Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_ABD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
814.59 Кб
Скачать
        1. Аналіз впливу основних факторів, що формують рівень рентабельності окремих видів діяльності.

Основними факторами, які формують рівень рентабельності окремих видів діяльності є обсяг чистого прибутку, залишки капіталу, активи, затрати банку та статутний фонд.

Для аналізу впливу цих показників будується таблиця, яка включає всі ці показники, а також їх рентабельність (RОЕ, RОА, Rсф, Rв). Аналізуються дані за звітний та пазовий період, по кожному рядку розраховується абсолютне відхилення та темп рост в %-ах.

Далі, щоб оцінити рівень рентабельності визначають окупність кожної вкладеної гривні в актив банку, у витрати, у власн кап, у СФ. Рівень цієї окупності будуть характеризувати дані нашої таблиці, яка свідчитиме про збільшеннь або зменшення окупності всих видів вкладів і найбільше у витрати банку.

Рентаб по витратах є найбільш хар-им показником окупності, тому що прибуток може бути отриманий тільки тоді, коли доходи > ватрат. У зв”язку з цим показники рентабельності капіт, СФ, активів банку є залежними по відношенню до рентабельності витрат.

У випадках низької рентабельності або збитковості банку необхідно рентабельність (окупність) визначати і по рівню одержаного доходу. Відповідно на 1 гривню витрат, кап вцілому, СФ, середньорічн активів.

        1. Методика узагальнення резервів збільшення прибутку і підвищення рентабельності.

В умовах ринкової економіки отримання прибутку та забезпечення рентабельності діяльності є необхідним чинником існування будь-якого суб`єкту підприємництва. Як основний узагальнюючий показник фінансових результатів діяльності к/б прибуток, у той же час є найважливішим джерелом формування його капіталу, забезпечення фінансової стійкості та платоспроможності. Кінцевим фін. результатом діяльності к/б є прибуток до оподаткування(балансовий прибуток), який утворюється внаслідок руху грошових потоків, що характеризують доходи і витрати банку. Отже, аналіз прибутку і рентабельності ґрунтується на аналізі доходів і витрат. В узагальненому вигляді прибуток є різницею між доходами, отриманими банком за відповідний період, та витратами, здійсненими за той же період для забезпечення цієї діяльності. Таким чином, маємо прямий вплив на прибуток доходів банку(тобто: збільшення доходів на відповідну суму призводить до збільшення прибутку на ту ж суму; зменшення доходів супроводжується зменшенням прибутку) та зворотній вплив витрат (тобто: збільшення витрат на відповідну суму призводить до зменшення прибутку і, навпаки, зменшення витрат збільшує прибуток банку).

        1. Методика визначення і принципи аналізу інших показників, що вимірюють ефективність діяльності банку по доходу і прибутку (чистий спред, чиста процентна маржа, інший операційний доход, продуктивність праці).

Чистий серед (ЧС) = Процентні доходи/Процентні активи*100% - Процентні витрати/Платні пасиви*100% >= 1,25%

Чиста процентна маржа (ЧПМ) = (ПД-ПВ)/РА*100%

ЧПМ = (ПД-ПВ)/ЗА*100%>=4,5%

ЧПМ показує скільки 1грн активів банку приносить йому ЧПД.

Основні причини зменшення цього показника:

  1. Зниження % ставок по кредитам

  2. Подорожчання ресурсів

  3. Зниження питомої ваги дохідних активів

  4. Неправильна % політика банку.

Рівень іншого операційного доходу (РОД)

РОД = Інший операційний дохід/РА*100%

Збільшення цього показника свідчить про високу диверсифікацію доходів, які не пов’язані з процентними.

Мультиплікативний ефект капіталу (МЕК)

МЕК = (ROA - % ставка)*мультиплікатор капіталу.

МЕК показує ефективність і доцільність залучення і використання грошових коштів. МЕК дає змогу визначити:

  1. Якість вхідних та вихідних фінансових % потоків

  2. Рівень управління спредом

  3. Ефективність структури власного і залученого капіталу банку.

Додана вартість (ДВ) – критерій оцінки управлінських рішень банку (оцінка рівня і якості управління активами і пасивами)

ДВ = (ROE - % сер)*ВК

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]