Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВпротоколы неотл сост...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

Правець

Діагностичні критерії

1. Правець - гостре інфекційне захворювання, характеризується токсичною поразкою нервової системи, виявляється тонічними судомами. Збудником захворювання є анаеробна спороутворююча паличка Clostridiun tetani.

2. "Вхідними воротами" є рани або інші ушкодження шкіри і слизових оболонок, у тому числі опіки, відмороження, потертості, кримінальні аборти, пупочна ранка у немовлят.

3. Важкість захворювання і його прогноз визначає тривалість інкубаційного періоду, найбільша летальність спостерігається при тривалості інкубації до 9 діб.

4. Для генералізованого правця характерна "класична" тріада: тризм жувальної мускулатури, "сардонічна посмішка" і дисфагія.

5. Патологічний процес захоплює м'язи спини, живота і кінцівок. З'являється ригідність паталогічних м'язів, хворобливі судорожні приступи стають більш інтенсивними, виникають не тільки у відповідь на найменші зовнішні подразники, але й спонтанно. У термінальній стадії захворювання хворий знаходиться в стані опістотонуса - вигнуте положення тулуба з опорою на потилицю і п'яти.

6. Під час тетанічних судом можуть відбуватися розриви м'язів і компресійні переломи хребта.

7. Розвиваються глибокі дихальні розлади і серцево-судинна декомпенсація. На висоті судорожного приступу виникає смертельна зупинка дихання (асфіктичний криз).

8. Свідомість цілком збережена і порушується тільки в термінальній стадії захворювання.

Медична допомога

1. Заходом вищої терміновості є ефективна противосудомна терапія:

• при правці I (легкий) і II(середній) ступеня важкості з інкубаційним періодом більш 2 тижнів судоми купіруються помірними дозами бензодеазепінів (седуксен, реланіум, діазепам, сибазон) у дозі 0,2 - 0,3 мг/кг внутрім'язово;

• при правці III (важкий) ступеня з інкубаційним періодом 9 - 14 днів необхідні максимально великі дози бензодіазепінів (седуксен, реланіум, диазепам, сибазон) у дозі 0,3 - 0,8 мг/кг внутрівенно, при неефективності - 1 % тіопентал в дозі 3 - 5 мг/кг внутрівенно;

• при правці IV (вкрай важкий) ступеня з інкубаційним періодом до 7 - 8 днів єдиним ефективним засобом є міорелаксанти і ШВЛ.

2. Визначальною для противосудомної терапії є частота і сила приступів, ступінь ОДН, стан гемодінаміки.

3. У середньо тяжких і тяжких випадках після попередньої премедикації 0,1 % атропіну сульфат 0,1 мл/рік життя (не більше 0,5 мл) внутрівенно, необхідна ендотрахіальна інтудація і переведення на ШВЛ, при неможливості - ургентна крикоконікотомія.

4. Максимально відгородити хворого від зовнішніх подразників, усі маніпуляції робити під наркозом!

5. Термінова госпіталізація до інфекційного відділення, а при порушеннях подиху - до ВІТ.

Неконтрольовані психоемоційні порушення

Діагностичні критерії

1. Необхідно розрізняти психогенні шокові реакції і гостро виникаючі реактивні психози, у тому числі, у стресових ситуаціях.

2. Психогенні шокові реакції (ПШР) виникають раптово на сильні стресові подразники, перебіг їх короткочасний.

3. ПШР протікають у формі психогенного ступору (ПС) і психогенних ефективних реакцій (ПАР). Для ПС характерно: рухова загальмованість до повної зупинки рухів. На обличчі яскраво виражена маска страху. Відсутність реакції на явну небезпеку, відсутність контакту з оточуючими.

4. Для ПАР характерно: виражена ефективність страху, рухове порушення, некориговані поведінкові реакції.

Медична допомога

1. В залежності від форми ПШР або ПАР хворі повинні бути ізольовані від впливу стресу.

2. При агресивності або психомоторному порушенні робиться м'яка фіксація хворих.

3. Для купіровання психомоторного порушення вводяться бензодіазепіни (седуксен, реланіум, дизепам, сибазон) у дозі 0,3 - 0,5 мг/кг внутрівенно, при неефективності тіопентал 1 % в дозі 3 - 5 мг/кг внутрівенно.

4. Госпіталізація до спеціалізованого відділення.

____________