Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма та матеріали до семінарських та...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
208.75 Кб
Скачать

Тема 9: Суб’єкт злочину

Суб'єкт злочину: поняття, ознаки, види. Проблема кримінальної відповідальності юридичних осіб. Вік кримінальної відповідальності як ознака суб'єкту злочину. Осудність як ознака суб'єкту злочину.

Стан неосудності: поняття, ознаки, критерії, значення. Медичний критерій неосудності. Юридичний критерій неосудності, його об’єктивний та суб’єктивний моменти.

Стан обмеженої осудності: поняття, ознаки, критерії, значення. Медичний критерій обмеженої осудності. Юридичний критерій обмеженої осудності, його об’єктивний та суб’єктивний моменти.

Спеціальний суб’єкт злочину: поняття, ознаки, види.

Тема 10: Суб'єктивна сторона злочину

Суб’єктивна сторона злочину: поняття, ознаки, значення.

Вина: поняття, форми, сутність, зміст, значення.

Умисел та його види. Прямий умисел, його інтелектуальний та вольовий моменти. Непрямий умисел, його інтелектуальний та вольовий моменти. Розмежування прямого та непрямого умислу. Класифікація видів умислу за підставою співвідношення часу формування з часом вчинення діяння – заздалегідь обдуманий, раптовий. Класифікація видів умислу в залежності від точності передбачення наслідків – конкретизований, неконкретизований.

Необережність та її види. Злочинна самовпевненість, її інтелектуальний та вольовий моменти. Розмежування злочинної самовпевненості та непрямого умислу. Абстрактне та реальне передбачення можливості настання наслідків. Злочинна недбалість, її інтелектуальний та вольовий моменти.

Відсутність вини при заподіянні шкоди (казус, випадок): поняття та значення. Відмінність злочинної недбалості від невинного за поління шкоди.

Факультативні ознаки суб’єктивної сторони злочину: поняття, види, значення. Мотив злочину. Види мотивів. Мета злочину.

Кримінально-правове вчення про помилку. Фактична помилка та її види. Юридична помилка та її види. Кримінально-правове значення помилки.

Тема 11: Стадії вчинення злочину

Поняття і види стадій умисного злочину. Злочини в який можливе виокремлення стадій. Попередня злочинна діяльність.

Закінчений злочин. Завершеність складу злочину як ключова ознака закінченого злочину. Момент закінчення злочинів з формальними та матеріальними складами.

Готування до злочину і його види. Підготовчі дії, що можуть утворювати готування до вчинення злочину (об’єктивні ознаки готування). Суб’єктивна ознака готування. Відмежування готування до вчинення злочину від виявлення умислу.

Замах на злочин, види замаху. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки замаху на вчинення злочину. Відмежування замаху на вчинення злочину від інших стадій умисного злочину. Придатний та непридатний замах на вчинення злочину. Закінчений та незакінчений замах на вчинення злочину.

Кримінальна відповідальність за незакінчений злочин.

Добровільна відмова від вчинення злочину. Об’єктивні та суб’єктивні ознаки добровільної відмови від доведення злочину до кінця. Відмежування добровільної відмови від діяльного каяття.

Тема 12: Співучасть у злочині

Поняття і ознаки співучасті у злочині. Суб’єктний склад співучасті. Спільність як ознака співучасті.

Види співучасників. Виконавець злочину. Організатор злочину. Типи організаторської діяльності. Пособництво до злочину: фізичне та інтелектуальне. Підбурювач до злочину.

Форми співучасті. Класифікація форм співучасті за об’єктивними та суб’єктивними ознаками. Група осіб. Група осіб за попередньою змовою. Організована група осіб. Злочинна організація.

Проблеми співучасті в злочинах з урахуванням транснаціонального компоненту їх вчинення.

Відповідальність співучасників у вчиненні умисного злочину.

Спеціальні питання відповідальності за співучасть. Опосередковане виконавство. Співучасть у злочинах із спеціальним суб’єктом. Ексцес співучасника. Провокація злочину. Безнаслідкова співучасть. Невдале підбурювання або пособництво. Добровільна відмова співучасників.

Причетність до злочину. Приховування злочину. Недонесення про злочин. Потурання злочину.