Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_ABD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
814.59 Кб
Скачать

Тема 13. Аналіз банківських ризиків

        1. Основні види ризиків, задачі

        2. Та інформаційна база їх аналізу

Ризик означає невизначеність пов`язану з настанням будь-якої події або її наслідками. Невизначеність це результат неочікуваних змін, наприклад, процентної ставки, потоків депозитів, кредитоспроможності позичальників, валютних курсів тощо. Оскільки рішення менеджерів враховують очікувані зміни, то виходить, що джерелом ризику є тільки непередбачувані зміни. Управління ризиком можна спростити,кщо навчитись точніше формулювати очікування і виявляти джерела непередбачуваних змін. Для оцінки таких непередб змін використовуються різні методи, що будуються на оцінці мікро- і макроекономічних факторів на основі математичних моделей і статистичних методів.

Ризик фінансового інструменту можна оцінити двома способами:

-як окремий ризик, коли актив або пасив розгладаються окремо від інших активів чи пасивів

-як ризик портфеля активів чи пасивів, коли актив або пасив розглядаються як складова сукупності вимог чи зобов’язань, що входять до портфеля.

Простіше всього аналізувати ризик, якщо поділити його на 2 категорії-рівень ризику і рівень часу. Рівень ризику можна визначити порівнянням ризикованості тих або ін.. інвестицій

Всі банківські операції відрізняються різним ступенем ризику. На практиці прийнято оцінювати значну кількість ризиків, які можуть охарактеризувати ситуацію і ймовірність здійснення події. Основними прийнято вважати та оцінювати – кредитний, валютний, інвестиційний, процентний ризик та ризик ліквідності. Контроль за банківськими ризиками , їх аналіз і управління ними представляє собою один з найважливіших факторів, що визначають прибутковість банку на перспективу.

        1. 2. Кількісна оцінка кредитного ризику.

У зв`язку із специфікою банків значне місце в системі банківських ризиків займає кредитний ризик пов`язаний з кредитною діяльністю банків. Кредитний ризик – імовірність неповернення позичальником отриманого кредиту та процентів за користування позикою в результаті фінансових ускладнень, фінансового краху чи шахрайства.

Кредитний ризик тісно пов'язаний з ризиком ліквідності, %, валютним ризиками. Наявність у кред.портфелі значного обсягу пробл.кредитів та зниження ринкової вартості кред.портфеля зумовить зменшення капіталу, що призведе до втрати ліквідності,збільшення % ризику, збільшення валют.ризику.

Фактична оцінка кредитного ризику у фінансовому виразі визначається впливом кредитного ризику на фінансовий результат. Ризик втрати основних сум кредитів непокритих страховими резервами, визначається як різниця між розрахунковою (РСР) та фактичною(ФСР) сумами страхового резерву, виходячи із структури класифікованих кредитів. Р1кр=РСР-ФСР

Ризик втрати процентних доходів розраховується як сума прострочених нарахованих доходів. Загальний абсолютний кредитний ризик : Р1=Р1кр+Р2кр.

        1. 3.Аналіз "кредитного портфеля"

по групахризику і напрямках диверсифікації.

Кредитний портфель – це сукупність усіх позик наданих банком з метою отримання прибутку. Кредитний портфель включає агреговану балансову вартість усіх кредитів, ут.ч. прострочених,пролонгованих та сумнівних до повернення.

Система показників менеджменту кред.портфеля включає:-заг.стан кред.портфеля;-характ-ка кред.порт. з погляду кред.ризику;-хар-ка кред.портфеля з погляду дохідності.

Вихідними даними для оцінки кредитного ризику по видах класифікованих кредитів виступають:

Ступінь ризику (r), який диференціюється в розподілі за ступенем ризику ;

Обсяги кредиту в цьому розподілі (КРі).

На основі цих показників розраховуються розміри класифікованих кредитів або кредитів з врахуванням ступеня ризику за формулою КРкл=сума КРі *ri Чим більше значення r тим більш ризиковою є кред. дія-ть. Обсяги класифікованих кредитів є базою для визначення резервів для покриття ризиків по кредитних операціях. Коефіцієнти ризику: стандартні позики – 2%, під контролем 5%, субстандартні 20%, сумнівні 50%, безнадійні 100%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]