Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_ABD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
814.59 Кб
Скачать
        1. Аналіз нетрадиційних операцій з банківськими металами, надання в оренду індивідуальних банківських сейфів.

Надання комерц. банками клієнтам можливості придбання банківських металів дає змогу клієнтам надійно захистити власні кошти від інфляційних процесів.

До банк. металів відносять: золото, срібло, платину, паладій.

Аналіз обсягів і динаміки продажу банківських металів проводиться на підставі даних бух. обліку.

Банком можуть установлюватися тарифи на проведення таких операцій із банк. металами:

  • Відкриття /закриття рахунка;

  • зарахування на рахунок (прийом)/списання з рахунка (видача) банк. металів;

  • переказ на інші рахунки;

  • видача виписок, довідок про рух банк. металів за рахунками.

Аналіз ефективності проведення операцій із банк. металами залежить від рівня тарифів, що встановлюються на проведення таких операцій, з одного боку, і від обсягів реалізованих послуг з купівлі-продажу банк. металів, одержання процентних прибутків від надання банк. металів у кредит та ін. операцій з банк. металами, з іншого боку. Отже, тарифи, які установлюються за операціями з банк. металами, мають бути конкурентоспроможними на ринку банк. металів, що дає змогу банку проводити достатній обсяг операцій із банк. металами і, відповідно, забезпечувати оптимальний рівень ефективності.

Надання в оренду індивідуальних банківських сейфів дає можливість клієнтові банку використовувати інд. банк. сейф (ІБС) для зберігання цінних речей або документів на умовах конфіденційності. Аналіз надання послуг з оренди ІБС полягає в аналізі ефективності надання цієї послуги, що виражається обсягом одержуваних прибутків банком, динаміку яких можна відстежити за відповідними рахунками доходів банку. Аналіз тарифів за аналогічні послуги, запропоновані іншими банками, і встановлення конкурентоспроможних тарифів банку, визначає прийнятність для клієнта запропонованих банком послуг з оренди ІБС і є суттєвим чинником, який впливає на обсяги надання цієї послуги.

        1. Аналіз ефективності нетрадиційних банківських послуг по рівню доходів від них в загальних доходах банку.

Нетрадиційні банк. послуги відіграють як безпосередню роль у збільшенні отриманих прибутків, так і опосередковану.

Важлива роль деяких нетрадиційних банк. послуг – таких як трастові операції, операції з банк. металами – проявляється в прямому збільшенні обсягів залучених коштів та в проведенні за рахунок них активних операцій, що забезпечують одержання додаткових прибутків банку.

Інші послуги – оренда індивідуальних банківських сейфів, дистанційне обслуговування клієнтів, депозитарні послуги – виконують опосередковану роль, впливаючи на обсяги залучення нових клієнтів, які, у свою чергу, користуються іншими традиц. та нетрадиц. послугами банку.

Перш ніж аналізувати кожний із видів нетрадиц. банк. операцій визначають їх частку у заг. обсязі основних банк. операцій. Для цього використовується метод порівняння обсягів надання нетрад. банк. послуг і одержаних від них доходів з обсягами виконання основних банк. операцій (кредитні операції, операції з ц.п., фін. лізинг, міжбанк. кредити тощо) та одержаних від них доходів. При цьому аналізується динаміка цих показників у часовому інтервалі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]