Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес. Померанський І.В. НП для с.в....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Поняття позову та його елементів

2. Види позовів

3. Форма і зміст позовної заяви

Питання для самостійного вивчення

1.Зустрічний позов

2.Відкриття провадження у справі

Тема 14. Підготовка цивільних справ до судового розгляду

Забезпечити правильне і швидке вирішення цивільної справи можна тільки після глибокої і всебічної її підготовки до судового розгляду. Тому підготовка справ до судового розгляду є однією з важливих стадій цивільного процесу. Добре проведена підготовка справи до розгляду сприяє всебічному, повному й об'єктивному з'ясуванню дійсних обставин справи, прав і обов'язків сторін.

Підготовка справ до розгляду в судовому засіданні, незалежно від її складності, є обов'язковою стадією цивільного процесу, її слід починати з моменту прийняття позовної заяви до призначення справи до розгляду.

Під час підготовки цивільної справи до розгляду судді повинні суворо додержуватися вимог глави 3 ЦПК України, а також керуватися постановою Пленуму Верховного Суду України від 5 березня 1977 року зі змінами, внесеними постановою Пленуму від 25 грудня 1992 року "Про підготовку цивільних справ до судового розгляду".

Перші відомості про фактичні обставини цивільної справи суддя одержує з поданої заяви. Залежно від змісту заяви і характеру правовідносин між сторонами суддя визначає процесуальні дії, які він повинен виконати під час підготовки справи до розгляду.

Після відкриття провадження у справі суд невідкладно надсилає особам, які беруть участь у справі, копії ухвали про відкриття провадження у справі. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі відповідачу надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів, а третій особі – копія позовної заяви (ст.127 ЦПК).

Відповідач може заперечувати проти позову, посилаючись на незаконність вимог позивача, їх необґрунтованість, відсутність у позивача права на звернення до суду або наявність перешкод для відкриття провадження у справі.

Підготовка справ до розгляду в судовому засіданні, включає проведення попереднього судового засідання.

Порядок проведення попереднього засідання передбачене ст.ст.129, 130 ЦПК України.

Попереднє судове засідання повинно бути призначено і проведено протягом одного місяця з дня відкриття провадження у справі.

Попереднє судове засідання проводиться з метою з’ясування можливості врегулювання спору до судового розгляду або забезпечення правильного та швидкого вирішення справи.

Попереднє судове засідання проводиться суддею за участю сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Для врегулювання спору до судового розгляду суд з’ясовує: чи не відмовляється позивач від позову, чи визнає позов відповідача, чи не бажають сторони укласти мирову угоду або передати справу на розгляд третейського суду.

Ухвалення у попередньому судовому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводяться в порядку, встановленому статтями 174 і 175 ЦПК України.

Якщо між сторонами укладено договір про передачу спору на вирішення третейського суду, суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду.

Якщо спір не врегульовано у визначеному порядку, суд:

1)уточнює позовні вимоги або заперечення проти позову;

2)вирішує питання про склад осіб, які братимуть участь у справі;

3) визначає факти, які необхідно встановити вирішення спору і які з них визнаються кожною стороною, а які підлягають доказуванню;

4)з’ясовує, якими доказами кожна сторона буде уґрунтовувати свої доводи чи заперечення щодо невизнаних обставин, та встановлює строки їх подання;

5) за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, вирішує питання про витребування доказів та виклик свідків, про проведення експертизи, залучення до участі у справі спеціаліста, перекладача, особи, яка надає правову допомогу, або про судові доручення щодо збирання доказів;

6) у невідкладних випадках проводить огляд на місці, огляд письмових і речових доказів;

7) за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, вирішує питання про вжиття заходів забезпечення позову;

8)вчиняє інші дії, необхідні для підготовки справи до судового розгляду;

9)визначає час і місце судового розгляду.

Попереднє судове засідання є обов’язковим для кожної справи, за винятком випадків, встановлених ЦПК України.

За заявою однієї або обох сторін про неможливість явки до суду проведення попереднього судового засідання може бути відкладено, якщо причини неявки буде визнано судом поважними.

У разі неявки у попереднє судове засідання сторони без поважних причин або неповідомлення нею причин ніякі з’ясування обставин у справі проводиться на підставі доказів, про подання яких було заявлено до або під час попереднього судового засідання. У подальшому прийняття інших доказів залежить від поважності причин, через які вони були подані несвоєчасно.

Про процесуальні дії, які необхідно вчинити до судового розгляду, суд постановляє ухвалу.

Попереднє судове засідання проводиться з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України для судового розгляду, з винятками, встановленими главою 3.