Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_istoriya_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

3. Державно-політичний лад Галицько-Волинської держави

Висвітлюючи питання, необхідно розповісти про державний устрій Галицько-Волинської держави, який був зовні схожий на устрій Київської Русі. Однак тут функціонування, повноваження та роль князя, Боярської ради, віча була дещо інша.

Проаналізуйте роль і місце князя (короля) в управлінні державою, його функції, існування дуумвірату (одночасного правління двох князів), роль Боярської ради як дорадчого органу Центральної ради при князеві. Охарактеризуйте існування віча як прямого воле- і правовиявлення населення. Цікаво з’ясувати і двірсько-вотчинну систему управління. Центральну виконавчу владу очолював двірський (дворецький). На князівському дворі були особливі урядовці (печатник, стольник, ключник), а нижчі функції виконували биричі (збирали податки, данину), мостники (плату за проїзд через мости), митники та ін.).

Розкажіть про механізм місцевого управління (воєвода, волоститель, тисяцький або посадник), судова владу. Як висновок: за формою правління Галицько-Волинська держава була феодальною монархією з сильною олігархічною верхівкою – боярства.

З’ясуйте поняття: феодальна роздробленість; сеньйорат; ярлик; федерація князівств.

Проблемні запитання:

1. Чому після занепаду Києва саме Галицько-Волинське князівство стало основою української державності?

2. Назвіть особливості суспільно-політичного й економічного розвитку Галицько-Волинської держави.

Домашнє завдання до теми (семінару) 3 п. 3, 4 названої методрозробки (див. примітку).

С е м і н а р 4

УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНІСТЬ У ЛИТОВСЬКО-ПОЛЬСЬКУ ДОБУ

(ХІVПЕРША ПОЛОВИНА ХVІ ст.) (2 год)

План

1. Експансія Литви на українських землях і політика литовських правителів в Україні

2. Державно-політичний устрій Великого князівства Литовського.

Литовський Статут

3. Литовсько-польські унії. Знищення української автономії

Список літератури

Білоцерківський В.Я. Історія України / В.Я.Білоцерківський – К., 2007.

Войтович Л. Князівські династії Східної Європи ( кн. ІХ – поч. ХІV ст.). Склад, суспільна і політична роль : історико-генеалогічне дослідження.

/ Л.Войтович. –Л.,2000.

Історія України в особах. Литовсько-польська доба. – К., 1997.

Історія України / За ред. Г.Темка, Л.Тупчієнка. – К., 2001.

Крикун М. Адміністративно-територіальний устрій Правобережної України в ХV-ХVІІІ ст.: кордони воєводств у світлі джерел / М.Крикун – К., 1992.

Світлична В. Історія України / В. Світлична - К., 2005.

Шевчук В.П.Історія української державності: курс лекцій./В.П.Шевчук,В.П. Тараненко М.Г. Історія – К., 1999.

Яковенко Н. Здобутки і втрати Люблінської унії / Н.З.Яковенко // Київська старовина. – 1993. – № 3.

Яковенко Н. Українська шляхта з кін. ХІV до ХVІІ ст. (Волинь і Центральна Україна). – К., 1993.

Методичні поради

1. Експансія Литви на українських землях і політика литовських правителів в Україні

У ХІV–ХVІ ст. українські землі захопили сусідні держави – Литва, Польща, Угорщина. Розкриваючи перше питання, нагадайте про те, що на початку ХІІІ с. утворилася Литовська держава – Велике князівство Литовське, яке розпочало розширювати території, в т.ч. і за рахунок руських земель. Це сталося вже за князювання Великого князя Міндовга (1230–1263 рр.), який поширив свою владу на землі Західної Русі (Білорусь). Далі цю політику продовжували Ольгерд Гедимінович. Він після перемоги над золотоординцями на р. Сині Води (1362) приєднав низку територій (назвіть їх); унаслідок боротьби з Польщею відвоював також чимало уділів (перелічіть їх).

Відтворюючи сам процес експансії Литви за часів Скирмота, Гедиміна, Ольгерда, Кейстуса, пам’ятайте, що наукові реконструкції цього процесу залишаються значно гіпотетичними.

Процес централізації закінчився експлуатацією князівських наділів і перетворенням місцевих князівств на провінції єдиної держави (воєводства і староства). Доцільно зауважити: литовський феодалізм був подібним до західноєвропейського – землеволодіння нерозривно пов’язувалось із службою Великому князеві, передусім військовою.

З’ясовуючи зміни в становищі українських земель упродовж ХІV–ХVІ ст., подайте своє бачення дискусійної проблеми у вітчизняній науці щодо природи суті Литовсько–Руської держави, впливу на її розвиток давньоруської політичної та правової спадщини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]