Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрагмент Метод. обеспеч-я по Хоз пр-су для студ...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
32.5 Кб
Скачать

Тема 10. Перегляд судових актів Вищого господарського суду україни Верховним судом України

Завдання для самостійної роботи:

1. Викласти фабулу господарського спору, суть рішення господарського суду першої інстанції, постанови апеляційної інстанції та Вищого господарського суду за вказаним спором та підготувати проект касаційної скарги (подання) до Верховного Суду України..

2. Вивчивши господарське процесуальне законодавство (арбітражне процесуальне законодавство) інших країн (не меншого трьох), дайте відповідь на наступні питання:

1) який судовий орган є останньою інстанцією при вирішенні господарських спорів?

2) які судові акти і яких господарських (арбітражних) судів можуть бути оскаржені до судової інстанції, рішення якої є остаточним по господарському спору?

3) хто і за якими підставами має право подати скаргу (подання) до судової інстанції, рішення якої є остаточним по господарському спору?

4) які повноваження судової інстанції, рішення якої є остаточним по господарському спору, при розгляді скарги (подання)?

Вкажіть назву, дату прийняття, офіційне видання використаних нормативних актів, номери статей.

3. Вирішіть задачу.

Приватний підприємець подав до Верховного Суду України касаційну скаргу на постанову Вищого господарського суду України, що залишив у силі рішення місцевого господарського суду, який задовольнив позов ТОВ до приватного підприємця. У касаційній скарзі приватний підприємець просить відмінити постанову Вищого господарського суду України і направити справу на новий розгляд оскільки при розгляді спору по суті в першій інстанції місцевий господарський суд не надав адвоката для захисту його інтересів, що є порушенням Конституції України, яка гарантує кожному право користуватися правовою допомогою при розгляді його справи в суді. Сам же він, не маючи юридичної освіти, не міг належним чином організувати свій захист і надати необхідні докази, тому місцевий господарський суд виніс ухвалу не на його користь.

Чи обґрунтовані дії приватного підприємця? Дайте відповідь з посиланням на законодавство.

Тема 11. Перегляд судових актів за нововиявленими обставинами

Завдання для самостійної роботи:

1. За матеріалами періодичного друку і судової практики за минулий або поточний рік підберіть приклада перегляду судових актів за нововиявленими обставинами, зробіть ксерокопію публікації і письмово підготуйте відповіді на питання:

1) об'єкт перегляду;

2) особа, що подала заяву про перегляд судового акту за нововиявленими обставинами;

3) підстави перегляду;

4) результат розгляду заяви (подання).

2. Викласти фабулу господарського спору, суть рішення господарського суду першої інстанції та/або постанови апеляційної інстанції, постанови Вищого господарського суду України, постанови Верховного Суду України за вказаним спором та підготувати проект заяви про перегляд одного з вказаних судових актів за нововиявленими обставинами.

3. Вирішіть задачу.

Господарський суд розглянув позов торгової фірми до заводу «Промінь» про стягнення 60 тис. грн. за недостачу отриманої продукції. Рішенням господарського суду з вантажовідправника була стягнута вказана сума. Після набрання рішенням господарського суду законної сили, районним судом загальної юрисдикції був винесений вирок відносно Іванова, Петрова, Сидорова, працівників станції Донецьк-товарний, які були притягнені до кримінальної відповідальності за розкрадання з вагону продукції, відправленої заводом «Промінь».

Чи є підстави для перегляду рішення за нововиявленими обставинами?

Дайте юридичну оцінку викладеним фактам, аргументуйте свою відповідь посиланням на чинне законодавство України і роз'яснення Вищого господарського суду України.