Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_ABD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
814.59 Кб
Скачать

Тема 9. Аналіз банківських послуг

        1. Трастові операції та особливості аналізу.

Трастові (довірчі) послуги комерційних банків – це довірчі послуги з управління і розпорядження коштами клієнтів банку, їхніми цінними паперами та іншими активами. До трастових послуг належать придбання і продаж ц.п. клієнта з метою максимізації його прибутку, контроль за отриманням прибутків на користь клієнта (дивідендів, процентів та ін.), ведення особистих банківських рахунків клієнта (оплата його рахунків, одержання належних йому платежів та ін.). Будь-які прибутки або збитки від активів, гарантом яких виступає банк, належать не банку, а довірителям.

Групи клієнтів, яким надаються трастові послуги, можна класифікувати у такий спосіб:

  • трастові послуги, що надаються суб’єктам господарської діяльності;

  • трастові послуги, що надаються приватним особам.

Під час проведення аналізу трастових послуг використовуються дані аналітичного та синтетичного бух. обліку. У бух. обліку банків трастові операції враховуються на відповідних балансових та позабалансових рахунках. Це дає змогу використовувати балансові дані для аналізу питомої ваги трастових операцій в обсязі інших операцій банку, відношення обсягів надання трастових послуг за різними категоріями клієнтів у загальному обсязі операцій банку, аналіз співвідношення обсягів надання різних видів трастових операцій, визначення ефективності надання трастових послуг та інших показників, що характеризують трастові операції комерційних банків.

Для визначення ефективності проведення трастових операцій комерційних банків необхідно оцінити рівень прибутків і витрат, що виникають під час проведення трастових операцій. Для цього, використовуючи дані рахунків синтетичного обліку, порівнюють обсяги доходів, отриманих банком, і обсяги витрат за відповідний період.

        1. Депозитарні операції та особливості їх ау.

Депозитарні (кастодіальні) послуги надаються банками, які мають можливість вести депозитарну діяльність зберігача цінних паперів, що виконують за дорученням клієнтів функцію зберігача цінних паперів і надають можливість клієнтам банку реалізувати їхнє право за ц.п.

До переліку депозитарних послуг відносять такі послуги:

  • відкриття рахунка для обліку ц.п. клієнта, депонованих у зберігача ц.п.;

  • відповідальне зберігання ц.п.;

  • знерухомлення документарних ц.п. клієнта з метою їх подальшого обігу в електронному вигляді;

  • надання власникам ц.п. виписок після кожної проведеної операції і надання звітів про оборот ц.п.;

  • участь у зборах акціонерів за дорученням клієнта;

  • та інші.

Аналіз ефективності операцій проводиться на основі прямих прибутків, отриманих за даними операціями.

Обсяг прибутків, одержуваних банком за депозитарними послугами, у більшій частині залежать від сумарної номінальної вартості ц.п., які перебувають на зберіганні, обсяг яких залежить, зокрема, і від кількості клієнтів що використовують ці послуги. У зв’язку з цим прийнятність для клієнта запропонованих банком тарифів і якість надання послуг істотно впливають на обсяг отриманих банком прибутків. Таким чином, аналізуючи ефективність надання депозитарних послуг, варто приділити особливу увагу конкурентоспроможності тарифів банку наці послуги.

Аналіз надання депозитарних послуг проводять за двома групами: послуги, обсяг надання яких визначається за їх кількістю, та послуги, обсяг надання яких визначається в грошових одиницях.

Аналіз факторів, що формують фін. результати за депозитарними операціями, обсяг надання яких визначається в грошових одиницях є обов’язковим для визначення узагальнюючих показників доходів, витрат та прибутку за видами депозитарних операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]