор у даному господарському суді стало неможливим через те, що ряд суддів були у відпустках, відрядженні, відсутні з інших поважних причин.

Який вихід з даної ситуації? Який господарський суд повинен розглянути спір? Які судові акти у даному випадку повинен винести місцевий господарський суд?

Тема 3. Учасники господарського процесу

Завдання для самостійної роботи:

1. Зробіть порівняльний аналіз положення сторін, третіх осіб та їх представників у судовому процесі та заповніть таблицю:

Процесуальний статус у

судовому процесі

Сторони в господарському процесі

Треті особи у господарському процесі

Представники сторін та третіх осіб

1

2

3

4

1. Підстави участі у справі.

2. Необхідність досудового врегулювання спору.

3. Стадія господарського процесу, на якій можна вступити у справу.

4. Права.

5. Обов'язки.

6. Підстави припинення участі у судовому процесі.