Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма та матеріали до семінарських та...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
208.75 Кб
Скачать

Тема 7: Об’єкт та предмет злочину Питання до семінару:

1. Поняття об'єкта злочину.

2. Значення об'єкта злочину.

3. Питання про суспільні відносини як об'єкт злочину.

4. Класифікація (види) об'єктів злочину.

5. Поняття предмету злочину та його місце в структурі складу злочину. 6. Відмінність предмета злочину від об'єкта злочину.

Завдання до практичних занять:

1. Л. вчинив втечу з установи виконання покарань, де відбував покарання за хуліганство. З метою отримання нових документів Л. вчинив напад на Т., вдаривши його палицею по голові. Коли Т. втратив свідомість, Л. обшукав його, заволодів паспортом та грошима (800 грн.). Викрадений паспорт він пізніше підробив, вклеївши власну фотокартку.

Визначте, яким сферам суспільних відносин завдано шкоди? До яких розділів Особливої частини КК вони належать? Чи змінюється об’єкт злочину, якщо від удару Т. помер?

2. 17-річний Н., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, о 17-й год. зустрів у парку неповнолітню Ф. та почав нав’язливо пропонувати їй статевий зв’язок, намагався обіймати, хапав за руки, лаявся. Коли Ф. назвала його негідником, Н. вдарив її в обличчя. Перехожі громадяни затримали Н. та доправили до відділу міліції. Слідчий порушив щодо Н. кримінальну справу про замах на зґвалтування (ст. 15, 152 КК).

Чи вірно визначено об’єкт злочину?

3. Проаналізуйте статті розділу VI Особливої частини КК України та визначте, в яких із них злочини характеризуються кількома безпосередніми об’єктами? Яке це має значення?

4. Проаналізуйте статті розділу ІХ Особливої частини КК України та визначте, в яких із них злочини характеризуються кількома безпосередніми об’єктами? Яке це має значення?

5. Л. разом з Р. вночі зламали запори на сховищі комунального підприємства й викрали запчастини до автотехніки на суму 4 тис. грн.

Визначте загальний, родовий і безпосередній об’єкт цього злочину. Чи змінюється якийсь з цих об’єктів, якщо вказані особи вчинили крадіжку особистого майна з квартири гр. Ш.?

6. К. з метою помсти сусідові подав до райвідділу міліції неправдиву заяву про вчинення крадіжки зі свого будинку, в якій звинуватив сусіда. Після перевірки заяви в порушенні кримінальної справи було відмовлено.

Визначте родовий та безпосередній об’єкт, на який посягав злочин, вчинений К.

7. Вночі 30 грудня Д. зрубав дві ялинки, що росли в шкільному дворі й продав їх наступного дня незнайомим особам.

З урахуванням положень розділів VI та VII Особливої частини КК та Постанови Пленуму Верховного Суду України від 10 грудня 2004 року № 17 „Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля” з’ясуйте, що є об’єктом та предметом цього злочину?

8. Державний виконавець Д., виконуючи рішення суду, прибув до офісу фірми ТОВ „Хвиля” для опису й арешту майна, що належить ТОВ. Директор ТОВ, з метою приховування майна, передав Д. 1000 грн., щоб той не врахував в описаному майні комп’ютерну та копіювально-множильну техніку, яка перебувала на цей час в офісі.

Визначте, що є предметом вчиненого злочину. Чим предмет злочину відрізняється від його об’єкта?

9. Т. Виготовив 10 підроблених купюр номіналом у 200 грн. Однією з них він розрахувався в магазині за продукти харчування.

Визначте, що є предметом злочину в цьому випадку.