Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фрагмент Метод. обеспеч-я по Хоз пр-су для студ...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
32.5 Кб
Скачать

3. Вирішіть задачу.

До місцевого господарського суду надійшла позовна заява від приватного підприємця 3. про стягнення 5 тисяч гривень з фермерського господарства за поставлену і несплачену в строк, передбачений договором, продукцію. Одночасно було подано клопотання про звільнення від сплати державного мита, оскільки майновий стан позивача не дозволяє йому нести відповідні витрати.

Як повинен учинити суддя?

Тема 6. Досудове врегулювання господарських спорів. Предявлення позову.

Завдання для самостійної роботи:

1. Підготувати повідомлення на туму: «Сучасний стан досудового врегулювання господарських спорів в Україні».

2. Викладіть фабулу господарського спору та складіть проект претензії та відповіді на неї.

3. Вирішіть задачу.

Згідно договору оренди нежилого приміщення ТОВ «ВК» (орендар) повинно сплачувати орендну плату в безготівковому порядку на розрахунковий рахунок ПП «Альфа» (орендодавця) не пізніше 1 числа щомісячно.

ТОВ «ВК», знаходячись у скрутному фінансовому положенні, не здійснило черговий платіж строком на 1 квітня.

10 квітня бухгалтер ПП «Альфа» подзвонила бухгалтерові ТОВ «ВК» і нагадала про необхідність провести розрахунок у найближчий день, вказавши, що у разі несплати підприємство звернеться до господарського суду.

Проте, протягом наступних 20 днів грошові кошти на розрахунковий рахунок ПП «Альфа» не надійшли. 1 травня ПП «Альфа» звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з ТОВ «ВК» заборгованості з орендної платі і пені за прострочення платежу.

Договором оренди між сторонами передбачений обов'язковий досудовий порядок врегулювання спорів, що виникають при його виконанні.

Чи правомірні дії орендаря і орендодавця? Якщо ні, то в якій частині і чому? Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

Дайте правову оцінку даній ситуації і викладіть належну модель поведінки учасників спірного правовідношення.

4. Викладіть фабулу господарського спору і підготуйте проект позовної заяви до господарського суду відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.

5. Вирішіть задачу.

Шахта подала позов до ТЕЦ про стягнення грошового боргу за поставлене відповідно до договору вугілля, що коксувалося. У ході судового розгляду між сторонами була досягнута мирова угода, згідно до якої відповідач зобов'язувався щомісячно протягом року рівними частками вносити платежі в рахунок погашення боргу.

Після затвердження мирової угоди господарським судом відповідач звернувся із заявою про зміну способу виконання зобов'язання: запропоновано погасити борг передачею позивачеві виробів з металу на всю суму заборгованості.

Чи є правомірними дії позивача? Чи можлива зміна елементів позову без згоди позивача?

Тема 7. Порушення провадження у справі, підготовка матеріалів до розгляду в першій інстанції та вирішення спорів у першій інстанції. Забезпечення позову

Завдання для самостійної роботи:

1. Викласти фабулу господарського спору та підготувати проект позовної заяви і рішення господарського суду відповідно до вказаної позовної заяви.

2. Підготувати проект ухвали господарського суду:

а) про припинення провадження по справі (готують студенти, які значаться у списку академічної групи під парними номерами, а саме: 2, 4, 6, 8, 10 ... і т.п.);

б) про залишення позовної заяви без розгляду (готують студенти, які значаться у списку академічної групи під непарними номерами, а саме: 1, 3, 5, 7, 11 ... і т.п.).

3. Вкажіть можливі варіанти дій судді, якщо в момент перевірки явки осіб, що беруть участь в справі, з'ясувалася одна з обставин:

1) позивач не з'явився в судове засідання;

2) відповідач не сповіщений про місце і час судового засідання, а позивач клопоче про розгляд справи по суті;

3) відсутня третя особа, що заявляє самостійні позовні вимоги, належним чином сповіщена про час і місце проведення судового засідання;

4) не з'явилися в засідання свідок і експерт.

4. Розв’язати завдання.

У засіданні господарського суду першої інстанції позивач від позову відмовився, пославшись на усну домовленість з відповідачем, згідно якої останній зобов'язується сплатити суму боргу найближчим часом.

Господарський суд першої інстанції прийняв відмову від позову, залишивши позов без розгляду.

Оцініть дану ситуацію. Чи правомірні дії позивача і суду?