Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрагмент Метод. обеспеч-я по Хоз пр-су для студ...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
32.5 Кб
Скачать

2. Вирішіть задачу.

ТОВ «Зеніт» звернулося до господарського суду про стягнення з ТОВ «Донторг» суми орендної плати і пені за договором оренди нежилого приміщення.

При розгляді справи ТОВ «Донторг» визнало позов у частині основного боргу, не погодившись з пенею, оскільки в даній частині не був дотриманий досудовий порядок врегулювання спору.

В ході розгляду справи господарським судом ТОВ «Донторг» було реорганізовано шляхом злиття з ЗАТ «Донбас».

Які процесуальні питання виникають у цій ситуації?

Які рішення повинен ухвалити суддя?

3. Складіть проект:

3.1. Заяви позивача про притягнення ТОВ «Омега» у якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору (готують студенти, які значаться під номерами 1-10 в алфавітному порядку відповідно до списку академічної групи).

3.2. Клопотання про відвід судді (готують студенти, які значаться під номерами 11-20 в алфавітному порядку відповідно до списку академічної групи).

3.3. Ухвали господарського суду про заміні неналежного відповідача (готують студенти, які значаться під номерами 21-30 в алфавітному порядку відповідно до списку академічної групи).

Тема 4. Доказування та докази в господарському процесі

Завдання для самостійної роботи:

1. Підготувати повідомлення на тему «Особливості доказування при розгляді окремих категорій господарських спорів».

Студенти самостійно вибирають будь-яку категорію господарських спорів, однак вибрана тема не може повторюватися більш ніж у п’яти студентів.

2. Вирішіть задачу.

У ході підготовки до судового розгляду по спору, пов'язаному з невиконанням зобов'язань, суддя господарського суду виявив, що сторони виготовили і підписали договір за допомогою електронно-обчислювальної техніки, в якій використана система цифрового (електронного) підпису.

За допомогою яких засобів доказування може бути підтверджений факт укладення договору?

3. Вирішіть задачу.

Державна податкова інспекція подала до суду позов про припинення фізичної особи – підприємця Р. у зв’язку з неподанням ним протягом року податкової звітності у встановленому законом порядку

Визначте предмет доказування по справі. Які факти і ким підлягають доказуванню? Які докази можуть бути використані по справі.

Тема 5. Процесуальні строки та судові витрати в господарському процесі.

Завдання для самостійної роботи:

1. Перевірте, чи дотримані процесуальні строки в наступних випадках:

1) на рішення місцевого господарського суду від 1 березня позивач подав апеляційну скаргу 3 травня,

2) відповідач, отримавши 1 червня рішення господарського суду першої інстанції від 27 травня, направив апеляційну скаргу 1 липня;

3) рішення, прийняте господарським судом першої інстанції 27 червня, направлене позивачеві 30 червня, а відповідачеві 3 липня;

4) 18 червня кредитор подав до господарського суду заяву про порушення провадження у справі про банкрутство відносно боржника, грошові зобов'язання якого відносно кредитора наступили 27 березня.

2. Визначить ціну позову, розмір державного мита і ким воно повинно бути сплачено (з кого стягнуто) в наступних випадках:

1) за заявою державної податкової інспекції про визнання ТОВ банкрутом;

2) за позовом колективного фермерського господарства до молокозаводу про стягнення 300 грн.;

3) за касаційною скаргою відповідача про перегляд постанови апеляційного господарського суду про стягнення 50 тис. грн.;

4) за позовом прокурора в інтересах державного підприємства до приватного підприємства про визнання договору поставки на суму 2 млн. грн. недійсним.