Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_po_ABD.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
814.59 Кб
Скачать
        1. Аналіз повернення позик.

Однією з головних проблем кредитної діяльності банків у сучасних умовах є несвоєчасне погашення наданих позик.

У процесі аналізу своєчасності повернення кредитів треба:

  • визначити загальну суму простроченої заборгованості за позиками банку і процентів за ними;

  • проаналізувати зміни цієї суми в динаміці;

  • розглянути структуру простроченої заборгованості у розподілі клієнтів;

  • проаналізувати давність її виникнення;

  • з’ясувати причини виникнення простроченої заборгованості у кожному випадку;

  • визначити суму і частку кредитів, погашених через рахунок прострочених позик у загальній сумі кредитів;

  • проаналізувати заходи, яких вживає банк для стягнення простроченої заборгованості і процентів.

Аналіз погашення позик проводиться за обсягом прострочених позик, переоформлених кредитів, резервів на покриття сумнівних боргів за кредитами та фактами списання безнадійних позик. Структура «кредитного портфеля» банку може вважатися задовільною у тому разі, якщо питома вага кредитів без забезпечення, сумнівних до повернення, прострочених і пролонгованих становить не більше 30 %. За вищої частки «проблемних» кредитів кредитна діяльність банку оцінюється як «ризикована».

Процент перехідних залишків за довгостроковими кредитами є свід­ченням наявності проблеми погашення кредитів, виданих у попередньому періоді. Даний показник, навіть у разі несвоєчасного відображення банком фактів простроченої заборгованості, наявності значної частки пролонгованих позик у кредитному портфелі банку, допомагає побачити, яка сума залишків позикової заборгованості банку не має руху та переходить з кварталу в квартал.

Так само можна розрахувати відсоток погашення кредитів (Кпог). Цей показник визначається як відношення суми погашених у звітному періоді позик до загальної суми залишку позикової заборгованості на початок періоду та суми щойно виданих кредитів:

        1. Аналіз оборотності позик.

Аналіз оборотності позик доцільно починати з порівняння дебетових та кредитових оборотів за позиковими рахунками.

Кспів = Оборот дебетовий / оборот кредитовий

Якщо дебетовий оборот значно перевищує кредитовий, то це свідчить про небезпечну політику банку з нарощування видачі позик в умовах несвоєчасного їх повернення. Якщо така тенденція спостерігається протягом кількох років, це неминуче приведе банк до значних фінансових труднощів, і політику в галузі кредитної діяльності доведеться докорінно змінювати.

Поняття оборотності позик базується на загальному понятті оборотності оборотних коштів, яке розраховується як відношення виручки від реалізації (оборот за певний період) до середніх залишків оборотних коштів.

Кредитний оборот оцінюється за якийсь певний період, а залишки позик фіксуються на певну дату. Для порівнянності розраховуються середні залишки позик.

де — середній залишок заборгованості за позиками; Ппоч, Пкін — залишок заборгованості за позиками відповідно на початок та кінець періоду.

Аналогічно до загальної методики оборотність позик аналізується за допомогою таких показників:

  1. Швидкість обертання позики, або кількість оборотів кредит­них коштів (N):

При цьому оборот з повернення являє собою суму погашених позик або дохід від реалізації кредитів (разом із процентами). Даний показник (N) характеризує, скільки оборотів здійснюють кредити за аналізований період.

  1. Тривалість одного обороту в днях:

або

де — тривалість одного обороту в днях; — кількість днів в аналізованому періоді; — кількість оборотів позики за період (швидкість обороту позики); — середній залишок позики; — кредитний оборот (дохід від кредитної операції).

Наведений показник демонструє, за скільки днів позики проходять повний оборот. Ці два показники перебувають в оберненій залежності.

На зменшення тривалості одного обороту (тобто прискорення оборотності кредитів) впливають зниження сум заборгованості за позиками, збільшення сум погашення позик та зміна середньої процентної) ставки за кредитами. Додаткове звільнення кредитних ресурсів або, навпаки, додаткове їх залучення розраховується за формулою:

тобто різниця в тривалості одного обороту помножується на базисний одноденний оборот позик. При цьому оборот позик розраховується як дохід від кредитних операцій або як сума повернених позик разом з процентами. У свою чергу, на розмір кредит­ного обороту впливають такі фактори, як розмір процентної ставки, обсяг кредитних вкладень, неповернення позик або несвоєчасне повернення позик тощо. Розглянемо методику розрахунку цих показників на прикладі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]