Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_ABD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
814.59 Кб
Скачать
              1. Аналіз динаміки витрат у цілому, за складом та структурою.

Здійснюючи заг оцінку рівня витрат, розглядаються за ряд років рівень витрат, рівень доходів, рівень доходних активів, а також витрати на 1 грн. доходів і с/б доходних активних операцій. Розраховується абсолютне відхилення показників щодо минулого року та %-не відхилення.

Так, позитивним є, якщо темп  доходів переважає темп  витрат. Завдяки цьому витрати на 1 грн доходів . Якщо, н-д, разом з цими даними  с/б доходних активів, то причиною цього було те, що темп зрос-ня витрат переважав темп  доходних активів. Висновком цього може бути те, що банку необхідно знаходити резерви по більш ефек-му викор-ню активів.

Якщо заг оцінка рівня витрат свідчить про напрямки їх  чи , то їх структура свідчить про роль окремих груп витрат в заг їх обсязі.

Аналіз структури витрат здій-ся за таблицею, в якій перераховані всі витрати КБ, а саме операційні витрати та витрати на утримання апарату управління.

Аналіз здій-ся за 2 роками: 1 – базовий, 2 – звітний. Також обов’язковою складовою аналізу є встановлення питомої ваги як операційних витрат та витрат на утримання апарату управління, так і складових цих витрат. Це дає змогу побачити наявніше, як змінився той чи інший показник, в бік  чи в бік . Також розраховується відхилення абсолютне та у % до базового року.

Якщо, наприклад,  в цілому операційні витрати із  адм-упр витрат, то це негативна тенденція, якщо банк не розширився і це свідчить про  еф-ті упр-ня витрат і кінцевому підсумку до  опер. доходів, які формують рівень фін. результату (ПР чи збиток).

              1. Аналіз і оцінка впливу основних факторів на формування рівня витрат у цілому та за їх видами.

Аналіз витрат банку здійснюється у такій послідовності:

загальна оцінка

порівняльна оцінка структури витрат

оцінка виконання бізнес-плану по витратах в цілому, в розрізі окремих статей і з врахуванням окремих факторів, а саме: сер залишків коштів на поточних рахунках, на депоз рахунках, на рахунках виданих кредитів.

Витрати банку на опер діял-ть пов’язані із сплатою % за користування коштами на пот. рахунках, депоз рахунках і за одержані кредити. Аналіз передбачає розгляд по кожному виду витрат, а саме, як впливали окремі фактори на рівень форм-ня тих або інших витрат.

На їх рівень впливали 2 осн фактори: сер залишок коштів, яким корис-ся банк, сер % ставка за кор-ня залуч ресурсами.

Так, здійснюється розрахунок впливу факторів на зміну суми витрат:

по сплаті % за користування коштами під-в

за користування депозитами по вкладах населення

за користування банком залуч кред ресурсами

Розрахунки:

за рахунок зміни залишків:

*коштів на пот рахунках клієнтів

*коштів на депоз і вкладних рахунках клієнтів

*одержаних кредитів

Ф1=СПСпл*(СЗфСЗпл)

СПС – сер % ставка

СЗ – сер залишки

за рахунок зміни % ставки

Ф2=СЗф*(СПСфСПСпл)

Якщо в результаті сумування буде з “”, то це економія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]